SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Belediyenin sattığı arsayı, muhalefet iptal ettirdi!

Yayınlanma:
ABONE OL

(ÖZEL HABER)

Kartal Belediyesinin geçtiğimiz aylarda sattığı alejant ( akaryakıt istasyonuna uygun) arsanın satışı için alınan meclis kararının, Ak Parti Kartal Belediye Meclis üyesi Av. Mehmet Necati Serin tarafından açılan davada, ilgili mahkeme “ Yasa ile verilen yetkilerin devredilemeyeceği ileri sürülerek, hukuka ve kamu yararına aykırı olduğu gerekçesiyle” iptali yönünde karar verdi.

Kartal Belediyesi Meclisinin Kartal Belediye Başkanı Op. Dr.Altınok Öz’e oy çokluğu ile vermiş olduğu yetki çerçevesinde gerçekleştirilen arsanın satışı AK Parti Kartal ilçe Başkanlığının İstanbul Bölge 7. İdare Mahkemesinde açmış olduğu İPTAL davası Kartal belediyesinin alehine sonuçlandı ve ilgili arsanın satışı iptal edildi.

Kartal belediyesinin önceki yönetimler döneminden CHP’li yönetime adeta miras bırakılan bir takım borçların hak sahiplerine ödenebilmesi için satıldığı belirtilen 5.5 dönümlük arsa satışının muhalefet tarafından mahkeme kararı ile iptal edilmesini değerlendiren AK Parti Kartal İlçe Başkanı Av. Temurhan Yıldız,

Çok değerli bir taşınmaz

 Yıldız, şöyle açıklık getirdi: “ 2007 yılında yeni inşa edilen Adliye Sarayının karşısında, Kartal belediyesine kazandırmış olduğumuz bir taşınmaz vardı. Bu taşınmazın mülkiyeti 2007 yılında Kartal belediyesine mülk olarak kazandırılmıştı. Arsanın Adliye sarayının yanında olması taşınmazı ciddi manada değerli kılmaktadır.

 Burası ile ilgili bizim dönemimizde da buranın satışı ile ilgili bir karar alınmış. Fakat alınan bu satış kararı şartlı bir satış kararıydı. Bu satış kararıyla  Kartal halkının mülkü olan, Kartal belediyesinin mülkü olan bu  taşınmaz satıldığı zaman yine Kartal halkına  hizmet olarak dönsün diye bu kararda  biz, Cevizli, Orhantepe bölgemizde yaşayan vatandaşlarımızın istifade edebilmeleri için  yine orda bir Bağışçı  ile Kartal belediyesine kazandırmış olduğumuz 21 dönümlük çok değerli  arsa üzerine yapmış olduğumuz proje İle  Yaşam Kalitesi Yükseltme Merkezi içersinde çeşitli ünitelerin olacağı tesis inşa edilecekti.” Dedi.

Yeni bir satış kararı alındı

Yıldız, şöyle devam etti: “ Halkın yararına olacak bir satış kararı varken Kartal Belediye Başkanı bu satış kararını şartlı olduğu için meclis kararı ile iptal ederek yeni bir satış kararı aldılar. Fakat alınan bu satış kararında da satış yetkisini belediye başkanına ve belediye encümenine devreder şekilde aldılar. Kartal Belediye Meclisinin yetkisinde olan bir şeyin belediye başkanına ve encümene devir edilmesi yasada mümkün değildir.

Yasada açıkça belirtilmiştir,

5393 sayılı yasa, açıkça incelendiği zaman böyle bir yetkinin belediye başkanına devir edilemeyeceğini dair çok açık bir hüküm var. Ama buna rağmen burasını biran önce satma adına satış kararı alıp ve gelecek parayla Kartal halkına her hangi bir hizmetle ilgili bir şart olmamasına rağmen, şartlı bir karar iptal edildikten sonra bu arsayı acele bir şekilde satışa çıkarttılar.

Tabi satış şartnamesine baktığımız zaman, satış şartnamesinde ciddi manada sıkıntılar var bu şart namede  her hangi bir şekilde üçüncü şahıs tarafından  DAVA açıldığı zaman Kartal belediyesinin muhatap olamayacağı.Yine  Kartal belediyesine karşı İHALE’DE ödenen parayla ilgili iadesi ile ilgili bir dava açılamayacağına yönelik  şartnamede maddeler konuldu” hatırlatması yaptı.

Dava açma hakları yok

AK Parti Kartal İlçe Başkanı Av.Temurhan Yıldız, “ Böyle olunca bir çok yatırımcı bu arsanın satışıyla ilgili olarak ihaleye dahi girmedi. Çünkü ihaleye girdiği zaman vermiş olduğu ihale bedeli ile ilgili her hangi bir sıkıntı olduğu zaman, usul ile ilgili işlemlerle ilgili bir sıkıntı olduğu zaman bu paranın geriye ihale edilmesi ile ilgili her hangi bir ne zaman şartı var ne bununla ilgili DAVA açma hakları var.

Bundan dolayı da bir çok yatırımcı bu ihaleye girme teşebbüsüne dahi bulunamadı. Böyle olunca arsa şu anki mevcut değerinin  % 50 fiyatına gitmiş oldu. Önemli olan burada şu; biz bu arsanın satışıyla ilgili olarak biz bu satışa karşı değildik.  Önemli olan bu satıştan elde edilecek gelirin Kartal halkının hizmetine sunulabilecek, Kartal’da birçok mahallede hizmet verilebilmesi açısından birçok tesise ihtiyaç var.

Biz bununla ilgili bir dava açtık hem böyle bir şartın olmaması, gelecek paranın nerelerde kullanılmasıyla ilgili bunun belirtilmemesi ki, Kartal halkına kazandırılmış olan bir değerdi. Bu değerleri istediğiniz zaman belediyeye mülk kazandıramadığınız için ve bunları harcadığınız zaman veya sattığınız zamanda ve buradan sağlanacak parayla da Kartal halkının yararlanması için tesisler yapılması lazım.

O açıdan biz bununla ilgili bir DAVA açmıştık açmış olduğumuz davada hep böyle bir yetkinin devir edilemeyeceğini meclisin saf dışı bırakıp meclis tarafından belediye başkanına yetki verilip, encümene bir yetki verilerek bu arsanın satışının yapılması ve meclisin bu yetkiyi verdikten sonra bunun içeriğinde ilgili hiçbir şekilde bilgi alamaması ihale şartnamesi ile ilgili bunların ne gibi şartlar içerdiğiyle ilgili bilgi sahibi olamaması ve daha fazla bir bedele satılma imkânı varken bunun ne tür şartlarda düşük bir bedelle satıldığıyla ilgili denetim yapamaması adında ve böyle bir yetkinin devir edilemeyeceğine dair biz bir dava açtık.

Mahkeme satış kararını iptal etti

Açmış olduğumuz bu davada Mahkeme davayı değerlendirip, böyle bir yetkinin devir edilemeyeceğini böyle bir taktir hakkının da belediye başkanına ve encümene  bırakılamayacağına dair bir karar verdi ve Kartal Belediye Meclisi’nin ARSA ile ilgili kararını iptal etti.

Meclis kararı 07 Nisan 2010 ‘da çıktı.  2010/53 sayılı meclis kararı bu. Ama bu süreç içersinde ne oldu? Taşınmaz satıldı satıldığı için bu taşınmazın satışına dayanak olan meclis kararı  ortadan kalkmış oldu. Yapılan bu satışın şimdi mutlaka İPTAL edilmesi lazım. Çünkü iptal edilmediği zaman bir dayanağı olmayan ve keyfi bir şekilde bir satış ortaya çıkmış gibi bir durum söz konusu” ifadesini kullandı.

Bundan sonra izlenmesi gereken yolu tarif etti

Yıldız, şöyle devam etti: “ Bununla ilgili ve bundan sonraki süreci Kartal belediye başkanı, meclisi ve belediye yönetiminin çok iyi bir şekilde takip etmesi lazım bu satışı iptal etmesi lazım. İptal ettikten sonra hem satış şartnamesini hem ihale şartnamesini düzgün bir şekilde hazırlayıp ve bu yetkinin de meclis üzerinden yürümesi lazım:  Kartal halkımızın geleceğiyle ilgili kullanılmasına yönelik Kartal halkının istifadesine sunulabilecek Projelerin geliştirilmesiyle ilgili harcamaların bu meclis kararında belirtildiği zaman biz buradaki arsanın satışı ile ilgili, geçmişte olduğu gibi  yine satışına biz karşı değiliz.

Ancak önemli olan yapılan satıştan elde edilen hasılatın- gelirin  Kartal halkına  geri dönmesidir” şeklinde konuşarak bundan  sonra izlenmesi gereken yolu tarif ederek Kartal belediyesine ve meclisine adeta yol göstermiş oldu.

Takipçisi olacağız

Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı: “ Kartal’da bekleyen yapılmış projeler var bu projelerin hayata geçirilmesi lazım bu projeleri hayata geçirmeden, her hangi bir şart koşmadan eğer böyle bir satış yapılıyorsa bununda takipçisi biz olmamız lazım” yorumunu yaptı.

Fethi Satıcı

İlgili Haberler

Belediye
24 Mart 2024
Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi. Mevcut İBB yönetimi tarafından balıkçı esnafının görmezden gelindiğini belirten Murat Kurum, “Her işte olduğu gibi yine balıkçı esnafımız da çaresiz bırakılmış, göz ardı edilmiş, görmezden gelinmiş. Aynı anlayışı aslında İstanbul’un her yerinde görüyoruz. İstanbul’un neresine gitseniz bir sorun, […]

Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı
Basında Kartal
23 Mart 2024
Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı

Kartal Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürü Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı Kartal Belediyesi’ndeki 35 yıllık çalışma hayatı boyunca Temizlik İşleri Müdürlüğü ile Basın ve Yayın Müdürlüğü birimlerinde müdürlük yapmış, son olarak atandığı Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü’nde birim müdürü olarak çalışan ve geçirdiği bir rahatsızlık sonucu 55 yaşında hayatını kaybeden Hüseyin Güler, son yolculuğuna […]

Kartal Belediyesi’nin Acı Günü Hüseyin Caner Güler vefat etti
Basında Kartal
23 Mart 2024
Kartal Belediyesi’nin Acı Günü Hüseyin Caner Güler vefat etti

Uzun yıllardır Kartal Belediyesi’nde görev yapan, 4 buçuk yıllık Basın Yayın Müdürü görevinin ardından Kasım ayında Ruhsat Denetim Müdürü olarak atanan Hüseyin Caner Güler, tedavi gördüğü hastanede hayata veda etti. Merhumun cenazesi, 23 Mart Cumartesi günü (bugün) saat 16.00’da Kartal Cemevi’nde kılınacak cenaze namazı sonrasında saat 16.30’da yıllardır görev yaptığı Kartal Belediyesi önüne getirilecek, burada […]

İBB Başkan Adayı Murat Kurum Tersane İşçileri İle Bir Araya Geldi
Belediye
22 Mart 2024
İBB Başkan Adayı Murat Kurum Tersane İşçileri İle Bir Araya Geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Tuzla’da Kuzey Star tersanesini ziyaret etti, işçilere seslendi. Konuşmasına “Verilen vaatlerin hatırlanmadığı bir sürece hep birlikte şahitlik ediyoruz.” Diyerek başlayan Kurum, “bu ülke büyüyecekse, bu şehrin sorunları halledilecekse eğer, bu şehre, aziz İstanbul’a ilgi göstermeniz lazım. İstanbul’a sevgi göstermeniz lazım.” sözleriyle devam etti. Kurum, daha sonra birlik ve […]