MEB’deki rotasyonun sorumluları hesap vermelidir

Yayın: 08:16 - 15.12.2010
Güncelleme: 08:16 - 15.12.2010

MEB’in rotasyon uygulamalrı hakkında değerlendirme yapan Türk Eğitim-Sen İstanbul Bölge Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan,  “Milli Eğitim Bakanlığı 01.07.2010 tarihi itibariyle bulunduğu kurumda beş yılını dolduran veya beş yıldan beri okul müdürlüğü yapan idarecileri istekleri dışında zorunlu yer değişikliğine (rotasyona) tabi tutarak birçok haksızlığa ve hukuksuzluğa sebep oldu.

Türk Eğitim Sen olarak, rotasyon uygulamasına geçilmeden önce herhangi bir haksızlığa, hukuksuzluğa ve mağduriyete meydan verilmemesi için defalarca MEB’i uyardık. Ancak MEB, bu haklı uyarılarımıza kulak tıkadı.

Sendika olarak haksızlığa uğrayan üyelerimiz adına yargıya başvurduk. Rotasyonla ilgili yapılan haksız ve yanlış işlemlerin iptali için Türkiye genelinde binlerce dava açtık. Şimdi açtığımız bu davalar bir bir kazanılmaktadır. Nitekim en son sendika avukatımız Şahin Zenginal tarafından İdare Mahkemesine açılan davada; Esenler Atışalanı Lisesi Müdürlüğünden Kağıthane Mehmet Rıfat Yalman İlköğretim Okulu Müdürlüğüne rotasyonla atanan üyemiz Mehmet Gökcüoğlu ile ilgili mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi.

İstanbul 2. İdare Mahkemesinin 06.12.2010 tarih ve 2010/2014 Esas Nolu Mehmet Gökcüoğlu’na reva görülen işlemin yürütülmesinin iptali ile ilgili kararında aynen şu ifadeler kullanılmaktadır: “Dava konusu olayda; davacının, Yönetmeliğin 30/c maddesinde düzenlenen türü Lise ve tipi (A) olan Esenler Atışalanı Lisesinde görev yaptığı ancak dava konusu işlem ile Yönetmeliğin 30/b maddesinde düzenlenen türü İlköğretim ve tipi (A) olan eğitim kurumu Kâğıthane Mehmet Rıfat Yalman İlköğretim Okulu’na atamasının yapıldığı görülmektedir.

  

Bu durumda davacının, durumuna ve yukarıda anılan Yönetmeliğin 30. Maddesinde belirlenen eğitim kurumlarının derece ve türlerine uygun olarak (A) tipi Lise türündeki bir eğitim kurumuna ataması yapılması gerekirken, davacının Lise tür ve derecesindeki eğitim kurumundan alınarak İlköğretim türündeki eğitim kurumuna atanmasına ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır”. Mahkeme “Hukuka açıkça aykırı tesis edilen atama işlemi”nin yürütülmesinin durdurulması hususundaki kararı oy birliği ile aldı.

Milli Eğitim Bakanlığının ve diğer kurumların bu sorumsuz ve haksız uygulamalarının önüne bir an önce geçilmelidir. Çünkü bu haksız ve hukuksuz uygulamalardan dolayı kurumlar yıpratılmakta, çalışanların motivasyonu ve çalışma barışı bozulmaktadır. Kurumlarda kaos meydana gelmekte ve oluşan bu kargaşadan dolayı eğitimde büyük aksamalar meydana gelmektedir.

Milli Eğitimde kaosa neden olan yanlış ve haksız rotasyon uygulamalarından dolayı Devleti bilerek maddi ve manevi zarara sokan Milli Eğitim Bakanı başta olmak üzere ilgili bütün bürokratlar bu sorumsuz uygulamalarından dolayı hesap vermelidir” dedi.

M. Hanifi Bostan
Exit mobile version