SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Ağırbaş,“2011 -Bireysel Silahsızlanma Yılı- ilan edilsin”

Yayınlanma:
ABONE OL

DSP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş, 2011 yılının ‘Bireysel Silahsızlanma Yılı’ olarak ilan edilmesine ilişkin kanun teklifini Meclis Başkanlığı’na sundu. Ağırbaş teklifin gerekçesinde, Türkiye’de her 10 kişiden birinde, her 3 evden birinde ateşli silah bulunduğunu belirterek “Yüksek düzeyde bireysel silahlanmanın yaşandığı ülkemizde her yıl yaklaşık 3 bin kişi bu silahların kurbanı olmaktadır” dedi.

ANKARA- DSP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş, 2011 yılının,  Bireysel Silahsızlanma Yılı ilan edilmesini istedi.

Ağırbaş ve arkadaşlarının imzalarıyla TBMM Başkanlığı’na, 2011 yılının ‘Bireysel Silahsızlanma Yılı’ olarak ilan edilmesi için hazırlanan kanun teklifi sunuldu. Teklifin gerekçesinde şu görüşler dile getirdi:

“Dünyada ve ülkemizde silahlanan bireylerin sayısında son yıllarda büyük artış yaşanmaktadır. Dünyada 875 milyona ulaşan silahların %74’ü sivillerin, %22.9’u Hükümet ve Silahlı Kuvvetler’in, %3’ü polisin, %0.1’i silahlı muhalif grupların elinde bulunmaktadır.

Türkiye’de bireysel silahlanma ile ilgili net istatistikler olmamasına rağmen 2.5 milyonu ruhsatlı olmak üzere 10 milyonun üzerinde silah bulunduğu yapılan çalışmalarda ortaya konulmuştur.

 Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre her 10 kişiden 1’inde, her 3 evden ise 1’inde ateşli silah bulunmaktadır. Her 10 gençten biri delici-kesici alet, her 20 gençten biri ise ateşli silah taşımaktadır.

Ortalama olarak her 65 kişiden birinin silahının olduğu Türkiye, silaha sahip olma sıralamasında dünya ülkeleri arasında 20. sırada yer almaktadır. Yüksek düzeyde bireysel silahlanmanın yaşandığı ülkemizde her yıl yaklaşık 3 bin kişi bu silahların kurbanı olmaktadır.

Her yıl 28 Eylül ‘Bireysel Silahsızlanma Günü’ olarak ve Haziran ayının ilk haftası ise ‘Silah Şiddetine Karşı Küresel Eylem Haftası’ olarak ilan edilmesine ve tüm dünya genelinde, silah kullanımını engellemeye yönelik bir bilinç oluşturulmaya çalışılmasına rağmen, bireysel silahlanmanın önü bir türlü alınamamaktadır. Dünyada her gün 1000 kişi silahın ateşlenmesi sonucu hayatını kaybetmekte, 3 katı kadarı ise ciddi yaralanmalara maruz kalmaktadır. Her gün silah nedeniyle gerçekleşen tahmini 1000 ölümün yaklaşık 250 kadarı bir savaşta veya silahlı çatışmada meydana gelmektedir. Geri kalanını ise cinayetler (%56), intiharlar (%14) ve istenmeden gerçekleşen silah ölümleri (%5) oluşturmaktadır.

Silahlarla gerçekleştirilen eylemlerde şiddetin düzeyi artmakta, ölümle sonuçlanan vakalar artmaktadır. Diğer araçlarla yapılan saldırılarla karşılaştırıldığında, ateşli silahlarla gerçekleştirilen bir saldırının ölümcül sonuçlara yol açma olasılığı 12 kat daha yüksek bulunmuştur. Salt bir silahın varlığı dahi ölümcül bir tehlike yaratabilmektedir. Yapılan çalışmalarda evde bir silah bulundurulmasının ev halkından bir kişinin cinayet, intihar veya kaza sebepleriyle ölmesi tehlikesini %41 oranında artırdığını göstermektedir.

Ülkemizde de bu konuda çalışmalar yapan sivil toplum örgütlerinden olan Umut Vakfı’nın yaptığı araştırmalarda Polis sorumluluk bölgesinde meydana gelen asayiş olaylarında, 2008 yılı (Ocak – Mart) ilk üç ayında,  2007 yılına kıyasla, silah kullanımında %57 artış olduğunu ortaya konulmuştur. Ateşli silahlardan çıkan kurşunlarla her gün 8 kişi yaşamını yitirmekte, 2 kişi ise yaralanmaktadır.

Türkiye’de bireysel silahlanmanın ve silah kullanımının önüne geçmek için ülke çapında kollektif çalışmalar ortaya konulmalıdır. Eğitim kurumlarından, sivil toplum örgütlerine, bireylerden ailelere, toplumun tüm kesimine ve basın kuruluşlarına kadar herkesin silahların olumsuzlukları hususunda farkındalığı arttıracak eylemler ortaya koyması sağlanmalıdır. Sigaraya karşı yapılan kampanyanın bir benzeri, silahlanmaya karşı da yapılmalı ve toplumsal bir seferberlik başlatılmalıdır.

Kanun teklifiyle 2011 yılı ‘Bireysel Silahsızlanma Yılı’ olarak ilan edilerek, silahların insan hakları ve insan güvenliği açısından yol açtığı tehlikeler hakkında ülkede farkındalık yaratmak suretiyle, silah kullanımının ve bireysel silahlanmanın önüne geçilmesi hususunda önemli bir adım atılması amaçlanmıştır”

            Ağırbaş’ın kanun teklifi ise şöyle:

“MADDE 1. 2011 yılı “Bireysel Silahsızlanma Yılı” olarak ilan edilmiştir. Bununla ilgili çalışmaları yürütmek üzere İçişleri Bakanlığı’nın başkanlığında, ilgili bakanlıklar ve silahsızlanma üzerine çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan ‘2011 Bireysel Silahsızlanma Yılı Komisyonu’ teşkil edilmiştir.

            MADDE 2. Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

            MADDE 3. Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür”  dedi.

İlgili Haberler

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Çocuk Meclisi 23 Nisan’ı Kutladı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in öncülüğünde kurulan Çocuk Meclisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağanı olan bu özel günü kutlayan minik meclis üyeleri, günün anlam ve önemine de vurgu yaptı. Kartal Belediyesi Çocuk Meclis üyelerine Başkan Gökhan Yüksel tarafından başarı belgesi takdim edildi. Kartal Belediyesi Meclis Salonu’nda […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Başkan Gökhan Yüksel, Cevizlideki Balkon Çökmesiyle Alakalı İncelemelerde Bulundu

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, geçtiğimiz gün Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’nde ani çökme sonucu yıkılan balkonun bulunduğu bölgeyi ziyaret etti. Ziyarette, Başkan Gökhan Yüksel incelemeler yaparak, yapılan çalışmaları kontrol etti. Ekipler, en kısa sürede olay yerine geçti Olay, geçtiğimiz gün Kartal Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’ndeki 5 katlı bir binada gerçekleşti. Binanın birinci katındaki balkon, büyük […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı admin See Full Bio

Basında Kartal
22 Nisan 2024
Başkan Gökhan Yüksel’den 23 Nisan Mesajı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısı ile bir kutlama mesajı yayımladı. Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in yayımladığı mesajında şu ifadeler yer aldı: “Türkiye Büyük Millet Meclisi’mizin açılışının 104’üncü yılını milletçe birlik ve beraberlik içinde kutlamanın gurur, mutluluk ve coşkusunu yaşıyoruz. Tarihimizde önemli bir dönüm noktası olan 23 Nisan […]