SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Sarıkamış şehitleri Kartal’da gözyaşlarıyla anıldı!

Yayınlanma:
ABONE OL

Sarıkamış harekatında donarak yaşamlarını yitiren 90 bin şehit, 5 dilde yakılan ağıtlarla anıldı.

90 bin şehit için 5 dilde ağıt yakıldı!..

Kartal Belediyesi Kültür Müdürlüğünün mükemmel bir organizasyonla gerçekleştirdiği “Sarıkamış Faciası” şehitlerini anma programında göz yaşı sel oldu, aktı.

Sarıkamış harekatında donarak yaşamlarını yitiren 90 bin şehit, 5 dilde yakılan ağıtlarla anıldı. Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezinde düzenlenen ”Sarıkamış Kahramanlarının Türküsü” adlı gecede, Sarıkamış Şehitleri için söylenmiş Türkçe, Çerkezce, Gürcüce, Lazca ve Kürtçe ağıtlar seslendirildi.

Prof. Dr. Sönmez, ”Sarıkamış şehitleri, 3 bin 150 metrede aslında İstanbul’u korumuşlardır” 90 bin şehit için 5 dilde ağıt yakıldı!..

1915 kışında Rus’lara karşı savaşmak için Kafkasya cephesine adeta ölümü sevk edilen 90 bin vatan evladının çetin kış şartları altında donarak hayatlarını kaybettiği ve kefensiz olarak  ve tam dört ay kar ve buz altında bekletildikten sonra definleri gerçekleştirilen 90 bin askerimizi anma programında Prof.Dr. Bingör Sönmez’in “Sarıkamış Faciası”nı sunuş konuşmasında  duygulanan bayan izleyicilerinin göz yaşlarını tutamadıkları görüldü.

Savaşı asker kaybetmez, Kumandanlar kaybeder

Sarıkamış Şehitlerimizi anma programının sunuculuğunu ünlü TRT spikeri Mesut Mertcan, yaptı. Ünlü KALP cerrahı Prof.Dr. Bingör Sönmez’in anlatımı öncesi Rusların çekmiş olduğu “Sarıkamış Faciası”nı belgeleyen Belgesel gösterimi yapıldıktan sonra Sarıkamış Faciası”nın saklanan ve bilinmeyen yönlerini anlatan Prof.Dr. Bingör Sönmez, Sarıkamış savaşı karada değil, denizde kaybedilmiştir. Savaşı erler kaybetmez. Savaşı kumandanlar kaybeder”  gerçeğini adeta hatırlatmış oldu.

Yaklaşık 50 yıldan beri ”Sarıkamış Faciası”nın bilinmeyen veya saklanan gizliliği araştıran ve “Facia”nın sebeplerini belgelerle ortaya çıkaran Prof.Dr. Bingör Sönmez’in de sunum yaptığı esnada gözlerinden gözyaşlarının aktığı görüldü.

Bayan izleyiciler gözyaşı döktü

TRT Haber Spikeri Mesut Mercan, programın sunuculuğunu şunları söyledi: “ Sarıkamış’ta ne oldu neler yaşandı? Atalarımız, şehitlerimiz nelerle savaştı? Düşmanlarımızla da, soğukla da savaştı. 20 dakikalık bir belgeselle bu sorunun cevabını hep birlikte arayalım” yorumunu yaptı.

1915 yılında Rus KGB Ajanlarının propaganda amaçlı çektikleri ve gösterdikleri belgeselde soğuktan donarak kas katı kesilmiş, dört ay kar ve buz altında yatmış ve bu durumda askerlerimizin gözlerinin kargalar tarafından oyulduğu ve kazılan derin çukurlara gömülürken gösterilen sahneler izleyenlerin üstünde adeta ŞOK etkisi yaptı.

Bu arada özellikle bayan izleyicilerin mendilleri ile gözyaşlarını sildikleri dikkat çekti.

Sönmez, söze şöyle başladı: “ Değerli konuklar, Maltepe’de büyümüş, Pendik’te lise tahsilini yapmış birisi olarak büyük keyif duyuyorum. Ayrıca eski Milli Eğitim Bakanlarımızdan Hasan Ali Yücel’in diplomamda imzası bulunan bir öğretmen çocuğu olarak onun isminin verildiği bir salonda bulunmaktan da ayrıca mutluluk duyduğumu belirtmek istiyorum. 90 bin askerimizin donarak şehit olduğu dağlarda uzunca bir nöbet vardı. 96 yıl önce çetin geçen bir kışta, Kafkasya cephesinde Rus’lara karşı savaşmam için yola çıkan askerlerimiz maalesef donarak hayatlarını kaybettiler.

Yüzlerce vatandaşımız 2 bin 500 rakımlı Baldız yaylasında eksi 20 derece de nöbet tuttular. Sarıkamış harekâtı sırasında kahramanca savaşan, ancak kurtardıkları zafere rağmen dondurucu soğuk’a yenik düşen on binlerce askerimiz unutulmadı, unutulmayacak.

Bugün ülkemizde huzur ve barış içersinde yaşıyorsak bu şehitlerimizin sayesinde. Binlerce şehidin bize emanet ettiği vatan topraklarını korumak ve düşmana teslim etmemek için kanlarını akıttılar, canlarını verdiler. İnsanlık tarihinin betlide en acıklı olayına şahit olan Allahüekber dağlarının her karış toprağının altında kefensiz gömülen kahramanlarımızı minnetle anıyoruz.” Diye konuştu.

Kurtlar insan etine doydu

Sönmez, Sarıkamış harekâtını katılan ve donarak şehit olan kahraman askerlerimizin ayaklarında aya kabalarının olmadığını hatırlattı ve “ Hepsinin ayakkabısı vardı fakat uzun yolculuk aşamasında çoğunun ayakkabıları parçalanmış ve karda yalınayak yürümek zorunda kalmışlardı. Zaten ayakları da donmuştu. Bir şehidin en kıymetli varlığı ayakkabısı idi.

Şehit olan askerlerin giyilecek durumda olan postal ve ya ayakkabısını arkadaşları alıp yoluna devam ediyordu. Tam bir trajedi yaşanıyordu. Kargalar sürüler halinde karın üzerinde kas katı kesilmiş askerlerimizin cesetlerine dalış yapıp gözlerini oyuyorlardı. Bazı Mehmetçikler yüksek ateş sonunda çırılçıplak soyunarak çıldırıyorlardı. En üzücü olanı da şuydu. Dört yıl boyunca dağlarda yaşayan kurtlar insan etine doydu. Sizi daha fazla üzmek istemiyorum” dedi.

Bu arada finalin sonunda sahne alan genç TRT sanatçısı Recep Ergül Sarıkamış bölgesi ile ilgili türküleri seslendirdi. Özellikle Tulum çalınarak seslendirilen kahramanlık türküleri coşku ile alkışlandı. Daha sonra protokol ve izleyicilerin birlikte seslendirdikleri “ Yemen” türküsü salonda adeta dalga dalga yayılarak Sarıkamış şehitlerimize ulaştı.

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr.Altınok Öz, Kartal Kaymakamı Nuh Mete Hamurcu, Prof.Dr. Bingör Dönmez ve programın sunuculuğunu başarı ile yapan Mesut Mertcan’a geceye olan katkılarından dolayı birer plaket sundu.

Peksimet ve kavurga kumanyası hediye verildi

Kartal Belediyesi “Sarıkamış Şehitleri” anma programına katılan izleyicilere Sarıkamış harekatına katılan 3.Ordu’nun kumanyası olan peksimet ve bir avuç kadar KAVURGA bulunan küçük torbacıklar hediye ederek kahraman askerlerimizin doğa şartları bir yana açlıkla da mücadele ettiklerinin hatırlanmasına vurgu yapıldı. Öte yandan Başkan Öz, Sarıkamış şehitlerinin gelecek sene gerçekleştirilecek anma ve bir gece sembolik nöbet tutma törenine 20 derece ve ya daha fazla soğuğa dayanıklı duyarlı vatandaşları Sarıkamış’a götürecekleri müjdesini verdi.

Fethi Satıcı

İlgili Haberler

Genel
25 Nisan 2024
Tam 44 il için kritik uyarı! Kapıyı camı sıkı sıkı kapatın

Tam 44 il için kritik uyarı! Kapıyı camı sıkı sıkı kapatın! Meteorolojiden 44 il için kritik uyarı geldi. Sarı kodlu uyarıda toz taşınımı ve kuvvetli Rüzgar olacağı bildirildi. Tedbirinizi alın, camı kapıyı sıkı sıkı kapatın. Son dakika haberine göre Meteoroloji Genel Müdürlüğü Türkiye’nin 44 ili için sarı kodlu uyarı yaptı. Meteorolojiden yapılan uyarıda top taşınımı […]

Genel
25 Nisan 2024
Kuruçeşme’de ünlü mekanda şok olay! Garson kıza cinsel saldırı

İstanbul Beşiktaş’ta Kuruçeşme’de bulunan ünlü bir mekanda yaşanan olay Türkiye’nin gündemine oturdu. İddiaya göre işletmenin müdürü 47 yaşındaki Mecit A. Garson Selvihan Z.’ye cinsel saldırıda bulundu. İstanbul Kuruçeşme’de bulunan ünlü bir işletmede yaşanan cinsel saldırı olayı gündeme bomba gibi düştü. Kasım ayında meydana gelen olayda işletmenin 47 yaşındaki müdürü Mecit A.’nın 33 yaşındaki garson Selvihan […]

Genel
25 Nisan 2024
Meteorloji’den uyarı! 44 il için sarı kodlu uyarı verdi

Meteoroloji uyardı. 44 ile için Meteoroloji’den sarı kodlu uyarı geldi. “ Göz gözü görmeyecek” uyarısı. İşte detaylar… Meteoroloji Genel Müdürlüğü, çöl tozu için 44 ile sarı kodlu uyarıda bulundu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kuzey Afrika’dan gelen ve gelecek günlerde ülkemizde de etkisini gösterecek çöl tozları için uyardı. Meteoroloji’den 44 il için sarı kodlu uyarı geldi. Kuzey […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Çocuk Meclisi 23 Nisan’ı Kutladı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in öncülüğünde kurulan Çocuk Meclisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağanı olan bu özel günü kutlayan minik meclis üyeleri, günün anlam ve önemine de vurgu yaptı. Kartal Belediyesi Çocuk Meclis üyelerine Başkan Gökhan Yüksel tarafından başarı belgesi takdim edildi. Kartal Belediyesi Meclis Salonu’nda […]