SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Türköne, Bundan sonra kimse darbe yapamaz

Yayınlanma:
ABONE OL

Gazeteci Yazar Mümtazer Türköne Pendik Kaynarca Erzurum’lular Derneğinin misafiri olarak katıldığı panelde “ Değişen Türkiye ve Dünya” üzerine değerlendirmeler yaptı.

Pendik M. Akif Ersoy Kültür Merkezinde gerçekleşen panele Erzurum’lular katıldı.

Pendik Kaynarca Erzurum’lular Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Murat Taşlıçay’ın yaptığı açılış konuşmasının ardından Türköne, “ Bende biraz Erzurum’luyum” dedi.

Erzurum’da yaşamak insanı olgunlaştırır, Erzurum kültürünü ister istemez kişinin benliğine yerleştirir.

Bugünkü Türkiye’nin durumunu özetleyen Prof. Dr. Mümtazer Türköne, Türkiye’nin değiştiğini, kendi kimliğini kişiliğini ve kendi geçmişini muhafaza ederek geliştiğini söyledi.

Ülkemizin bulunduğu coğrafyada, “Yaşayabilmek için büyümek” gereklidir. Türkiye’de bu bu yolda doğru adımlar atmaktadır. Bölge de aktif rol aldı cesur adımların neticesini de almaktadır.

Suriye’yi, İran’ı Lübnan’ı Irak’ı bölgede barış içinde yaşayabilmek adına umutlandırmaktadır. Dış İşleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun izlediği bu dış politikanın başarılı dengeli, dürüst olması bölge ülkeleri tarafından benimsenmektedir.

Dolayısıyla Türkiye ile iyi geçinmek zorundadırlar.

Türkiye bölge için gerçekten büyük bir umut durumundadır. Bütün ülkeler sıkışmış vaziyetteler, Türkiye’nin atacağı hamleleri çok büyük heyecan ve umutla takip ediyorlar.

Kuzey Irak Anayasasına dışardan baktığınızda 4,5 – 5 milyon insan yaşıyor. Kuzey Irak’ta bakarsak; Kuzey Irak’ta bulunan Kürtlerin güneyinde Sünni Araplarla ilişkileri hiç iyi değil. Aralarında düşmanlık vardır. Öbür tarafta Suriye var, Suriye Sünni – Araplardan daha düşmanca bakmaktadırlar. Doğusunda ise İran var. İran’ın ise affetmesi mümkün değil, kuzeyinde de Türkiye yer almaktadır.

Kürt sorunu ciddi bir sorun

Türkiye’de Cumhuriyetin kurulmasından beri özellikle ana dili Kürtçe olan vatandaşlara ilgili çok yanlış şeyler yapıldı. Dillerinden dolayı bu insanlar aşağılandılar, dilleri yasaklandı, onurları kırıldı. Bunların tamir edilmesi lazım, bizim bu konuda sıkıntı çeken Kürt vatandaşlarımızın gönlünü almamız lazım, onlarında kendilerini bu ülkenin eşit vatandaşları olarak hissetmesi lazım, devlet olarak bunu sağlamamız lazım.

Bu sağlandığı taktirde ben bu devletten ayrılıp bağımsız bir devlet kurmak istiyorum diyen Kürt olmaz. Bu konuda da kendimize güvenmemiz lazım. Zaten Kürt’lerde bunu söylüyorlar.

Silahlar sustuğu zaman, şehit cenazeleri artık bir daha gelmediği taktirde, şiddetin o öfke yaratan nefret yaratan kin düşmanlık yaratan ortamı çıktığı zaman bu iş çok kolay çözülür” dedi.

Demokrasi vazgeçilmez bir yönetim biçimidir

Türkiye demokrasi ile yönetilen ülkeler arasında çok güzel bir örnek teşkil ediyor. Türkiye askeri müdahalelerle çok zaman kaybetti. 27 Mayıs’tan beri çok ağır bedeller ödedik, büyük yaralara yol açtı. Fakat artık o defteri kapattı, bundan sonra bu ülkede halkın tercihinin dışında bir yol mümkün değil.

Türkler, kendine güvenen bir millet olduğunu dünyaya gösterdi

Olumlu yansımaları da hemen kendini gösterdi, bölge ülkelerinin ülkemizle olan ekonomik turizm alanındaki gelişmeler ortada. İslam ülkeleri Türkiye’yi bölgede ağabeyi ülke gözüyle görmektedir.

Girişimcilik adına Türk müteşebbislerin gösterdiği cesaret, dünya ülkeleri tarafından gıptayla izlenmektedir.

Türkiye çok iyi noktaya gelmiştir

Bizden sonraki nesillerin için güven içinde yaşaması için kendi özgüvenimize bağlıdır. Kendimize güvenmemiz lazım, bizi iyi bir gelecek bekliyor. Türkiye değişiyor, dünya değişiyor. İyimser olmamız için geleceğe güvenle bakmamız için çok fazla sebebimiz var” dedi.

Bundan sonra kimse darbe yapamaz

“Biz çok zaman kaybettik, çok enerji kaybettik akemi müdahalelerde, askeri dikta yönetimlerinde, ara rejimlerde çok şeyimizi kaybettik, 27 Mayıs’tan beri, çok ağır bedeller ödedik, büyük tahribatlara büyük zararlara yol açtı. Askeri darbeler dönemi bitti. Türkiye artık o defteri, o yolu kapattı. Bundan sonra bu ülkede halkın iradesinin tercihinin dışında her hangi bir şey olması mümkün değil, halkın iradesinin tercihinin yanına veya üstüne, biri bir irade koymaya kalktığı zaman o iradeyi yürütmesi artık imkansız bir şey. Türkiye bu konuda gerçekten çağ atladı”

Konferansın soru cevap bölümünde Türköne, Ergenekon’la ilgili bir soruya şu cevabı verdi

“ Normal yargılama safhasında suçlular varsa cezalandırması, ama davanın kendisiyle beklediğimiz başka bir şey var, bundan sonra darbe yapmaya niyetlenen, gece rüyasında darbe yaptığını gören askerlerin artık bunu bir kabus olarak algılamaları.

Kimse Türkiye’de bundan sonra elindeki silahı, emrindeki askeri kendisine tanınan yetkileri, bu ülkenin savunmasını bir kenara bırakarak, doğrudan doğruya siyasete hükmetmek iktidarı gasp etmek için kullanamaz.

Kullanırsa ne olur sanık olur yargılanır. Bu gösterildi mi gösterildi. Ergenekon davası artık elindeki silahı gayrimeşru bir şekilde amacı dışında kullanarak, birilerini yönetme ayrıcalığı olabileceği ihtimalini bütünüyle ortadan kaldırdı, bunun geri dönüşü de yok. Yani siz Orgeneralin kapısını çalıp savcının önüne çıkartıyorsanız, bundan sonra kimse buna cesaret edemez”

“Türkiye Cumhuriyetini, askerler kurdu” bilgisi yalandır”

Ordu ile ilgili bir soru üzerine ise Türköne “ Öğrendiğimiz, ezberlediğimiz ve tekrarladığımız şeyler gerçek değil. Türkiye Cumhuriyeti Devletini askerler kurmadı. Bu bir yalan, bu sonradan uydurulmuş bir yalan. Ne zaman kurdular, bırakın Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kuruluşunu, Osmanlı İmparatorluğu 1. Dünya savaşında yenilmiş ve bu toplum bir kurtuluş savaşı veriyor. Bu kurtuluş savışını kim veriyor, kim yönetiyor, Büyük Millet Meclisi, parlemento.

Parlementosu eliyle kurtuluş savaşı veren tek ülke biziz.

Halkın temsilcileri toplanıyorlar önce bu ülkeyi kurtaracağız diye bir irade sergiliyorlar, sonra bu iradenin eseri olarak kanunlar çıkartıyorlar bir ordu oluşturuyorlar, ordunun ihtiyaçlarını karşılıyorlar, sonra orduyu yunanlının karşısına dikiyorlar. Sonra yurdu işgal edenleri bu iradeyle kovuyorlar ve sonrasında da bir devle kuruluyor. Oturup üç beş tane general 12 Eylülde veya 28 Şubat’ta yaptıkları gibi üç beş asker Cumhuriyeti ilan ettik mi dedi bu ülkede. Yok böyle bir şey.

Sonuç itibariyle,  Cumhuriyetin ilanı kararı da, Büyük Millet Meclisinden çıktı. O zaman Türkiye değildi. Saltanat kaldırılınca TBMM oldu. Ondan sonra oturup 27 Mayıs darbesi oluyor, 12 darbesi oluyor, 28 Şubat darbesi oluyor. Darbeyi yapanlar bizi kandırmaya başlıyorlar, bu devleti de biz kurduk diye, yok böyle bir şey tarihte, göstersinler. Bu sonradan çıkartılmış bir şeydir” dedi.

İlgili Haberler

Basında Kartal
25 Mart 2024
Başkan Gökhan Yüksel, İftar Sofrasında Kartallı Komşularıyla Buluşuyor

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte her akşam iftar sofrasında Kartallı komşuları ile bir araya geliyor. Kartal Belediyesi’nin ilçe genelinde yaptığı mahalle iftarlarına katılan Başkan Gökhan Yüksel, Hürriyet, Soğanlık, Yakacık Çarşı ve Esentepe Mahallesi’nde kurulan iftar sofrasında Kartallılar ile bir araya geldi. Başkan Yüksel, belediye personeli ve aileleri ile Kartal Ekolojik Pazar […]

Belediye
24 Mart 2024
Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi. Mevcut İBB yönetimi tarafından balıkçı esnafının görmezden gelindiğini belirten Murat Kurum, “Her işte olduğu gibi yine balıkçı esnafımız da çaresiz bırakılmış, göz ardı edilmiş, görmezden gelinmiş. Aynı anlayışı aslında İstanbul’un her yerinde görüyoruz. İstanbul’un neresine gitseniz bir sorun, […]

Etkinlikler
23 Mart 2024
AKBANK SANAT’TA YENİ SERGİ “Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası”

Sanatın her disiplinine kapılarını açan Akbank Sanat, bu kez bilgisayar oyunları dünyasını sanatla buluşturan ‘Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası’ adlı sergiye ev sahipliği yapıyor.  Küratörlüğünü Zeynep Arınç ve Güven Çatak’ın üstlendiği sergi, 26 Mart – 18 Mayıs 2024 tarihi arasında Akbank Sanat’ta sanatseverler ve oyun tutkunları ile buluşuyor. Günümüzde bilgisayar oyunlarının hayatımızın vazgeçilmez bir parçası […]

Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı
Basında Kartal
23 Mart 2024
Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı

Kartal Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürü Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı Kartal Belediyesi’ndeki 35 yıllık çalışma hayatı boyunca Temizlik İşleri Müdürlüğü ile Basın ve Yayın Müdürlüğü birimlerinde müdürlük yapmış, son olarak atandığı Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü’nde birim müdürü olarak çalışan ve geçirdiği bir rahatsızlık sonucu 55 yaşında hayatını kaybeden Hüseyin Güler, son yolculuğuna […]