SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Tuzla Belediyesinden, Tarihi Evlere Saygı

Yayınlanma:
ABONE OL

Tuzla Belediyesi, I. Derecede Arkeolojik ve Kentsel Sit Alanı’nda kalan Köyiçi 40 paftada harabeye dönüştüğü için hem görüntü kirliliğine yol açan hem de komşu binalar için tehlike oluşturan çoğu ahşap tarihi evleri aslına uygun olarak yeniden restore edip, turizme kazandırmaya amaçlıyor. Tuzla Köyiçi Mevkii, Ankara Beypazarı ve Safranbolu gibi, tarihi evleriyle turizm açısından bir cazibe merkezine dönüşecek.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da, Tuzla Belediyesi’ne yaptığı ziyaret sırasında projelerle ilgili Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı’dan bilgi aldı ve Anıtlar Kurulu’nda bekleyen projelerin onayı için bizzat ilgileneceğinin sözünü verdi.

 

KÖYİÇİ, TURİSTİK BÖLGEYE DÖNÜŞECEK

Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı,  40 Pafta’nın bir bölümünün yer aldığı Postane Mahallesi’ne yaptığı esnaf ziyareti sırasında, plan, imar ve mülkiyet gibi konuların tartışılmadığı bir Tuzla için çalıştıklarını belirterek, ‘Bunun yanı sıra, restorasyon projelerine de önem veriyoruz. Köyiçi 40 pafta ve Kamil Abduş Gölü çevresiyle ilgili projelerimiz, Anıtlar Kurulu’nda onay bekliyor. Köyiçi 40 Pafta’daki binalar aslına uygun olarak restore edilip çok az bir katkı payı ile mülkiyet sahiplerine tahsis edilecek. Bölge, proje kapsamında, hem ticaret hem konut uygulamasına açılacak. Harabeye dönüşen binaları restore edip, bölgeyi turistik bir havaya sokabilirsek, Tuzla hem ticaret hem de turistik açıdan önemli bir ivme kazanacak” dedi.

Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, “Tuzla’da, 40 pafta 10 hektarlık alanda 650 bina bulunuyor. Bunlardan sadece 115’i tescilli. Tescilli binaların büyük çoğunluğu  harap durumda. Bu durum hem görüntü kirliliğine yol açıyor hem de komşu binalar için tehlike oluşturuyor. Tescili olmayan binalar nedeniyle söz konusu bölge SİT Alanı ilan edildiği için herhangi  bir yapılanmaya gidilemiyor” dedi.

 

PROJE BEDELLERİNİ BELEDİYE ÖDEYECEK

Bu sorunu çözmek amacıyla Tuzla Belediyesi’nin, Büyükşehir Belediyesi’nce  yapılan 1/5000 Nazım İmar Planı çerçevesinde 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama planı yaptırdığını hatırlatan Başkan Yazıcı, “Bu plan halkla akademik çevrelerce ve sivil toplum kuruluşları ile toplantı yapılarak tamamlanmış – koruma kurulunca da incelenerek son hali verilmiş ve onay aşamasına gelmiştir. Plan onaylandığında tescilsiz binalara yönelik de inşaat yapılmasına olanak sağlanacaktır” diye konuştu.

 

Bölgede harabe dönüşen tescilli binalarla ilgili, Tuzla Belediyesi ve İstanbul İl Özel İdaresi kaynaklarıyla rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlandığını vurgulayan Başkan Yazıcı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hazırlanan projeler, İstanbul V Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nda inceleniyor. Bu projeler için halktan hiçbir ücret alınmadı. Bina başı 30-35 bin TL tutan proje bedellerini belediyemiz üstlendi. İlk aşamada, 16 binanın projeleri kurulun onayından geçti ve restorasyonu için ihale dosyası hazırlandı. Bu çalışmalar için gereken ödenek de ayrıldı. Tescilli binaların restorasyonuyla ilgili hak sahiplerinden sadece sembolik bir katkı payı alınacak.”

 

Tuzla genelindeki tescilli binaların restorasyonu için 25 milyon TL’lık bir maliyetin söz konusu olduğunu belirten Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, “Tüm tescilli binalar aslına uygun olarak restore edildiğinde ve tescilsiz binalara yönelik de, ‘sokak sağlıklaştırma projeleri’ tamamlandığında,  Tuzla, özellikle turizm potansiyeli açısından kentin en önemli cazibe merkezi olacak” dedi.

İlgili Haberler

Basında Kartal
16 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Kreş Öğrencilerinden Resim Sergisi

Kartal Belediyesi’nin ilçe genelinde hizmet veren 14 kreşinde eğitim gören kreş öğrencileri, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı konu eden ‘Sanatın Çocukları’ adlı resim sergisine imza attı. Minik öğrencilerinin yaptığı 55 eserden oluşan sergi gelenler tarafından büyük beğeni topladı. Kartal Belediyesi Fuaye Alanı’nda düzenlenen serginin açılışına Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’i temsilen; Başkan Yardımcısı […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]

Dünyadan
09 Nisan 2024
Irak’ın Sahipsiz (Üçüncü) Unsuru; Türkmenler

Irak, farklı etnik ve mezhep gruplarından oluşan değişik oluşumların bir arada yaşadığı bir ülkedir. Tipik Ortadoğu ülkesi olan Irak’ta yaşayan farklı etnik-mezheplere mensup olan her bir toplumun kaderi, arkasında olan farklı ülkelerin desteğine bağlıdır. Tipik Ortadoğu ülkesi demenin de anlamı budur. Örneğin, Iraklı Kürtlerin arkasında ABD ve bazı batılı ülkelerin desteği var, Iraklı  Şiilerin arkasında […]