“Hey onbeşli onbeşli” ağıttır, oyun havası değildir.

Yayın: 09:43 - 05.01.2011
Güncelleme: 09:43 - 05.01.2011

Ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez hoca rica ediyor, bu ağıttır oyun havası değildir. Düğünlerde eğlence ortamlarında oyun havası olarak çalınmasına ve dinlenmesine müsaede etmeyelim.

Niye nereden icap etti bu rica acaba!

Bu sorunun cevabı Sarıkamış Belgeselinde saklı.

Keşke Sarıkamış Belgeseli olarak hazırlanan programı herkes izleyebilse de o ağıtların her birinin ayrı bir hayat hikayesi olduğu gerçeğini Sarıkamış’lı olan Recep Ergül’ün sesinden dinleyebilse….

Özellikle Bingür hocanın azimli çalışmaları sonucu gün yüzüne çıkarttığı Sarıkamış’ta şehit olan doksan bin Mehmetçiğin hangi şartlarda vatan için mücadele ettiğini, o yıllarda yaşanan gerçeklerin resimlerle anlatımının yanında farklı dillerde yakılan ağıtları yöresel ağızlardan dinlerken,

Birde o askerlerin azık torbasında bir parça peksimet ve bir avuç kavurga olduğunu düşünmek.

Hey onbeşli onbeşli ağıtını, Onbeşlilerin yani onbeş yaşındaki Anadolu gençlerinin, o kınalı kuzuların vatanı savunmak için harbe gitmelerinin ardından yakılan ağıt olduğunu düşünerek dinlesek.

Öyleya her ağıtın bir hikayesi vardır. Buradan Sarıkamış’lı TRT sanatçısı Recep Ergül kardeşimize de sevgi ve saygılarımızı da iletelim.

Zira yurdun dört bir yanından harbe katılarak Sarıkamış’ta şehit olan Mehmetçiklerin ardından yakılan ağıtları araştırıp derleyerek albüm haline getirmesiyle sanatına sanat katmış.

Türkçe, Çerkezce, Gürcüce, Lazca ve Kürtçe ağıtlarla izleyicileri o yılların hüzünlü havasını yaşattı.

Bu duygu dolu atmosferi, Kartal’da yaşatanlara bir kez daha teşekkür etmek gerekir.

Sarıkamış Kahramanları programını geçen yıl Cemal Reşit Rey konser salonunda izlemiştim. O programa da biz Kartal Erzurumlular Vakfı sponsor olmuştu.

Bu sefer de Kartal Belediyesinin katkılarıyla Kartal’da gerçekleşti. Sarıkamış harekatın da donarak yaşamlarını yitiren 90 bin şehit, 5 dilde yakılan ağıtlarla anıldı.

Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezinde düzenlenen ”Sarıkamış Kahramanlarının Türküsü” adlı gecede, Sarıkamış Şehitleri için söylenmiş Türkçe, Çerkezce, Gürcüce, Lazca ve Kürtçe ağıtlar seslendirildi. Kartal Belediyesine teşekkürler.

Ayrıca o savaş yıllarında, III. Ordunun azık torbasını, içinde peksimet (kuru ekmek) ve kavurga bulunan bu anlamlı torbayı da bu gecede promosyon olarak dağıtmak çok nazik bir düşünceydi.

Yani ağıtlar oyun havasına dönüşürse geçmişe ne kadar saygı duyduğumuzun göstergesi olur.

Kenan Gülerci

Kenan GÜLERCİ
Exit mobile version