Yüksek Okul, Enstitü ve Fakülte Sekreterlerinin Emeklilikle İlgili Mağduriyeti Giderilsin

Yayın: 12:11 - 02.02.2011
Güncelleme: 12:11 - 02.02.2011

 

 

            Üniversitelerin Fakülte, Enstitü ve Yüksekokul Sekreterleri görevli bulundukları birimlerde, idari personelin 1.derece sicil amiri, harcamalarda Gerçekleştirme Memuru, Fakülte, Enstitü ve Yüksekokullarda Kurul, Yönetim Kurulu ve Disiplin Kurullarında raportör olarak görev yapmaktadırlar. Bu önemli görevleri yerine getirmelerine karşın emekli olurlarken yaklaşık maaşlarının yarısı kadar hak kaybıyla karşı karşıyadırlar.

 2547 sayılı kanunun 51. maddesine göre teşekkül etmiş olan Fakülte, Enstitü ve Yüksekokul Sekreteri, bulundukları birimlerde yönetim teşkilatının başı olup; idari, mali, hukuki ve teknik hizmetlerin yürütülmesinde birinci derecede sorumlu bulunmaktadırlar. Bu birimlerde idari, hukuki, mali ve kamu (sağlık-işletme) hizmetleri yanında ön lisans, lisans ve lisansüstü seviyede olmak üzere yurt içi öğrenci yüküyle birlikte; Türk Cumhuriyetleri ile diğer akraba topluluklarından gelen öğrencilerle görev yükleri daha da artmaktadır. Fakülte, Enstitü ve Yüksekokullarda bulunan Personel ve Soruşturma Büroları, Maaş Büroları, Satın Alma ve Ayniyat Büroları, Öğrenci İşleri Büroları ile İç Hizmetler Bürolarındaki işlerin yürütülmesinden Fakülte, Enstitü ve Yüksekokul Sekreterleri Dekana, Enstitü Müdürüne, Yüksekokul Müdürüne veya Üniversitelerde Rektöre karşı birinci derecede sorumludurlar.

              Fakülte Sekreteri, Daire Başkanı, Hukuk Müşaviri, Üniversite Genel Sekreter Yardımcıları 527 sayılı K.H.Kararname gereği 01.01.1995’den bu yana 3000 ek gösterge üzerinden,  Yüksekokul ve Enstitü Sekreterleri de 2200 ek gösterge üzerinden maaş almaktadırlar. Ön lisans programı mezunu bir büro şefi 2200 ek gösterge üzerinde maaş almakta ve emekli olunduğu zamanda da büro şefi ile fakülte, yüksek okul ve enstitü sekreteri aynı miktardaki maaşla emekli olmaktadır.

             Şu an net maaşı ise 2.369 TL olan bir Yüksek Okul Sekreteri,  emekli olduğunda 1214 TL maaş alacaktır. Çalışırken aldığı maaşla emekli olduğunda alacağı maaş arasındaki fark 1.155 TL’dir. Bu büyük bir farktır. Ek göstergeleri 3600’e yükseltildiğinde emekli maaşları 1638 TL olacaktır ki, bu da karşı karşıya bulundukları mağduriyeti önemli ölçüde giderecektir.

  Sonuç olarak mağdur edilen Fakülte, Yüksekokul ve Enstitü sekreterlerinin gerek yan ödeme gerek özel hizmet tazminatları ve ek gösterge konusundaki mağduriyetlerinin giderilmesi gerekmektedir.

 

Buna göre:

1-     Ek gösterge 3600

2-     Yan ödemelerde iş riski 800, teminindeki güç zammı 900

3-     Özel hizmet tazminatlarının da %200 olarak düzeltilmesi gerekmektedir.

          TBMM’nde görev yapan Milletvekillerinin, Fakülte, Enstitü ve Yüksekokul Sekreterlerinin karşı karşıya bulunduğu mağduriyeti giderme konusunda gerekli hassasiyeti göstermelerini istiyoruz.

 

Türk Eğitim-Sen

İstanbul Bölge Başkanı

Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan

M. Hanifi Bostan
Exit mobile version