SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Cipsten uzak durmanız için bir neden daha

Yayınlanma:
ABONE OL

 

Yrd. Doç. Dr. Önder Yıldız, İngiliz Kalp Sağlığı Vakfı (BHF)’nın cips tüketimini azaltmak için ‘Cips yemek yağ içmekten farksızdır’ sloganıyla bir kampanya başlattığını, ayrıca TÜBİTAK taramasında Türkiye’de 50 ürün içerisinde en yüksek oranda kanserojen madde içeren gıdanın cips olduğunu söyledi. 

Yıldız, “Toplumsal olarak ayran ve süt gibi öz ve oldukça faydalı değerlerimizi kaybetmekteyiz. Bunun yerine zararları sabit olan kola gibi gazlı içeceklerin sofralarımıza yer alındığı görülüyor. Kolada kullanılan uyuşturucu kafeinin ve renklendirici karamelin yasaklanması için FDA’ya ciddi baskılar yapılmakta. Amerikan Tabipler Birliği’nin ‘Kolalı içecek alışkanlığının kemik kırıkları sıklığını 3 kat artırdığını ve tüm hastalıklara davetiye çıkaran şişmanlık ile kola tüketimi arasında önemli bir bağlantının söz konusu olduğunu’ bildirdi.” dedi. 

Iğdır Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Önder Yıldız, beslenme ile başta kanser olmak üzere birçok kronik hastalık arasında kesin bir ilişki olduğunu söyledi. 

Yıldız, birçok bilimsel araştırma sonuçlarına göre, tüketilen gıdaların söz konusu hastalıklara hem sebep hem çare olduğunu belirtti. 

Iğdır Üniversitesi tarafından yürütülen ‘Çiftçiyim Yeniliğe Açığım’ Sosyal Destek Projesi (SODES) eğitim çalışmaları kapsamında bayanlara, ‘Sağlıkta Gıda Tüketimi’ semineri verildi. 

Iğdır Merkeze bağlı Tacirli Köyü’nde SODES kapsamında yapılan ‘Çiftçiyim Yeniliğe Açığım’ projesinde, bayanlara yönelik ‘Sağlıklı Gıda Tüketimi’ ile ilgili eğitim, Iğdır Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Önder Yıldız tarafından verildi. Yıldız, beslenme ile başta kanser olmak üzere birçok kronik hastalık arasında kesin bir ilişki olduğunu söyledi. Yıldız, birçok bilimsel araştırma sonuçlarına göre, tüketilen gıdaların söz konusu hastalıklara hem sebep hem çare olduğunu belirtti. 

Yrd. Doç. Dr. Önder Yıldız, meyve ve sebzelerin, tam tahılların ve fiziksel aktivitenin kanseri azaltmakta ve kansere karşı koruduğunu; öte yandan, toplam yağ alımı/bazı yağlar (doymuş yağlar), şişmanlık ve bazı gıda hazırlama yöntemlerinin kansere davetiye çıkardığını belirtti. Cips tüketiminin zararlarına değinen Yıldız, “İngiliz Kalp Sağlığı Vakfı’nın (BHF) cips tüketimini azaltmak için “Cips yemek yağ içmekten farksızdır” sloganıyla bir kampanya başlattığını vurgulayarak, ayrıca TÜBİTAK taramasında Türkiye’de 50 ürün içerisinde en yüksek oranda kanserojen madde içeren gıdanın cips olduğunu söyledi. 

Doç. Dr. Önder Yıldız, “Toplumsal olarak ayran ve süt gibi öz ve oldukça faydalı değerlerimizi kaybetmekteyiz. Bunun yerine zararları sabit olan kola gibi gazlı içeceklerin sofralarımıza yer alındığı görülüyor. Kolada kullanılan uyuşturucu kafeinin ve renklendirici karamelin yasaklanması için, FDA’ya ciddi baskılar yapılmakta. Amerikan Tabipler Birliği’nin, ‘Kolalı içecek alışkanlığının kemik kırıkları sıklığını 3 kat artırdığını ve tüm hastalıklara davetiye çıkaran şişmanlık ile kola tüketimi arasında önemli bir bağlantının söz konusu olduğunu’ bildirdi. Buna ilaveten bir doktorun söylediği, “Şuna inanıyorum ki süt; köylü Memet efendinin ineğinin memesinden değil de uluslararası bir firmanın fabrikasından çıkan (formülü gizli!) yüzde 500 karla satılan bir içecek olsaydı, şu an hepimiz süt içiyor olurduk” bu tespit çarpıcı, acı ve ibret verici olsa da doğru.” dedi. 

Besin hazırlama ile ilgili önemli tavsiyelerde bulunan yıldız, “Son günlerde gündemde olan nişasta bazlı şeker tüketimine de değinmeden geçmek istemiyorum. Tıbbi bilimsel kaynaklara ve uluslararası sağlık kuruluşlarının yaptığı değerlendirmelere göre, nişasta bazlı şeker tüketiminin kansere neden olduğunu gösteren güvenilir klinik bilimsel çalışma bulunmamaktadır. Sizden ricam, burada paylaştığımız bilgileri, çevrenizdeki insanlarla paylaşmanızı, bu uygulamaların gelip geçici değil, kalıcı bir yaşam biçimine dönüştürmenizi istiyorum.” şeklinde konuştu. 

(CİHAN)

İlgili Haberler

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Çocuk Meclisi 23 Nisan’ı Kutladı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in öncülüğünde kurulan Çocuk Meclisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağanı olan bu özel günü kutlayan minik meclis üyeleri, günün anlam ve önemine de vurgu yaptı. Kartal Belediyesi Çocuk Meclis üyelerine Başkan Gökhan Yüksel tarafından başarı belgesi takdim edildi. Kartal Belediyesi Meclis Salonu’nda […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Başkan Gökhan Yüksel, Cevizlideki Balkon Çökmesiyle Alakalı İncelemelerde Bulundu

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, geçtiğimiz gün Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’nde ani çökme sonucu yıkılan balkonun bulunduğu bölgeyi ziyaret etti. Ziyarette, Başkan Gökhan Yüksel incelemeler yaparak, yapılan çalışmaları kontrol etti. Ekipler, en kısa sürede olay yerine geçti Olay, geçtiğimiz gün Kartal Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’ndeki 5 katlı bir binada gerçekleşti. Binanın birinci katındaki balkon, büyük […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı admin See Full Bio

Basında Kartal
22 Nisan 2024
Başkan Gökhan Yüksel’den 23 Nisan Mesajı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısı ile bir kutlama mesajı yayımladı. Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in yayımladığı mesajında şu ifadeler yer aldı: “Türkiye Büyük Millet Meclisi’mizin açılışının 104’üncü yılını milletçe birlik ve beraberlik içinde kutlamanın gurur, mutluluk ve coşkusunu yaşıyoruz. Tarihimizde önemli bir dönüm noktası olan 23 Nisan […]