SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Kartal’lı tiyatroculardan belediyeye sitem mektubu!

Yayınlanma:
ABONE OL

Kartal Tiyatro Birliği’nden, Kartal Belediyesi’ne ve kamuoyuna açık mektup

İnsanı insana insanla insanca anlatan sanattır tiyatro. Peki, “İnsanlar yok” sayılırsa…

Merhaba

Kartal Tiyatro Birliği, en az on yılı aşkın bir süredir Kartal’da tiyatro yapan, tiyatro çalışma yerleri Kartal olan, Kartal’ı gittiği her yere taşıyan, Kartal’ı yaşayan, yaşatan tiyatrocular tarafından kurulmuştur.

Yıllardır zorluklar içinde tiyatro yapan bu birlik üyeleri, bu yolda sıkıntı sayılabilecek her türlü durumlarla mücadele etmişlerdir. Tiyatrolar için en büyük zorluk ise; etkinliklerini “evimiz” dedikleri Kartal’da düzenli bir şekilde sergileyememektir.

Yıllardır bu dertlerini bulundukları, davet edildikleri her alanda dile getirmişlerdir. Kartal’da yer alan ve en aktif şekilde kullanılan Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’ni yılda bir yâda en fazla iki kez kullanabilmektedir. Bu durum bile çoğu zaman imkânsız hale gelmektedir. Kartal’lı olan ama Kartal dışında birçok yerde çok rahat sahne alan tiyatro grupları “Evlerinde misafir gibi davranılmasından sıkılmışlardır.”

Bu istekleri dikkate alınan tiyatro grupları Ekim ayının ortasında Kartal Belediyesi Eğitim Kültür Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından toplantıya davet edilmiştir. Tüm içtenliğini ile yıllardır misafirlikten sıkılan ev sahiplerine kapılarının açık olduğunu belirtmişlerdir. Kartal Belediyesi tarafından yapılan bu güzel nazik toplantılar şıklaştırılmış, Kartal’lı tiyatro grupları belediye yetkilileri tarafından verilen destekle Aralık ayından itibaren düzenli bir şekilde sahne de yer almışlardır.

Birçok Belediye tarafından oluşturulan “Ücretsiz” oyun tavrından sıkılan gruplar “ Tiyatroya para vererek gelen, verdiği paranın karşılığını sorgulayan, eleştiren, seyirci” görmek, onlarla fikir alış verişinde bulunmak için gişeli sisteme geçmişlerdir.

Belediye tarafından yapılan destek; Salonun tahsis edilmesi, dekorları taşınacak araçların tahsis edilmesi, aylık düzende yer alan tiyatroların el ilanları ve bez afişlerle reklamı yapılması düzeninde yer almıştır. Tiyatrolar gibi “Ücretsiz” etkinlik başlığından sıkıldıklarını belirten Belediye yetkileri, “Tiyatroların yaptığı bu çalışmalara çok büyük saygı duyduklarını” belirtmişler, “Mayıs ayının sonuna kadar tiyatrolarla iç içe olacaklarını, her türlü yardımı yapacaklarını” dile getirmişlerdir.

Yıllar sonra Kartal’da gişeli sisteme geçilmiş, kaybedilen ve küstürülen tiyatro izleyicisi yeniden kazanılmaya başlamıştır. Şu bilinmelidir ki tiyatrolar bu işten çok az para kazanacaklarını, hatta zarara uğramazlarsa mutlu olacaklarını hep belirtmişledir. Nitekim de öyle olmuştur. Ekonomik yapısı zorlaşan ülkemizde bilet fiyatı olan yedi Türk Lirasını birçok kişi fazla bulmuştur. Bu tiyatroları üzmemekte aksine daha çok çalışma içine itmiştir. Hızlı bir şekilde çalışmalarını devam ettiren tiyatrolar, Şubat ayına kadar çalışmalarını sergilemişlerdir. Peki, daha sonra…

Ev sahibi olduklarını düşündükleri, ilk aylarda öyle davranıldıkları yerlerden “Misafirliğe” yeniden itilmişlerdir.

Nedensiz, sebepsiz… Hatta bu durumdan habersiz! Şubat ayına kadar oyunlarını oynayan gruplar, Mart ayının tarihlerini almak için belediye yetkililerinden bilgi almak istediklerinde “ Bundan sonra böyle bir şey düşünmedikleri cevabını” almışlardır.

Gruplar hiçbir şekilde bilgilendirilmemiş, gruplar “Hiç” sayılmıştır. Mart ayında birçok ilçe ve şehirden davet alan gruplar Kartal’da ki çizelge belli olmadığı için; gelen davetlere bir cevap verememiş hem Kartal’da ki sahnesinde hem de diğer sahnelerden yer alamamışlardır…

Kartal Tiyatro Birliği, Kartal Belediyesi yetkililerine sormaktadır;

* Ücretsiz oyuna karşı olduğunu söylemiştiniz. Peki, neden ücretsiz oyunlara geri döndünüz?

* Kartal’da bulunan hatta sahnesi olan bir gruba; belediye tarafından ücreti ödenip, Şubat ayında dört defa oyun oynatmanızın sebebi nedir?

* Yüzlerce seyirciyle buluşan, birçok seyirci tarafından olumlu güzel mesajlar alan bu tiyatrolar birden neden görmezden gelinmiştir?

* Her ay çizelge yapıldığında davet edilen bu tiyatrolar, Marta ayında neden yer almamıştır ve neden bu konuda bilgilendirilmemiştir?

Bu sorularımıza cevap beklemekteyiz.

Kartal’ın sahnesi en başta Kartal’da tiyatro yapan tiyatrolarındır. Sahne bizimdir. Biz çok şey istemiyoruz, biz sadece “Bize ait olanı, SAHNEMİZİ geri istiyoruz.”

Saygılarımızla

KARTAL TİYTARO BİRLİĞİ

İlgili Haberler

Genel
25 Nisan 2024
Tam 44 il için kritik uyarı! Kapıyı camı sıkı sıkı kapatın

Tam 44 il için kritik uyarı! Kapıyı camı sıkı sıkı kapatın! Meteorolojiden 44 il için kritik uyarı geldi. Sarı kodlu uyarıda toz taşınımı ve kuvvetli Rüzgar olacağı bildirildi. Tedbirinizi alın, camı kapıyı sıkı sıkı kapatın. Son dakika haberine göre Meteoroloji Genel Müdürlüğü Türkiye’nin 44 ili için sarı kodlu uyarı yaptı. Meteorolojiden yapılan uyarıda top taşınımı […]

Genel
25 Nisan 2024
Kuruçeşme’de ünlü mekanda şok olay! Garson kıza cinsel saldırı

İstanbul Beşiktaş’ta Kuruçeşme’de bulunan ünlü bir mekanda yaşanan olay Türkiye’nin gündemine oturdu. İddiaya göre işletmenin müdürü 47 yaşındaki Mecit A. Garson Selvihan Z.’ye cinsel saldırıda bulundu. İstanbul Kuruçeşme’de bulunan ünlü bir işletmede yaşanan cinsel saldırı olayı gündeme bomba gibi düştü. Kasım ayında meydana gelen olayda işletmenin 47 yaşındaki müdürü Mecit A.’nın 33 yaşındaki garson Selvihan […]

Genel
25 Nisan 2024
Meteorloji’den uyarı! 44 il için sarı kodlu uyarı verdi

Meteoroloji uyardı. 44 ile için Meteoroloji’den sarı kodlu uyarı geldi. “ Göz gözü görmeyecek” uyarısı. İşte detaylar… Meteoroloji Genel Müdürlüğü, çöl tozu için 44 ile sarı kodlu uyarıda bulundu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kuzey Afrika’dan gelen ve gelecek günlerde ülkemizde de etkisini gösterecek çöl tozları için uyardı. Meteoroloji’den 44 il için sarı kodlu uyarı geldi. Kuzey […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Öğrenci Ecem bir günlüğüne Kartal İlçe Milli Eğitim Müdürü oldu

İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ, müdürlük makam koltuğunu “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” sebebiyle Kartal Eğe Sanayi İlkokulu öğrencisi Ecem VURAL’a devretti. Ecem VURAL, müdürlük makamına oturması ardından okullarda hayata geçirmek istediği projeleri anlattı. Okul öğrenci meclisi ile gerçekleştirmek istediği projeleri anlatan Ecem VURAL’ı dinleyen İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ: paylaştığı […]