SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Taşyürek: “Suç duyurusunda bulanacağım”

Yayınlanma:
ABONE OL

Kartal Belediyesi Mart ayı 1. Birleşimi Kartal Belediyesi 1. Başkan Vekili Av.Kamer Gök’ün başkanlığında gerçekleştirildi.

Denetleme Komisyonunun tartışıldığı birleşimde önemli açıklamalarda bulunan ve Kartal belediyesine özellikle belediyecilik dersi verdiği belirtilen AK  Parti Meclis üyesi ve Kartal belediyesi Denetleme Komisyonu üyesi Ebubekir Taşyürek, “Belediyelerin hesaplarını Sayıştay, ilgili Müfettişler ve Denetleme Komisyonu inceler.

Kartal belediyesi Uluslar arası bir kuruluşa hesaplarını denetleterek SUÇ işliyor” iddiasında bulundu.

Taşyürek, şöyle devam etti: “Konuşmama başlamadan önce 8 Mart Dünya Kadınlar gününü de bu vesileyle kutluyorum, tüm dünya kadınlarına mutluluklar diliyorum. Değerli arkadaşlarım belediyemizde yürütülen ve ya yürüttürülen denetim çalışmasıyla ilgili, yapılan önemli bir yasal hatayı, hukuksal bir eksikliği paylaşmak için söz almış bulunmaktayım.   

Bildiğiniz gibi 2011 Ocak ayı toplantısında Sayın belediye başkanımız meclisimize başkanlık yapmıştı orda ki toplantı da komisyon üyelerinin seçimi sırasında özel bir denetim şirketi vesilesiyle belediyemizin hesap kayıt işlemlerinin denetleteceğini söylemişti.

Bu konuya yakın bir arkadaşınız olarak bunun nasıl yapılacağını, hangi denetim şirketiyle ilgili bir şeyler sormak istemiştim. Sayın Başkanım, kayıtlarda mevcuttur Sayın başkanımız bir denetim şirketi gibi açıklamada bulunmuş ve bu şirketin ismini söylememişti.

Sizin adınıza denetim komisyonu olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. İnşallah nasip olursa Mart ayı sonunda denetim komisyonunun görüşünü bir an önce ve Denetleme Komisyonu Başkanımız Sayın Taner Özdemir, arkadaşımızın da belirttiği gibi Mart ayı sonunda meclis başkanlığımıza sunacağız.

Çalışmalar önemli bir mesafeye gelmiş bulunmakta biz denetleme komisyonu ile ilgili çalışmalar yaparken belediyemizin Atalar’da bulunan hizmet binası içinde  bu görevimizi ifa ediyoruz” diye konuştu.

Belediyemizle bir sözleşmeleri varmı?

Taşyürek, şöyle devam etti: “ Aynı katta Şubat ayında beraber Sayın başkanın bahsettiği ettiği denetçi arkadaşlarımızda çalışmaya başladılar. Özel denetim yapan arkadaşlarımızla belediyemizin bir sözleşmesi var mı? Çünkü onlar ellerinde dosyalarla odaya gelip gidiyor.”Var mı”? gibi dediğimizde sözleşmenin yapılıp yapıldığı gibi bir bilgide bize gelmedi. Ama şifaen bunu da istemiştik ilgili arkadaşlarla tanıştığımız da hangi denetim şirketi mensupları olduğunu sorduğumuzda “Denetim Türkey” diye bir ifade kullandılar. Belediyemizi denetleyen şirketin de “ Denetim Türkey” adında denetim şirketi olduğunu  öğrendik.

Özel şirketler belediyenin hesaplarını denetleyemez

Değerli arkadaşlarım bu kapsamda o günden sonra benim yaptığım araştırmalarda ve Türk Belediyecilik tarihinde yapılan uygulamalarda belediyenin hesaplarını özel denetim şirketleri tarafından kesinlikle denetlenemeyeceğini ve denetlendirilemeyeceğine dair Sayıştay Temyiz Kurulunun kararları vardır.

Bununla ilgili hem cezai şer hemde  idari olarak ta  ceza uygulamaları yapmaktadır. Bunlarda şu dayanaklara istinaden yapılmaktadır. Anayasamızın  128.maddesinde devletin kamu, iktisadi teşebbüsleri  ve diğer  kamu tüzel kişilerine,genel idare esaslarına göre yürütülmekte olan,yürütülmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin  gerektirdiği  asli ve sürekli ödevler, memurlar ve diğer kamu  ödevlileri altını çiziyorum “Kamu görevlileri eliyle yürütülür” diye  Anayasa’nın 128.maddesinde hüküm vardır. Buna istinaden de1050 sayılı genel muhasebe kanunu vardır. Bu kanunun 119. maddesinde de “Özel İdare ve Belediye Saymanlarının hesaplarını  incelemek ve  hükme bağlamak Sayıştay’a aittir” diye ilgili maddede hüküm vardır” hatırlatması yaptı.

Suç duyurusunda bulunacak

Taşyürek ,” Ayrıca 6 bin 85 sayılı Sayıştay yasasını  4. Maddesinde de  “Sayıştay mahalli idareleri denetler” Sadece Sayıştay mahalli idareleri denetler diye hüküm vardır. Ayrıca İçişleri Bakanlığı da denetlemeye yetkilidir.

Niçin bunları söyledim? Başta da ifade ettiğim gibi belediyeleri ancak Sayıştay denetler, İçişleri bakanlığı teftiş heyeti elemanları denetler. Ayrıca Maliye ve Gümrük Bakanlığı da denetler.

Ayrıca Denetim Komisyonu denetler. Onun dışında özel danışmanlık şirketleri asla ve asla belediyeleri denetleyemezler. Özel danışmanlık şirketlerine belediyeleri denetletmek HUKUKA ve bahsettiğim Anayasaya aykırı davranmaktır ve bu husus Sayıştay Temiz Dava Dairesi Denetleme üst kurulunun kararıyla da, daha önce bu yönde uygulama yapmış belediyelere tazmin ve idari soruşturmalar açılmış ve CEZALANDIRILMIŞTIR. Bununla ilgili yükümler vardır.

Daha öncede açıklamıştım kartal belediyesi iyi yönetilemiyor diye. Burada da maalesef bu örneğin ide bir kez daha görmüş bulunmaktayız ki, Özel denetim Şirketine belediyemizin hesaplarını denetlettirmeye teşebbüs etmek suretiyle iyi yönetilemediği bir kez daha ortaya konmuştur. Hukuka haykırı işlem yapılmıştır.

Bununla ilgili sizler adına gerekli işlemlerin yapılması için elbette ki ilgili makamlar nezdinde  teşebbüslerde  bulunacağım ama sizlerinde bu konuyu  bilmenizde fayda var diye sizlerle paylaşmak istedim beni dinlediğiniz için hepinize teşekkür ediyorum” şeklinde konuşarak belediyenin hesaplarının Özel Şirketlere denetlendirilemeyeceğinin altını çizdi.

Bakalım Başkan Öz, bu ağır suçlamaya nasıl açıklık getirecek? İlgili kanun ve ilgili madde orta da.

Fethi Satıcı

İlgili Haberler

Belediye
16 Nisan 2024
İBB MECLİSİ 9. DÖNEM İLK OTURUMU İMAMOĞLU TARAFINDAN AÇILDI

İBB 9’ncu seçim dönemi ilk oturumu, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden üçüncü kez başarıyla çıkan Başkan Ekrem İmamoğlu tarafından açıldı.  Oturumu açmadan önce, toplam 315 kişiden oluşan İBB Meclis üyelerinin ellerini tek tek sıkan İmamoğlu, “31 Mart 2024 seçimlerinde halkımız, demokratik hakkını kullanmış ve İstanbul’u 5 yıl daha yönetmemiz yönünde bizlere vazife vermiştir. 5 yıl […]

Dünyadan
09 Nisan 2024
Irak’ın Sahipsiz (Üçüncü) Unsuru; Türkmenler

Irak, farklı etnik ve mezhep gruplarından oluşan değişik oluşumların bir arada yaşadığı bir ülkedir. Tipik Ortadoğu ülkesi olan Irak’ta yaşayan farklı etnik-mezheplere mensup olan her bir toplumun kaderi, arkasında olan farklı ülkelerin desteğine bağlıdır. Tipik Ortadoğu ülkesi demenin de anlamı budur. Örneğin, Iraklı Kürtlerin arkasında ABD ve bazı batılı ülkelerin desteği var, Iraklı  Şiilerin arkasında […]

Politika
08 Nisan 2024
SON DAKİKA Meral Akşener pes etti! Kongrede aday olmayacağını açıkladı

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’den bomba açıklama. Akşener, yazılı bir açıklama yaparak kongrede aday olmayacağını duyurdu. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’den son dakika açıklaması geldi. Son dönemlerde eleştiri oklarının hedefinde olan Meral Akşener, yakın zamanda yapılacak olan Kurultayda aday olmayacağını açıkladı. MERAL AKŞENER’DEN YAZILI AÇIKLAMA Hem genel seçimlerde hem de yerel seçimlerde yaşanan […]