SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Kartal, Anadolu Dervişi Victor Ananias’ı andı

Yayınlanma:
ABONE OL

Anadolu’nun alçak gönüllü dervişi Victor Ananias, Kartal Ekolojik Ürün Pazarı’nda düzenlenen törenle anıldı.

 

Daha iyi yarınların peşinde koştu. Hiç tanımadığı insanların hayatlarına çabaları ile katkıda bulundu. İnsanlara cesaret verdi, fırsatlar yarattı. Bunu yaparken hiç bir ödül ya da övgü beklentisi olmadı. Sadece daha iyi yarınlar olabileceğine dair umut verdi ve bu mücadeleden hiç vazgeçmedi. Victor Ananias, Şilili bir baba ve Türk bir anneden doğdu. Türkiye’de yaşarken önce dünyayı dolaştı.

Genetiği bozulmuş gıdalara karşı uzun yıllar mücadele etti. Yıllardır çıkarttığı Buğday dergisiyle, yaptığı aktivitelerle ve çeşitli dernek oluşumlarıyla Türkiye’de organik tarımın ne kadar önemli olduğunu anlatmaya çalıştı. Organik tarımı bıkıp usanmadan üretene, tüketene anlattı. Organik ürünlerin insanlara ulaşması için gece gündüz çalıştı. Türkiye’de Samsun, Antalya, İstanbul’da Şişli’de organik Pazarlar kurdu. Victor Ananias, 20 Aralık 2009 yılında Kartal Belediyesi ve Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin işbirliğiyle, organik ürünleri Kartallılarla buluşturdu. Kartal Ekolojik Pazar Çadırı’nda kurulan pazarda, tarlada titizlikle yetiştirilen organik ürünler, tüketiciye ulaştırıldı. Ekolojik pazarın öncülüğünü ve Türkiye’de Ekolojik Pazar bayraktarlığını yaptı.

Dünya vatandaşıydı

Ananias dünya vatandaşı olarak; Ege’nin küçük bir köyünde hayatın yalın sırlarını öğrenirken erdemli bir yaşamın peşine düştü.  Hayatını bu ideali yaymaya adadı.  İlk mesleği aşçılık oldu. Yemekteki izlerin peşine düşerek dünyayı dolaştı. Ama ayakları onu hep Anadolu’ya götürdü. Ege’nin yeşil ve verimli toprakları Victor Ananias’a farklı bir sır fısıldıyordu. Victor bu sırrın peşinde koştu. Nereye giderse gitsin Anadolu’ya geri dönüyordu.

Buğday Derneği’ni kurdu


Victor Ananias, idealindeki erdemli yaşamı hayata geçirmek için 1992 yılında Buğday Derneği’ni kurdu.

Türkiye’de kimse organik tarımı bilmezken, genetiği değiştirilmiş gıdalar ülkenin gündemini değiştirmemişken; Victor Ananias sağlıklı tarımın ve gıdaların peşine düştü. Kurduğu dernekle, çiftçiyi eğitti, bilinçlendirdi, tüketiciyi sağlıklı gıdalara yönlendirdi. Köylere gitti, bıkıp usanmadan organik tarımın yapılabileceğini anlattı. Arkadaşlarıyla yola düşerek Türkiye’de Ekolojik tarımın temelini attı.

 

Topraktan kazandığını toprağa verdi

Victor Ananias, yıllardır topraktan kazandığını toprağa verdi. Mutluluğu göklerde aramak yerine ayaklarının altındaki toprakta buldu. Yani bastığı toprağı, toprak diyerek basıp geçmedi. Ayaklarının altındaki toprağı tanıdı. O, yaşamını erdem üzerine kuran ender insanlardan biriydi. Yaşamını toprağa adadı. Topraktan öğrendiği her şeyi, yine hayatını toprakla kazanan çiftçiyle, üreticiyle paylaştı. Hayatı boyunca daha iyi, daha sağlıklı bir yaşam olabileceğine inandı. Sadece kendi hayatını değil, milyonlarca insanın hayatını değiştirmek için çalıştı.

 

Toprağın oğlu oldu

Gözlerinin içi hep gülen, insana güven ve huzur veren, alçakgönüllü bir Anadolu dervişiydi o. Victor Ananias, 3 Mart 2011 tarihinde Fethiye’de hayata gözlerini yumdu. Yapacak daha çok şeyleri vardı. Hayatını erdemliliğe adayan Ananias’ın bu zamansız ayrılığı, dostlarını ve organik tarıma gönül veren dostlarını derinden yaraladı. Kartal Belediyesi toprağın oğlunu unutmadı. 2009 yılında öncülüğünü yaptığı Kartal Ekolojik Ürünler Pazarı’nda andı. Toprağın oğlu Victor Ananias için hayatının anlatıldığı sinevizyon gösterimi yapıldı. Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz ve eşi Feray Öz ve Ekolojik Pazar üreticileri Victor Ananias’ın anısına gösterilen sinevizyonu izledi.

 

Dostları saygıyla andı

Onun açtığı yolda ilerleyen dostları, Victor’u saygıyla andı. Dostlarını kaybetmenin hüznünü yaşayan arkadaşları, alçakgönüllü Anadolu dervişini unutmadıklarını ve sonsuza kadar hatıralarını yaşatacaklarını belirtti. Organik tarıma gönül vermiş olan Mehmet Kaleli, Victor Ananias’ın Türkiye’de organik üretime önemli katkıda bulunduğunu vurguladı. Kaleli; “hayatı boyunca organik tarımın insanlara ve topluma faydalarını anlattı. Organik tarımı biz Victor’dan öğrendik. Çalışmaları, Buğday Derneği ile sınırlı kalmadı. Çok çeşitli dernekler kurarak tüketiciye organik ürünleri sundu. Kaybımız büyüktür.

Kendisini saygı ve özlemle anıyoruz” dedi. Victor Ananias’ın yaşama veda etmesiyle organik tarımın yetim kaldığını söyleyen Oya Çelik sözlerine şöyle devam etti. “Viktor Ananias’ın hayatını kaybetmesi,  doğayı ve organik yaşamı destekleyenler için büyük bir kayıp oldu.  Tüm hayatını organik tarıma adadı. Viktor Ananias’ı saygıyla anıyoruz, onu biz değil tüm dünya unutmayacak” diye konuştu.

İlgili Haberler

Basında Kartal
26 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Kreş Öğrencileri Maltepe Üniversitesi’ne Konuk Oldu

Kartal Belediyesi Kreş Müdürlüğü 6 yaş öğrencileri ve Kalben Derneği’nin (Korunma Altında Yetişen Gençler ve Koruyucu Aile Derneği) katılımı ile Marmara Eğitim Köyü Maltepe Üniversitesi’nde “23 Nisan Çocuk Şenliği” yapıldı. İstanbul Marmara Eğitim Kurumları Vakfı (İMEV), Maltepe Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Programı, Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği ve Mediha Engizer Mesleki Teknik Anadolu Lisesi  Çocuk […]

Avrupa Birliği
26 Nisan 2024
Galataport İstanbul’a Avrupa Birliği’nden Ödül!

Galataport İstanbul, inşaattan işletme dönemine uzanan çalışmalarında sergilediği çevre dostu yaklaşımla ödülleri arasına bir yenisini ekledi. Dünyadaki okyanus ve denizleri kurtarmayı hedefleyen BlueMissionMed Koordinasyon ve Destek Hareketi, Galataport İstanbul ekibinin faaliyetlerini “Çevreye Duyarlı Girişimci ve Kişilik” ödülüyle taçlandırdı. İstanbul’un dünyaya denizden açılan kapısı Galataport İstanbul, geniş ödül yelpazesine bir yenisini daha ekledi. İnovatif projeleri ve […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB Başkanı İmamoğlu, 23 Nisan’da Koltuğunu Ali Selim Metli’ye Devretti

BAŞKANI METLİ’DEN İLK TALİMATLAR: OKULLARA ÖĞRENCİ DOLAPLARI YAPILSIN, HER OKULDA YEMEKHANE OLSUN İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104’üncü yıldönümünde koltuğunu, ilkokul 3. sınıf öğrencisi Ali Selim Metli’ye devretti. Başkan Metli’nin ilk talimatları, “Bütün okullarda öğrenci dolapları yapılmasını istiyorum. Çünkü, çantalarımızı taşımakta zorlanıyoruz. Bir de okullarımızda yemekhaneler olmasını istiyoruz. Bize […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Öğrenci Ecem bir günlüğüne Kartal İlçe Milli Eğitim Müdürü oldu

İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ, müdürlük makam koltuğunu “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” sebebiyle Kartal Eğe Sanayi İlkokulu öğrencisi Ecem VURAL’a devretti. Ecem VURAL, müdürlük makamına oturması ardından okullarda hayata geçirmek istediği projeleri anlattı. Okul öğrenci meclisi ile gerçekleştirmek istediği projeleri anlatan Ecem VURAL’ı dinleyen İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ: paylaştığı […]