SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Erzurumlu İbrahim Hakkı 231. yılında unutulmadı…

Yayınlanma:
ABONE OL

Sancaktepe Belediyesi, vefatının 231. Yılında büyük âlim ve mutasavvıf Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri’ni Anma Toplantısı düzenledi.

Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın eşi Emine ERDOĞAN’ın himayelerinde ve katılımlarıyla düzenlenen Anma Programı, Grand Cevahir Otel’de, gerçekleştirildi. Anma Toplantısı’na, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Ak Parti İl Başkan Aziz Babuşcu, Erzurum Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak siyaset ve ilim çevrelerlerinden birçok tanınmış sima katıldı.

Anma töreni öncesinde, halen Atatürk Üniversitesi İbrahim Hakkı Araştırmaları Merkezi’nde muhafaza edilen, Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri’nin kişisel eşyaları, kullandığı kozmoğrafya aletleri, haritalar, güneş sistemi ile ilgili tahta küreler, el yazması çok değerli kitapları ve diğer eserleri İstanbul’da ilk defa özel olarak sergilendi. Sergi açılışını Emine Erdoğan, Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem ve eşi Hatice Erdem birlikte gerçekleştirdi.

Anma programı açılış konuşması ile katılımcılara seslenen Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem, İbrahim Hakkı Hazretleri’nin çeşitli yönleriyle ele alınıp anlatıldığı programı organize etmekten onur duyduğunu belirterek konuşmasına şöyle devam etti; “Gönül değerlerimizi toplumun bütün kesimlerine tanıtmak için böyle bir organizasyonu gerçekleştirdik. Bu ülkenin vatandaşları olarak bu kültürün yetiştirdiği önemli manevi şahsiyetleri tanıyıp eserlerini bilmemiz gerekiyor. Tarihimize mal olmuş, bu isimleri tanıtmak ve anlatmak vefa adına bizlere düşen çok önemli bir görev ” dedi.

Başkan Erdem, konuşmasının devamında Sancaktepe Belediyesi olarak, Vefatının 231. Yıldönümünde tarihimizin bu mühim simasını İstanbul’da sergi, konferans, konser ve şiir dinletileri ile andıklarını Türk ve İslam âleminde, bu ileri görüşlü âliminin düzenlenen anma toplantısı ile daha iyi tanınmasına katkıda bulunduklarından dolayı çok mutlu olduklarını vurguladı. Başkan Erdem, söz konusu etkinliğe vatandaşların yoğun ilgi gösterildiğini ve manevi olarak geçmiş değerlere sahip çıkmanın onurunu yaşadığını kaydetti.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ise protokol konuşmasında manevi büyükler, ilim öğretmekten ilim ehlinin ihtiyaçlarını karşılamaya, fakir, yetim ve garipleri gözetmeye, hastaları ziyaret edip, gerektiğinde savaşa gitmeye kadar her hizmete talip olduğunu cami, aşevi, okul, hastane ve misafirhane gibi hayır kurumlarının da inşasında öncülük etiklerini söyledi. Görmez;”Onlar, bu dünyaya insanlara hizmet etmek için geldiklerini düşünmüşlerdir’ dedi.

Başbakan Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, anma programını konuşmasında manevi büyüklerin tarihte oynadığı rolün önemi çok büyük olduğunu tarih boyunca insanların yaşadıkları bunalım ve çalkantı dönemler, alim ve tasavvuf büyüklerinin yol göstermesi sayesinde aşıldığını söyledi. Erdoğan;’Kalplerin sevgiyle, toplumun ahlâkla ilgisinin azaldığı ve manevi hastalıkların iyice yayıldığı zamanlarda, imdada yetişen hep onlar olmuştur’ dedi.

Daha sonra oturum başkanlığını, Marmara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. İsmail Kara’nın yaptığı bir konferans gerçekleştirildi. Konferansa, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Erzurum Atatürk Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Hikmet Özdemir konuşmacı olarak katıldı.

Konferansta bir konuşma yapan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Hasan Kamil Yılmaz ise Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri’nin Türk toplumu arasında müstesna yeri olan bir şahsiyet olduğunu, Osmanlı padişahlarından Sultan I. Mahmut döneminde yaşayan astrolojiden beşerî ilimlere, tasavvufun hemen hemen bütün konularına, dini ilimlere kadar okuyan, araştıran, yazan, günümüzde ellerden ve dillerden düşmeyen değerli eserler bırakan alim, mutasavvıf, mütefekkir bir gönül adamı olarak görüldüğünü ifade etti.

Konuşmacı Erzurum Atatürk Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu,Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri’nin 15 eser vererek altın harflerle Erzurum’u tarih sayfasına nakşettiğini bu gün İngiltere’de Almanya’da Amerika’da onun ilmi hizmetlerinin devam ettirildiğini belirtti.

Konferansın son konuşmacısı Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Hikmet Özdemir ise tarihe mal olmuş, bayrak gibi dalgalanan bu isimleri tanımak ve anlamak vefa adına insana düşen çok önemli bir görev olduğunu vurguladı.

Konferansın ardından; Sami Özer, Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri’nin bestelerinden oluşan Tasavvuf Müziği Konseri verdi. İbrahim Hakkı Hazretleri’nin “Tevfiznâme” adlı eserinden ise Bedirhan Gökçe beğenilen yorumu ve sesiyle şiirler seslendirdi.

 

İlgili Haberler

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Çocuk Meclisi 23 Nisan’ı Kutladı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in öncülüğünde kurulan Çocuk Meclisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağanı olan bu özel günü kutlayan minik meclis üyeleri, günün anlam ve önemine de vurgu yaptı. Kartal Belediyesi Çocuk Meclis üyelerine Başkan Gökhan Yüksel tarafından başarı belgesi takdim edildi. Kartal Belediyesi Meclis Salonu’nda […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Başkan Gökhan Yüksel, Cevizlideki Balkon Çökmesiyle Alakalı İncelemelerde Bulundu

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, geçtiğimiz gün Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’nde ani çökme sonucu yıkılan balkonun bulunduğu bölgeyi ziyaret etti. Ziyarette, Başkan Gökhan Yüksel incelemeler yaparak, yapılan çalışmaları kontrol etti. Ekipler, en kısa sürede olay yerine geçti Olay, geçtiğimiz gün Kartal Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’ndeki 5 katlı bir binada gerçekleşti. Binanın birinci katındaki balkon, büyük […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı admin See Full Bio

Basında Kartal
22 Nisan 2024
Başkan Gökhan Yüksel’den 23 Nisan Mesajı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısı ile bir kutlama mesajı yayımladı. Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in yayımladığı mesajında şu ifadeler yer aldı: “Türkiye Büyük Millet Meclisi’mizin açılışının 104’üncü yılını milletçe birlik ve beraberlik içinde kutlamanın gurur, mutluluk ve coşkusunu yaşıyoruz. Tarihimizde önemli bir dönüm noktası olan 23 Nisan […]