Kutlu doğumun ana teması “Merhamet”

Yayın: 21:55 - 14.04.2011
Güncelleme: 21:55 - 14.04.2011

Hasan Ali Yücel Kültür Merkezinde Hazreti Muhammed’in dünyaya gelişini, onun ahlakını ve bıraktığı mirası anlamak ve anlatmak maksadıyla Kartal Müftülüğünce hazırlanan bir takım etkinlikler düzenlendi.

Programa Kaymakam Nuh Mehmet Hamurcu, İlçe Daire Müdürleri, Kartal Müftüsü Ümit Çimen, Sivil Toplum Kuruluş Temsilcileri, Muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

 

Kuran tilaveti mest etti.

Program açılışında Yunus Emre Camii İmam hatibi Mehmet Pervane hocanın gönülleri  mest eden müthiş sesiyle okuduğu Kuran-ı Kerim tilaveti salonda bulunanları çok duygulandırdı.

 

Programın açılış konuşmasını yapan Kartal Müftüsü Ümit Çimen: “1989 yılından beri sevgili peygamberimiz Hazreti Muhammed’in dünyaya gelişi, Kutlu Doğum Haftası adı altında çeşitli etkinliklerle ülkemizde ve yurtdışında Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından kutlanmaktadır.

Amaç; Peygamberimizi onun ahlakını ve bize bıraktığı mirası anlamak ve anlatmaktır. Bu amaçla konferanslar, paneller, sempozyumlarla faaliyetler düzenlenmektedir” dedi

 

Ayrıca Müftü Çimen Kartal’da Kutlu Doğum Haftası kapsamında yapılan faaliyetlerle ilgili de şunları söyledi:

Kartal Müftülüğü Kutlu Doğum Haftasında neler yapıyor?

 

Çimen, Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde bir açılış programı yaptık ve ilçemizin 4 bölgesinde bayanlara ve erkeklere olmak üzere 4 adet konferans tertip ettik. Kuran kursları arasında yiyecek ve giyim kermesi, kitap fuarı merkezi açtık. Esnaf ziyaretleri, mevlit ve hatim merasimleri öğrencilerimiz arasında 40 hatim ezberleme yarışması yapıldı. Merhamet konusunda da yirmi bin tane broşür basıp dağıttık.

Kutlu Doğumda işlenen konular

Bu sene Kutlu Doğum Haftasında “Hz. Peygamberimiz ve merhamet” konusu oldu.

Niçin merhamet?

 

 Merhamet konusunun Diyanete İşleri Başkanlığı tarafından tespit edilmiş olduğunu söyleyen Çimen, “Aslında merhamet, insanlığın bu gün tanımaya en çok ihtiyacı olduğu bir kavramdır. Müslümanların hatırlamaları gereken en önemli özellikleri. Peygamber, alemlere rahmet olarak gönderilmiştir. Allah böyle haber veriyor; İnsanlık merhamet üzerine kuruludur. Merhametini kaybeden insanlığını kaybeder.

Bu gün ülkemizde ve dünyada gördüklerimiz veya yaşadıklarımız,  katliamlar… vb. şeyler  bir çok olumsuzlukların sebeplerinin merhametsizlikten geldiğini gösterir.

Buna örnek olarak bugün gününün zamanın çoğunu internette şiddet içerikli ve haz veren ölüm sahneleri ile dolu oyunlar oynayarak eğlenen çocukların, yarının gençliğinden merhamet tavırları beklemek ve ummak mümkün olmaz.

Gönüllere ne ekerseniz o yeşerecektir. Gönüllerine Rahmet ekilenlerin ellerinde dillerinde şefkat ve merhamet büyür.

Bu gün çevreden toplumdan ve aileden merhametin hızla çekilmesinin arkasında yatan sebepler çocukların eğitimiyle birlikte iki kere düşünülmesi gerektiğini” belirtti.

Merhametsizliği nerede arıyorum?

 

Çimen, “Bunların hepsi gönül dünyamızdaki merhamet eksikliğinden kaynaklanmaktadır.

Ruhlara ne ekersek o yeşerir. Bizler, bir canı bütün insanlığa bedel gören sadece insana değil bütün canlıları önemseyen ve hatta yaralı kuşlar için vakıflar kuran bir kültür ve medeniyetin mensuplarıyız.

Rahmet peygamberi, müslümanın dünya ve ahirette beklediği mutluluğu başkalarının mutluluğu üzerine inşa edebileceğini haber veriyor. Herkesin en az kendisi kadar değerli olduğu bilincine ulaşabileceği ifade edilmiştir.

Tarihimizde medeniyetimiz insanlık ve merhamet örnekleriyle rahmet kültürünün tarihe bıraktığı izlerle doludur.

Merhamet paylaşmaktır. Ötekini düşünmektir. Herkesi sevmektir. Değer vermektedir. Başkalarının dertlerine hemdert olmaktır. Sevgili peygamberimiz “insanlara merhamet etmeyene Allah’da merhamet etmez” diye buyurmuştur. Hz. Ali efendimizde “merhamet olmazsa fazilet kuru bir kelimedir” demiştir.”

 

Açılış sonunda 40 hadis ezberleme yarışmasında dereceye girenlere kitap ve eşarp hediye edildi.

Kartal Haber merkezi

Haber- Foto: Nuran Enül

Exit mobile version