SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

İki yeni şehirden biri Kartal’mı?

Yayınlanma:
ABONE OL

Erdoğan’ın projesinin şifreleri, Master Plan’da gizli…

Vatan Gazetesinin haberine göre…

Başbakan, seçim beyannamesini açıklarken İstanbul’a iki yeni kent merkezi yapılacağını söyledi. Uzmanlar, iki şehir projesinin izlerinin İstanbul’un anayasası sayılan ‘Master Plan’da saklı olduğuna dikkat çekti…

İstanbullular önceki gün seçim beyannamesini açıklayan Başbakan Erdoğan’ın uzun zamandır sır gibi saklanan ‘çılgın proje’yi de anlatmasını bekliyordu. Nitekim Erdoğan İstanbul’la ilgili yeni bir plandan bahsetti, fakat bunun ‘çılgın proje’ olmadığını, onu 27 Nisan’da açıklayacağını da ekledi. Başbakan’ın açıkladığı plan İstanbul’da iki yeni şehir kurulmasını içeriyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Metropolitan Planlama (İMP) yetkililerine göre ise bu projenin temeli Master Plan’da atılı.

MASTER PLAN’DA NELER VARDI?:

13 Şubat 2009 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 103 sayılı kararı ile kabul edilen 1/100.000 Ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı, 15 Haziran 2009’da Başkan Kadir Topbaş tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi. ‘İstanbul Anayasası’ diye nitelendirilen plan, kentin gelecekte nasıl görünüm kazanacağını belirliyor.

SİLİVRİ’YE DİKEY YERLEŞİM: Planda İstanbul’un iki ayrı yakasında yerleşime teşvik edilen iki bölgesi var. Biri Silivri, diğeri Kartal. Silivri’de tarımsal alanların korunmasına hassasiyet gösterileceğinden yapılaşma dikey yapılacak ve yüksek binalara izin verilecek. Kartal’da ise ünlü Iraklı mimar Zaha Hadid’in gerçekleştirdiği Kartal Kentsel Dönüşüm Projesi uygulanacak.

MEGAKENT 16 MİLYON: 2006’da yapılmaya başlanan planda İstanbul’un 16 milyon nüfusu taşıyabileceği düşünülmüş. Nüfus dağılımı Avrupa yakasında 10, Anadolu’da 6 milyon olarak tasarlanmış. Nitekim Başbakan İstanbul’un nüfusunun 17 milyona doğru artacağını belirterek, “Bunu düşünerek, İstanbul’da 2 yeni şehir kuracağız. Biri Avrupa, biri Anadolu’da” dedi.

ÜÇÜNCÜ HAVAALANI: Planda, Silivri’ye kurulacak üçüncü havaalanı ile Boğaz’ın kuzeyinden geçecek üçüncü köprü nedeniyle “yükselen değer” olarak tanımlanan iki bölge daha var. Bunlardan biri Gaziosmanpaşa-Arnavutköy, diğeri ise Başakşehir-Kayabaşı.

ASYA YAKASI FİNANS MERKEZİ: İstanbul’da iki yaka arasındaki geçiş ihtiyacını en aza indirecek planlar da mevcut. İşyeri ve meskenin aynı yakada olması sağlanacak. Örneğin Anadolu yakası finans merkezi olarak planlanırken, bu sektörde çalışanların standardına uygun ve yeterli konut üretimi yapılacak.


‘KARTAL HAYATIMIN PROJESİ’

1950’de Bağdat doğumlu Zaha Hadid, Londra Architectural Associaton okulunda mimarlık okudu. Graduate School of Design, Harvard ve Illinois gibi prestijli üniversitelerde ders verdi. Şu anda Viyanada uygulamalı sanatlar üniversitesinde profesörlük yapıyor. Pek çok uluslararası yarışmanın birinciliğini kazanan Hadid, 2004’te Pritzker Mimarlık ödülünü alan ilk kadın mimar. 2008’de Forbes dergisinin “Dünyanın En Güçlü 100 Kadını” listesinde 69’uncu olan Hadid, Kartal için ‘Hayatımın projesi’ diyor.

Geometrik teknokent!

İstanbul Belediyesi, Kartal için ünlü Iraklı mimar Zaha Hadid’e bir proje hazırlatmıştı. 6 Haziran 2009’da Hadid ile Topbaş’ın birlikte açıkladığı Kartal Kentsel Dönüşüm projesi de Master Plan’ın içinde yer alıyor. Kartal ve Pendik için geometrik şekillerden oluşan yeni bir mimari ağ ortaya konuluyor. Projeye göre küçük binalardan büyüklere doğru giden bir yapılanma olacak. Ağırlıklı iş kuleleri, az miktarda da konutlar olacak. Yaklaşık 10 milyar dolara mal olacağı öngörülen projede, kültür merkezi, opera binası, göl ve çevresi, kamu binaları, alışveriş merkezi, marinası ve meydanıyla dünyanın en ilginç mimarÓ eserlerinden oluşuyor. İşte, Zaha Hadid’in projesi şu yenilikleri öngörüyor:

* Teknokent olacak
* Yüksek iş kuleleri inşa edilecek
* 5 yıldızlı 3 otel geliyor
* Eğlencenin nabzı Kartal’da atacakÖ
* İstanbul bölünürse, Kartal merkez olacak
* Kartal’a marina yapılacak
* 50 metre genişliğinde ana bulvar yapılacak…

Vatan Gazetesi

İlgili Haberler

Basında Kartal
07 Nisan 2024
Kartal Belediye Meclisi’nin Yeni Dönem ilk toplantısı yapıldı

31 Mart 2024 Mahalli İdareler Seçiminin ardından yenilenen Kartal Belediye Meclisi, 2024-2029 döneminin ilk oturumunu Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in başkanlığında gerçekleştirdi. Yapılan ilk toplantıda meclis komisyonları görev dağılımını gerçekleştirdi. Başkan Gökhan Yüksel, meclisin açılış konuşmasında yeni dönemde rehavete kapılmadan daha çok çalışacaklarını kaydederek; “Hem Kartal’da, hem İstanbul’da, hem Türkiye’de aldığımız büyük bir sorumluluk ile […]

Basında Kartal
05 Nisan 2024
Kartal’da, Ramazan Bayramı’na özel temizlik yapıldı

Ramazan Ayı’nın sonlarına doğru yaklaşırken Kartal Belediyesi’nin vatandaşların daha huzurlu ve sağlıklı bir ortamda Ramazan Bayramı’nı kutlamaları için gerçekleştirdiği hazırlıklar da başladı. Kartal Belediyesi Temizlik ve Destek Hizmetleri Müdürlüğü ile Sosyal Yardım Hizmetleri ekipleri, başta ibadethaneler olmak üzere pek çok farklı noktada temizlik çalışmalarını başlattı. Kartal’da Ramazan ayı nedeniyle halkın güvenli ve temiz bir ortamda […]

Basında Kartal
04 Nisan 2024
Başkan Gökhan Yüksel, ikinci dönem için Mazbatasını Aldı

31 Mart Mahalli İdareler seçimlerinde Kartal’da Cumhuriyet Halk Partisi’nden aday olan ve oyların yüzde 54.77’sini alarak Kartal Belediye Başkanı seçilen Gökhan Yüksel mazbatasını aldı. Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nde düzenlenen törene, Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, eşi Sibel Yüksel ile oğlunun yanı sıra; CHP Kartal İlçe Başkanı Mert Polat ve yönetimi, Başkan Yüksel’in annesi ile […]

Basında Kartal
02 Nisan 2024
Ekrem İmamoğlu ve Gökhan Yüksel’e Kartal’da Sevgi Seli

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, seçim turunun son gününde Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel ile birlikte Kartallı vatandaşlar ile bir araya geldi. Kartallı Kazım Meydanı’nda gerçekleşen buluşmada konuşan İBB Başkanı İmamoğlu, “Cumhuriyet’imize Atatürk’ümüze hayırlı birer evlat olmaya, sizlerin sözlerinizi vazife edinerek yol yürümeye de devam edeceğiz.” diye konuştu. Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, CHP […]