SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

“Yerel medya AB Yolunda” projesine katıldık

Yayınlanma:
ABONE OL

‘Türk Yerel Medyası AB Yolunda‘ projesi, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış‘ın da katılımıyla, Avrupa Birliği Genel Sekreter Vekili Haluk Ilıcak ile David Reddaway arasında 25 Mayıs’ta imzalanan mutabakat ile resmen başladı. Projenin imza töreni ile İstanbul’da yapılan ilk seminere Kartal Haber Gazetesini temsilen Kenan Gülerci katıldı.

 
Avrupa Birliği Genel Sekreterliği ile İngiltere Büyükelçiliği işbirliğiyle başlatılan ‘Türk Yerel Medyası AB Yolunda’ projesi ile Türkiye’nin dört bir yanından yerel medya temsilcileri Türkiye-AB ilişkilerinin seyri ve üyelik müzakereleri sürecinde medyanın önemine yönelik çalışma semineri için bir araya gelecek.

İlki 25 – 26 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da ABGS İstanbul ofisinde gerçekleşen seminerler dizisinin ilk gününde AB uzmanları Avrupa Birliği’nin işleyişi, Türkiye’nin Avrupa Birliği uyum sürecini ve Türkiye’nin yararlandığı Avrupa Birliği hibe ve topluluk programlarını masaya yatırdı. 

AB Genel Sekreter Yardımcısı Burak Erdenir’in açılış konuşmasıyla başlayan seminer programı, ABGS Araştırma ve Dokümantasyon Birimi Başkanı Kayhan Özüm’ün ABGS yapısını ve çalışmalarını ele almasıyla devam etti. Özüm’ün ardından söz alan ABGS Katılım Politikası Birimi Başkanı Seval Işık, Türkiye’nin AB’ye uyum sürecini, müzakerelerin nasıl yürütüldüğünü ve şu anda gelinen aşamayı aktardı. 

Seminer kapsamında Alman gazeteci Sascha Oliver Rusch tarafından katılımcılara Avrupa’da basının rolü, kamu kurumları ve sivil toplumla ilişkiler ile bilgi kaynakları konusunda bilgiler verildi. 

YEREL MEDYA DİRENECEK GÜÇ BULAMIYOR 

Seminerin ikinci gününde katılımcılar Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinde müzakere edilen başlıklara yönelik bir çalıştay gerçekleştirdi. Çalıştayın ardından gerçekleşen panelde ise uzmanlar, Türk yerel medyasının AB sürecinde daha etkin rol alması için yapılması gerekenleri masaya yatırdı. 

Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Siyasi İşlerden Sorumlu Başkan Ege Erkoçak’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde  Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak, Diplomasi Muhabirleri Derneği Başkanı Zeynep Gürcanlı ve Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü  Basın-Yayın Dairesi Başkanı Bahattin Akyön birer konuşma gerçekleştirdi. 

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, medyada yalnızca Türkiye’ye özgü sorunlar olduğu gibi Avrupa Birliği ülkeleriyle ortak sorunlar olduğunu altını çizdi. Erinç, Türkiye’nin önündeki üç temel sorunu ifade özgürlüğünün önündeki engelleri, profesyonel gazetecilik alanındaki eksiklik ve medya yapılanması olarak özetledi.  İfade özgürlüğü ve profesyonel gazetecilikteki eksikliklerin yalnızca Türkiye’ye özgü olmadığını belirten Erinç, medya yapılanmasının Türkiye’de Avrupa’ya oranla büyük farklılık gösterdiğini bildirdi.

Türkiye’de yaygın medyanın ağırlıkta olduğunu belirten Erinç, yerel medyanın o ağırlık karşısında direnecek gücü bulamamasını buna bağladı. 

Erinç, tüm sorunlara rağmen karamsar olmak gibi bir lüksün olmadığını, tüm engellerin üstesinden gelmek için yerel ve yaygın medyanın çalışması gerektiğinin altını çizdi. 

Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü’nden Basın-Yayın Dairesi Başkanı Bahattin Akyön ise, Türk yerel medyasının AB sürecinde daha etkin rol alması için yürüttükleri etkinlikleri ve projeleri paylaştı. Bu anlamda yürütülen eğitim ve bilgilendirme seminerleri, yerel gazetecilere yurtdışında yabancı dil kursu projesi ile Anadolu Basınını Özendirme Yarışması dikkat çeken projeler arasında yer alıyor. 

Yerel Medya temsilcileri Avrupa Birliği tarafından sağlanan medya desteği hibe programlarına başvurmak konusunda istekli olduklarını ifade ettiler.  25-26 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da başlatılan “Türk Yerel Medyası AB Yolunda” projesin ilk ayağı, katılımcılara verilen sertifikaların ardından son buldu.

İlgili Haberler

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik, Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]

Dünyadan
09 Nisan 2024
Irak’ın Sahipsiz (Üçüncü) Unsuru; Türkmenler

Irak, farklı etnik ve mezhep gruplarından oluşan değişik oluşumların bir arada yaşadığı bir ülkedir. Tipik Ortadoğu ülkesi olan Irak’ta yaşayan farklı etnik-mezheplere mensup olan her bir toplumun kaderi, arkasında olan farklı ülkelerin desteğine bağlıdır. Tipik Ortadoğu ülkesi demenin de anlamı budur. Örneğin, Iraklı Kürtlerin arkasında ABD ve bazı batılı ülkelerin desteği var, Iraklı  Şiilerin arkasında […]

Basında Kartal
07 Nisan 2024
Kartal Belediye Meclisi’nin Yeni Dönem ilk toplantısı yapıldı

31 Mart 2024 Mahalli İdareler Seçiminin ardından yenilenen Kartal Belediye Meclisi, 2024-2029 döneminin ilk oturumunu Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in başkanlığında gerçekleştirdi. Yapılan ilk toplantıda meclis komisyonları görev dağılımını gerçekleştirdi. Başkan Gökhan Yüksel, meclisin açılış konuşmasında yeni dönemde rehavete kapılmadan daha çok çalışacaklarını kaydederek; “Hem Kartal’da, hem İstanbul’da, hem Türkiye’de aldığımız büyük bir sorumluluk ile […]