SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

“Engelsiz şehirler için süre doluyor”…

Yayınlanma:
ABONE OL

Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem KUYUMCU “Engelsiz Şehirler”  kitabının tanıtımını ve imza gününü yaptıkları M1 MERKEZ AVM – Kartal da gelinen aşamayla ilgili konuştu.

KUYUMCU :“Engelsiz ve erişilebilir şehirler için 2005 yılında çıkan kanunun belediyelere ve ilgili kurum ve kuruluşlara verdiği 7 yıllık sürenin dolmasına 1 yıl kala şehirlerin hala engellerle dolu olması nedeniyle sivil toplum kuruluşları ve engelliler tazminat davaları için hazırlanırken belediyeler ve sorumlu kuruluşlar sürenin kısa olduğu, maddi imkansızlıkları olduğu ve baş vuru kaynağı olmadığı şeklinde mazeretler sunuyor. Konut müteahhitleri, mühendisler ve mimarlar ise konuyla hiç ilgilenmiyorlar.

  • Ak Parti tarafından 2005 yılında çıkarılan kanunlar ve yönetmelikler şehirlerin engelsiz hale gelmesi için ilgili kurumlara 7 yıl gibi uzun bir süre verdi.
  • Daha sonra 2006/18 sayılı başbakanlık kararnamesi ile 7 yıl sürenin beklenmemesi ve derhal düzenlemelerin yapılması istendi.
  • Düzenlemelerin nasıl yapılacağına dair Başbakanlık özürlüler idaresi başkanlığı, Bayındırlık bakanlığı ve Türk Standartları enstitüsü çalışmaları sonucunda engelsiz ve ulaşılabilirliğin sağlanması için yapılması gereken düzenlemeler için teknik el kitabını yayınladı.
  • Belediyelere ve ilgili kuruluşlara yaptıkları her düzenlemeyi her ay sonunda iç işleri bakanlığının ilgili birimlerine rapor etme zorunluluğu getirdi.

Maalesef belediyeler bu güne kadar kanunları uygulamadılar ve şimdi mazeretler sunuyorlar.

  • Şehirlerin engelsiz ve erişilebilir hale getirilmesi sadece engelli vatandaşları değil ; yaşlıları, hamile hanımları, çocuklu hanımları v.b. da ilgilendirmektedir.
  • Herkes için ulaşılabilir engelsiz şehirlerin yapılandırılması kurumlara ek bir maliyet getirmemektedir. Yeni yapılarda, yollarda, yaya geçitlerinde, kaldırımlarda, konutlarda, okullarda, hastanelerde v.b. yerlerde inşaat aşamasında standartlara uyulması yeterlidir.
  • Kanunun çıktığı 2005 yılından buyana yapılan binalar ve erişilebilir olması gereken yerler dahi engellerle doludur ve belediyeler tarafından kanuna aykırı olarak ruhsatlandırılmıştır.
  • Belediyeler erişilebilir olması gereken yerleri sadece zorunluluğu gidermek için “ Standartlara uymayan şekilde düzenleyip” açmışlar veya ruhsatlandırmışlardır.

2011 Temmuz ayına geldiğimiz halde erişilebilirlik konusunda hala “ başvuru kaynağı yok, paramız yok, deneyimli elemanız yok” diyen belediyelere dernek olarak danışmanlık yapabileceğimizi bildirdik.

1000 sayfanın üzerinde kaynak okunup incelenerek 100 sayfalık özet bir kitap derledik ve “Engelsiz Şehirler” başvuru kitabı olarak yayınladık ve tüm geliri derneğimize gelecek şekilde belediyelere ve ilgili kurumlara sunduk.

Ancak belediyeler kitabı almayı da derneğimizden danışmanlık almayı da gereksiz buldukları gibi mazeretler üretmeye devam ediyorlar.

Konut müteahhitleri, mimarlar odası, inşaat mühendisleri odası gibi şirketler ve meslek kuruluşları ise “öyle bir kanun mu var” deyip ilgisizce telefonu kapatıyorlar.

Engelsiz hayat dayanışma derneği başkanı olarak dava açmaya hazırlanan dernek ve engelli arkadaşlarıma önerim şudur ; Dava açmak ve tazminat almak engellilere özgürlük kazandırmaz fiziki ve mimari  engelleri ortadan kaldırmaz. Yapılması gereken sivil toplum kuruluşlarının yerel yönetimlerle birlikte çalışması ve yapılan her işi denetleyip yanlışları tespit edip doğrusunun yapılması için yerel yöneticilere bildirmesidir.

Belediyelerin ve ilgili kurumlarında nasılsa ek süre verilir, kaynak yok, bilgi yok, standart yok gibi mazeretleri bırakıp kanunu uygulamaları ve sivil toplum kuruluşlarından danışmanlık alması gerekmektedir.”

Adem KUYUMCU derneğe gelir elde etmek amacıyla yazdığı kitabın ilk imza buluşmasında engelliler ve aileleri ile de sohbet etti. Engellilerin gelecek kaygıları ve bakım – rehabilitasyon şartları konusunda bilgilerini aktardı.

Kuyumcu, etkinliğin sonunda kendilerini ikinci kez misafir eden M1 MERKEZ AVM – Kartal yetkililerine ve müdürü Selçuk KOÇAK ‘a duyarlılıkları için teşekkür etti.

 

 

 

İlgili Haberler

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik, Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Basında Kartal
16 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Kreş Öğrencilerinden Resim Sergisi

Kartal Belediyesi’nin ilçe genelinde hizmet veren 14 kreşinde eğitim gören kreş öğrencileri, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı konu eden ‘Sanatın Çocukları’ adlı resim sergisine imza attı. Minik öğrencilerinin yaptığı 55 eserden oluşan sergi gelenler tarafından büyük beğeni topladı. Kartal Belediyesi Fuaye Alanı’nda düzenlenen serginin açılışına Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’i temsilen; Başkan Yardımcısı […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]

Dünyadan
09 Nisan 2024
Irak’ın Sahipsiz (Üçüncü) Unsuru; Türkmenler

Irak, farklı etnik ve mezhep gruplarından oluşan değişik oluşumların bir arada yaşadığı bir ülkedir. Tipik Ortadoğu ülkesi olan Irak’ta yaşayan farklı etnik-mezheplere mensup olan her bir toplumun kaderi, arkasında olan farklı ülkelerin desteğine bağlıdır. Tipik Ortadoğu ülkesi demenin de anlamı budur. Örneğin, Iraklı Kürtlerin arkasında ABD ve bazı batılı ülkelerin desteği var, Iraklı  Şiilerin arkasında […]