SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Dragos tepesindeki yeşil alan imara açıldı!

Yayınlanma:
ABONE OL

Dragos tepesinde SİT alanında bulunan yeşil alan, Mimarlar Odası ve bazı CHP’li meclis üyelerinin olumsuz görüşüne rağmen  imara açılması, Kartal Belediye Meclisinin 5 Ağustos günkü toplantısında oy birliğiyle kabul edildi..

 

Bu alanın imara açılmasına karşı çıkan CHP meclis üyesi ve Grup Başkan vekili İbrahim Doğan ile meclis üyesi Atilla Duman görüşmeler sırasında meclisten çıkarak oylamaya katılmadı.

Bu arada, il dışında olduğu için oylamanın yapıldığı toplantıya katılamayan CHP meclis üyesi Taner Özdemir’de bu planlara karşı olduğunu daha önce açıklamıştı.

 

MİMARLAR ODASI KARŞI ÇIKTI

Konuyla ilgili görüşlerin aldığımız TMMOB Mimarlar Odası Kartal Şube Başkanı Aysel Durgun şunları söyledi

Bölge SİT alanı

“Dragos tepesi ve yakın çevresi, buna Cevizli Tekel arazisi de dahil olmak üzere  bu alan bölge olarak SİT bölgesi, burası özel orman alanı, Dragos’taki kooperatif üyelerinin her birinin hisselerinin bulunduğu özel orman alanı ve bölge SİT.  Dolayısıyla da bu bölge için 2003 yılında yapılan plan, Tekel’in açtığı dava sonucunda iptal edilmişti ve o günden bu güne kadar bu alan plansız. Şu da bir gerçek ki, o bölgede mülkü olan arsası olan  arazisi olan insanlar da bu plansız olma durumundan dolayı mağdur”.

Tek plan yerine, parça parça kişiye özel plan!

Dragos’ta yaşanan sıkıntıyla ilgili şunları söyleyen Aysel Durgun “o alan çok büyük bir alan değil ve sınırları da belirlenmiş bir SİT alanı. Bu kadar ufacık alanda çok parçalanarak planlama yapma hesabı var. Asıl buradaki sıkıntı bu. Nedir bu planlar. Bakın aynı alan içerisinde ilk planlananlardan Cevizli Tekel’in alanında Şehir Üniversitesine tahsisi yapılmak üzere 296 bin m2’lik bir parsel belirlendi ve bu parsele ait bir plan yapıldı.

Yani kişiye özel.

Orası çok büyük alan olmamasına rağmen ve o alan tek başına planlanabilecekken, böyle bir yol seçildi. Şimdi oradaki 400 bin m2’lik bir parsel belirlendi, özel Cevizli Tekel alanının içinde bir plan yapıldı, geri kalan alanlarla ilgili de bir plan yapılacağı söyleniyor” dedi.

Maltepe tarafında Kiptaş’ın konutlarının olduğu yerle ilgili de bilgiler aktaran Durgun, oranın da bu alan dahilinde olduğunu ve Maltepe bölgesinin de kendine ayrı bir plan yapmaya çalıştığını ifade etti. Durgun ayrıca, bu alanla ilgili gene burada, Dragos tepesi, yakın çevresi ve geri kalanlarla ilgili bir başka plan yapıldığını da sözlerine ekledi.

Durgun bölgede sağlıklı sonuç alabilmek için tek plan yapılması gerektiğini urgulayarak “Bu alan ufacık bir bölge ve herkesi etkileyecek.. Parçalandıkça bütün alanlarla ilgili tasarruflar bir birine geçiyor ve karışıyor” dedi.

Donatı alanlarını yaşam alanlarını kim bırakacak

TMMOB Mimarlar Odası Kartal Şube Başkanı Aysel Durgun, bırakılacak olan donatı alanlarıyla ilgili olarak “donatı ve ortak yaşam alanlarıyla ilgili bir sürü sıkıntılar var. Kim bırakacak bu alanları. Böyle bir genle sıkıntı başlı başına var. Onun haricinde diğer bir sıkıntı da Dragos tepesindeki o özel orman alanı bu bölgedeki nefes alınacak alanlardan bir tanesi, o bölgedeki nerdeyse tek yeşil alan”

 

Burası yeşil alan kalmalı

İBB’den gelen 1/5000 ölçekli planlarda yüzde 1 yapılaşma olduğunu ve bu yapılaşmanın bir adı olduğunu söyleyen Durgun “Adı eğer burası günübirlik tesis haline gelirse bunlara hizmet edecek olan alan diye, bu amaçla yapılacak alan diye tanımlanıyor. Böyle bir kullanım gelecekte büyütülebilir, farklı farklı noktalarda farklı farklı yerlerde tanımlamalarla alanda büyüyebilir. Bakın Orman Bakanlığının da kiraladığı yerler var gidip görmek lazım, bakmak lazım gidip ağaçların durumuna bakmak lazım, çünkü buralar bir süre sonra orman vasfını kaybetmeye başlıyor.. Yapılaşma böyle bir sıkıntı doğuruyor”.

“Küçük veya büyük, insanlara günübirlik tesis haline getirdiğiniz zaman onların ihtiyaçları olan taleplerini karşılayacak mekanları da karşılamak zorundasınız. Onun da sonu yok, o alanları görüyorsunuz, Lunapark yapılmış gondollar kurulmuş. Burası da bir süre sonra bu hale gelecek ve kirlenmeye başlayacak.

Bu plan yapılırken Mimarlar Odası olarak kendilerinden görüş istendiğini belirten Durgun “Bizden görüş istendi, biz görüş olarak  “hayır buraya hiçbir yapılaşma izni verilmesin, yeşil alan olarak kalsın, günü birlik alana da dönüşmesin, burası, Drogos ve bölge için bir akciğer konumundadır ve öyle de kalması doğrudur. Yapılaşmaya yüzde 1 bile olsa izin verilmemesi lazım şeklinde görüş bildirdik” dedi.

İlgili Haberler

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik, Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Belediye
16 Nisan 2024
İBB MECLİSİ 9. DÖNEM İLK OTURUMU İMAMOĞLU TARAFINDAN AÇILDI

İBB 9’ncu seçim dönemi ilk oturumu, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden üçüncü kez başarıyla çıkan Başkan Ekrem İmamoğlu tarafından açıldı.  Oturumu açmadan önce, toplam 315 kişiden oluşan İBB Meclis üyelerinin ellerini tek tek sıkan İmamoğlu, “31 Mart 2024 seçimlerinde halkımız, demokratik hakkını kullanmış ve İstanbul’u 5 yıl daha yönetmemiz yönünde bizlere vazife vermiştir. 5 yıl […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]

Dünyadan
09 Nisan 2024
Irak’ın Sahipsiz (Üçüncü) Unsuru; Türkmenler

Irak, farklı etnik ve mezhep gruplarından oluşan değişik oluşumların bir arada yaşadığı bir ülkedir. Tipik Ortadoğu ülkesi olan Irak’ta yaşayan farklı etnik-mezheplere mensup olan her bir toplumun kaderi, arkasında olan farklı ülkelerin desteğine bağlıdır. Tipik Ortadoğu ülkesi demenin de anlamı budur. Örneğin, Iraklı Kürtlerin arkasında ABD ve bazı batılı ülkelerin desteği var, Iraklı  Şiilerin arkasında […]