4-C’lilere Verilen Söz Yerine Getirilsin

Yayın: 16:24 - 13.10.2011
Güncelleme: 16:24 - 13.10.2011

4-C’li çalışanların aile yardımından faydalanmasını ve kadroya geçirilmesini istiyoruz

 

Bilindiği üzere, kamuda çalışanlar arasında en kısıtlı haklara sahip olan kesim hiç şüphesiz 657 sayılı Kanunun 4-C maddesi uyarınca çalıştırılan geçici personeldir. Nitekim 4-C’lilerin yıllık izinleri, iş güvencesi, sosyal yardım gibi hakları bulunmazken; maaşları da son derece düşüktür.

 

Hatırlanacağı gibi 2010 yılında yapılan toplu görüşmelerde bütün kamu çalışanlarına aile yardımı verilmesi konusunda hükümetle memur sendikaları anlaşmıştı. 2011 yılı başında çıkarılan kanunla sözleşmeli personelin aile yardımından faydalanması sağlanmış, yalnızca 4-C’li personel bu uygulamanın dışında tutulmuştur.

 

2011 seçimleri öncesinde, Devlet Personel Başkanlığı’ndan sorumlu Bakan Sayın Hayati Yazıcı, bu duruma dikkat çekerek, yapılan ayrımcılığın sona erdirileceğini, 4-C’li personelin aile yardımından faydalanması için gerekli Bakanlar Kurulu Kararının hazır olduğunu 19 Nisan 2011 tarihinde açıklamıştı. Açıklamanın üzerinden 6 ay geçti; genel seçimler bitti ve verilen sözler unutuldu; ilgili karar bir türlü çıkarılmadı.

 

4-C’li personelin bu ödenekten mahrum bırakılması, eşitlik ve hakkaniyet ilkesiyle bağdaşmayan bir durum arz etmektedir. Anayasamızın eşitlik ilkesinin bir gereği olarak, ayrım yapılmaksızın bütün kamu personeli arasında hakkaniyete uygun bir yapı oluşturulması, sosyal devlet ilkesinin, aileyi ve çocukları koruma mantığının bir gereğidir.

 

Kamu istihdamında yeknesaklığın ve adaletin sağlanabilmesinin yolu, kamudaki çok başlı yapıyı sonlandırmaktan ve bütün çalışanların iş güvencesi, sosyal haklar, toplu sözleşmeli ve grevli sendikal hak ve izin haklarını da içeren, insanca yaşayabileceği bir ücret aldığı, asli ve süreklilik arz eden bir statüye kavuşturulmasından geçmektedir. Bu doğrultuda, farklı hukuki statü çerçevesinde istihdam edilen personelin haklarının kadrolu memurlara yaklaştırılması ve mağduriyetlerin acilen giderilmesi bir zorunluluk haline gelmiş bulunmaktadır.

 

Bu bağlamda 2011 yılının Haziran ayında kamuda görev yapan birçok sözleşmeli personel kadroya geçirildi. Ancak 4-C’li çalışanlar görmezden gelindi. 4-C’li personelin kapsam dışında tutulması Anayasamızın eşitlik ilkesine aykırıdır.

 

Türkiye Kamu Sen olarak, 4-C’li çalışanların aile yardımından faydalandırılmasını, kadroya geçirilmesini ve durumlarının iyileştirilmesi için gerekli çalışmalara bir an önce başlanılması istiyoruz.

 

Türkiye Kamu-Sen

  İstanbul İl Başkanı 

Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan

M. Hanifi Bostan
Exit mobile version