SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Sigortanın önemi doğal afetlerde daha çok anlaşılıyor

Yayınlanma:
ABONE OL

Deprem sigortalılık oranının yüzde 27 seviyelerinde olduğunu belirten Generali Sigorta Genel Müdürü Mine Ayhan, felaketler sonrasında sigortalılık oranında artış yaşandığını belirtti. Ayhan, “Deprem sigortasını zorunlu tutacak bir mekanizmanın acilen oluşturulması gerekiyor” dedi.

Sigortacılık sisteminin yaşanan felaketlerin olumsuz etkilerini  telafi etmek üzere var olduğunu söyleyen Generali Sigorta Genel Müdürü Mine Ayhan, Van depreminde, en kısa sürede tüm sigortalılarının hasarlarının tazmin edileceğini belirtti. Sigorta şirketlerinin gerek güçlü sermaye yapıları gerekse yeterli düzeyde reasürans korumasına sahip olmaları nedeniyle bu büyüklükte felaketlerin kötü sonuçlarını kolaylıkla telafi edebilecek  durumda olduğunu belirten Ayhan, “Ancak sektörün en büyük sıkıntısı ‘gelişmiş bir ekonomide’ ciddi bir zarar doğurmayan felaketlerin ülkemizde gerek alt yapı yetersizliği gerekse yapı stoğunun kalitesizliği ile beklenilenin çok daha üzerinde can ve mal kaybının ortaya çıkmasıdır. Bu tür riskler dünyanın bir çok yerinde daha ağır olarak ortaya çıkmakla birlikte sonuçları bizdeki kadar ağır olmayabiliyor. Diğer bir nokta ise, bu denli ağır felaketlerin yaşandığı ülkemizde hala sigorta bilincinin yeterli düzeyde olmamasıdır” diye konuştu.

‘Sigorta felaketlerin olumsuz  etkilerini telafi için var’

Son olarak yaşanılan Van depremiyle ilgili sektör olarak amacın bu tür felaketlerin zararlı sonuçlarını mümkün olduğunca çabuk ve doğru olarak telafi etmek olduğunu kaydeden Ayhan, bu tür felaketler sonrasında  genellikle sigortalılık oranında bir artış yaşandığına dikkat çekti. Ayhan konuyla ilgili şöyle konuştu: “Özellikle DASK gibi zorunlu konut sigortasında sigortalılık oranının henüz % 27 düzeyinde olmasını da dikkate alarak vatandaşlarımızın çok düşük primler ödeyerek malvarlıklarını koruma altına almalarını sağlamak üzere tüm tedbirlerin bir an önce alınması gerekli.

Maalesef vatandaşlarımız bir zorlama olmadan zorunlu da olsa poliçe almak istemiyor. Bu zorlamayı sağlayacak bir mekanizmanın ivedi olarak oluşturulmasında fayda var. 2011 yılı içinde ülkemizde ve tüm dünyada pek çok doğal afet yaşandı. Van bölgesindeki deprem sonrasında; Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), 534 kişinin öldüğünü, 1650 kişinin yaralandığını, 185 vatandaşın da enkazdan sağ çıkarıldığını bildirdi. Van Valisi Münir Karaloğlu, 2 bin 200 konutun kullanılamaz halde olduğunu, köylerde henüz bir çalışmanın olmadığını belirtti.  Tüm bu sonuçların sigorta sektörüne neler getireceğini önümüzdeki günlerde göreceğiz. Ancak bir siorta şirketinin yöneticisi olarak şunu söyleyebilirim, sigortacılık sistemi bu tür felaketlerin olumsuz etkilerini  telafi etmek üzere var.”

Türkiye’de birçok sigorta şirketi hâlâ 10 yıl öncesinin risk haritaları ve hasar tahmin raporları ile fiyatlama yaptığını belirten Ayhan, bu hesaplamaların karşı karşıya kalınan risklerin değişkenlik göstermesiyle beraber 10 yıl içerisinde çok değiştiğini vurguladı. Bu tür felaketlerin sigorta şirketleri tarafından öngörülebilir felaketler olduğunu söyleyen Ayhan, “Şirketlerin kârlılıklarında olağanüstü bir dalgalanma olmaması için gerekli tüm korumalar satın alınmış ve rezervler ayrılmıştır. Dolayısıyla kârlılık üzerinde çok önemli miktarda bir olumsuzluk ortaya çıkmayacaktır. Felaketlerin bu kadar sık yaşanmasıyla sigorta sektörünün 2011 kârlılığının da etkilenmesi kaçınılmaz. Ancak hala oto dışı sigortalarda özellikle işyeri ve konut sigortalarının sayıca azlığı sebebiyle sel ve deprem gibi felaketlerin ardından en büyük sıkıntıyı sigorta şirketlerinden ziyade sigortasız vatandaşlarımız yaşamaktadır” diye konuştu.

‘önlemler hâlâ yeterli seviyede değil’

Van depreminin Türkiye’nin felaketlere hazır olmadığını bir kez daha gözler önüne serdiğini belirten Ayhan, felaketlerin zararlı sonuçlarını azaltıcı koruyucu önlemlerin olmadığının da ortaya çıktığını söyledi. Ayhan sözlerini şöyle noktaladı: “Türkiye’de özellikle yakın gelecekte 1999 yılında yaşadığı en büyük felaketlerden biri olan Gölcük depreminin ardından toplumun tüm kesiminde, okullarda, halkevlerinde, meslek odalarında, özel şirketlerde ve daha pek çok kurum ve kuruluşta bilinçlendirme çalışmaları yapılmaya başlandı. Özellikle  inşaat sektöründe önemli gelişmeler yaşandı.

Yapı imar izinleri ve ruhsat süreçleri güçlendirildi ve bu konudaki denetim arttırıldı. Yerel yönetimler bu konuda bilgilendirildi, 1999 depreminden sonra inşa edilen yapılar daha sağlam temeller üzerine kuruluyor. Ancak hala önlemlerimiz yeterli seviyede değil.  Küresel ısınma, çevresel kirlilikler ve benzeri durumlar sebebiyle iklimler değişiyor, jeolojik gelişimini tamamlamayan topraklarda evler, işyerleri, okullar, hastaneler inşa edilerek yaşam alanları oluşturuluyor. Ancak altyapısı ve önlemleri yetersiz seviyede olan bu yapılanma, geçtiğimiz hafta sonu Van’da yaşadığımız deprem gibi bir afetle yerle bir olabiliyor. Alt yapı ve yapı stoğumuzun iyileştirilmesi için artık zaman geçirmeden tedbir almamız gerektiğini düşünüyorum.”

İlgili Haberler

Avrupa Birliği
26 Nisan 2024
Galataport İstanbul’a Avrupa Birliği’nden Ödül!

Galataport İstanbul, inşaattan işletme dönemine uzanan çalışmalarında sergilediği çevre dostu yaklaşımla ödülleri arasına bir yenisini ekledi. Dünyadaki okyanus ve denizleri kurtarmayı hedefleyen BlueMissionMed Koordinasyon ve Destek Hareketi, Galataport İstanbul ekibinin faaliyetlerini “Çevreye Duyarlı Girişimci ve Kişilik” ödülüyle taçlandırdı. İstanbul’un dünyaya denizden açılan kapısı Galataport İstanbul, geniş ödül yelpazesine bir yenisini daha ekledi. İnovatif projeleri ve […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB Başkanı İmamoğlu, 23 Nisan’da Koltuğunu Ali Selim Metli’ye Devretti

BAŞKANI METLİ’DEN İLK TALİMATLAR: OKULLARA ÖĞRENCİ DOLAPLARI YAPILSIN, HER OKULDA YEMEKHANE OLSUN İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104’üncü yıldönümünde koltuğunu, ilkokul 3. sınıf öğrencisi Ali Selim Metli’ye devretti. Başkan Metli’nin ilk talimatları, “Bütün okullarda öğrenci dolapları yapılmasını istiyorum. Çünkü, çantalarımızı taşımakta zorlanıyoruz. Bir de okullarımızda yemekhaneler olmasını istiyoruz. Bize […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB, 23 Nisan kutlamasını Üsküdar Meydanı’nda yaptı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kentin farklı noktalarında gün boyu süren organizasyonlarla kutladı. Bu programların birçoğuna katılan ve 23 Nisan coşkusuna ortak olan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bayramın finalini Üsküdar Meydanı’nı dolduran İstanbullularla birlikte yaptı. Eşi Dr. Dilek Kaya İmamoğlu’yla birlikte el ele sahneye çıkan İmamoğlu’na, 15 farklı ülkeden […]

Genel
25 Nisan 2024
Tam 44 il için kritik uyarı! Kapıyı camı sıkı sıkı kapatın

Tam 44 il için kritik uyarı! Kapıyı camı sıkı sıkı kapatın! Meteorolojiden 44 il için kritik uyarı geldi. Sarı kodlu uyarıda toz taşınımı ve kuvvetli Rüzgar olacağı bildirildi. Tedbirinizi alın, camı kapıyı sıkı sıkı kapatın. Son dakika haberine göre Meteoroloji Genel Müdürlüğü Türkiye’nin 44 ili için sarı kodlu uyarı yaptı. Meteorolojiden yapılan uyarıda top taşınımı […]