Sözleşmeli İken Kadroya Geçenler ve Eş Durumundan Tayın Olanlar Yolluk Alabilecek

Yayın: 13:14 - 12.11.2011
Güncelleme: 13:14 - 12.11.2011

Türk Eğitim Sen olarak 4-b’li sözleşmeli öğretmen iken kadroya geçenler veya sözleşmeli iken eş durumundan tayin olanların yolluk almaları için açmış olduğumuz davalar bir bir üyelerimiz lehine sonuçlanmaktadır.

 

Nitekim en son sonuçlanan davalardan ikisi şöyledir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4-b kapsamında Kütahya İli Emet İlçesinde bir İlköğretim Okulunda öğretmen iken 17.12.2010 tarihli kararname ile eş durumu özrü nedeniyle İstanbul İli Zeytinburnu İlçesindeki bir okula tayin olan üyemiz, görev yeri değişikliğinden kaynaklanan sürekli görev yolluğunun tarafına ödenmemesi nedeniyle sendikamızın İstanbul avukatlarından Şahin Zenginal tarafından açılan davada İstanbul 9. İdare Mahkemesi 17.10.2011 tarih ve 2011/1843 nolu kararıyla “dava konusu işlemin İPTALİNE, davacının hak ettiği yolluk tutarının davalı idareye başvuru tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faizi ile birlikte davacıya ödenmesine…” karar vermiştir. Mahkeme iptal gerekçesinde şu hususlara dikkat çekmiştir: “… görev yeri değişen personele nakil işlemi nedeniyle katlandığı zorunlu giderlerin karşılığı olarak yolluk ödenmesi gerekirken aksi yönde tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır”.

 

Türk Eğitim Sen üyesi Yahya ASLAN, Şırnak İli Güçlükonak İlçesi Boyuncuk İlköğretim Okulunda 657 sayılı Yasanın 4/b maddesi kapsamında sözleşmeli öğretmen olarak görev yapmakta iken, Mardin İli Derik İlçesi Ambarlı İlköğretim Okuluna kadrolu olarak atanmıştır. Bu atama işleminden dolayı sürekli görev yolluğunun kendisine ödenmesi için idareye yaptığı başvuru reddedilmiştir. Bu red işleminin iptali istemiyle açılan davada, Mardin İdare Mahkemesinin 2011/451 E., 2011/1874 K. Sayılı ve 23.09.2011 tarihli kararıyla işlem iptal edilmiştir. Kararın gerekçesinde; atama işlemi sonucunda görev yeri değişen kamu görevlisinin karşı karşıya kaldığı külfetin kamu hizmetinin yürütmesinden kaynaklanması nedeni ile bu külfetin kamuca karşılanması gerektiği, sözleşmeli statüde öğretmen olarak görev yapmakta iken yine öğretmen olarak memur kadrosuna atanan ve dolayısıyla yaptığı görevde herhangi bir değişiklik olmaksızın sadece tabi olduğu personel rejimi değişen davacının sürekli görev yolluğuna hak kazandığı belirtilmiştir.

 

Şimdiye kadar dava açmayanlara önemli duyuru

6245 Sayılı Harcırah Kanununun 59. Maddesinde düzenlenen süre dava süresi olmayıp, verilen avansın kapatılması amacına yönelik bir Beyanname Verme Süresi olarak düzenlenmiş olduğundan,beyanname verilmesi için öngörülen bu bir aylık sürenin Hak Düşürücü Süre Olarak Nitelendirilemeyeceği hakkında Danıştay 5. Dairesinin 1997/2699 Karar, 1996/520 Esas Sayılı ve 20.11.1997 Tarihli Kararı bulunmaktadır.

Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan

 

M. Hanifi Bostan
Exit mobile version