SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Kartal Musıki Derneği’nde Mevlevi Ayini Konseri

Yayınlanma:
ABONE OL

İçinde bulunduğumuz 2011 yılı, Türk Musikisi tarihinin önderlerinden olduğu kadar, İstanbul’-un manevi dünyasının da vazgeçilemez önemdeki mimarları arasında mümtaz bir yere sahip olan Bahâriye Mevlevîhanesi Şeyhi Hüseyin Fahreddin Dede’nin 100’üncü irtihal yıldönümü.

Fahreddin Dede musiki birikimini, Yağlıkçızâde, Mutafzâde ve Dede Zekâi Efendi gibi musiki tarihimizin büyük kutbu Dede Efendi’nin üç önde gelen öğrencisi başta olmak üzere, devrin üstatlarından elde etti. Yaşadığı dönemde en önde gelen temsilcisi olduğu musiki geleneğimizin günümüze ulaşmasında büyük pay sahibiydi. Zira birikimini, öğrencileri Rauf Yektâ, Subhi Ezgi, Sadeddin Arel, İs-mail Hakkı Bey, Kâzım Uz, Emin Dede ve Musullu Şeyh Osman Dede gibi bir devrin büyük musiki aamlarına aktarmıştı.

Musiki tarihimizin sayılı ney virtüozlarından ve musiki bilginlerinden olan Hüseyin Fahreddin Dede, âyin repertuvarımızınşâheserlerinden biri olarak kabul edilen meşhur Acemaşiran Âyi-n’in yanısıra sazeserlerive sözlü eserler bestelemişti.

“Fahreddin Dede’nin Bahâriyesi” projesinde tasavvuf, musiki, kültür ve sanat tarihimizin ol-duğu kadar İstanbul medeniyetinin de yapıtaşları arasında mümtaz bir yeri olan Hüseyin Fah-reddin Dede’nin 100’üncü vefat yıldönümü dolayısıyla, dönemin İstanbul’unun önde gelen kültür merkezlerinden olan Bahariye Mevlevihanesi’nden gelip geçen bestekarlar da eserle-riyle anılacak. Konserde, Fahreddin Dede’nin Acemaşiran Mevlevi Ayini yer alıyor.

Mevlevi Ayinleri, Türk Musıkisinin sanatsal yönü en yüksek olan ve icrası çok zor olan besteleridir. Ayinlerin ana bölümleri Hz.Mevlana’nın Mesnevi, Divan-ı Kebir ve rubailerden alınmış Farsça şiirlerinden bestelenmiştir.

Kartal Musiki Derneği Ayinhan ve Mutriban Heyeti, daha önceki yıllarda Mevlana haftası içerisinde Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezinde Şeb-i Aruz programı düzenlemiş, ayin ve sema törenleri gerçekleştirmiş ve izdihama neden olan izleyici kitlesi tarafından takdir toplamıştı.

15 Aralık 2011 Perşembe günü saat 20.00 de dernek salonunda(Kordonboyu mh.Tekel cd.No:78-8, Atalar viyadüğü altı, DAP YAPI karşısı, Rahmanlar-KARTAL), ACEM AŞİRAN AYİN-İ ŞERİFİ icra edilecektir.Katılım ücretsiz olup tüm musıkiseverler davetlidir.

 

İlgili Haberler

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Öğrenci Ecem bir günlüğüne Kartal İlçe Milli Eğitim Müdürü oldu

İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ, müdürlük makam koltuğunu “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” sebebiyle Kartal Eğe Sanayi İlkokulu öğrencisi Ecem VURAL’a devretti. Ecem VURAL, müdürlük makamına oturması ardından okullarda hayata geçirmek istediği projeleri anlattı. Okul öğrenci meclisi ile gerçekleştirmek istediği projeleri anlatan Ecem VURAL’ı dinleyen İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ: paylaştığı […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Çocuk Meclisi 23 Nisan’ı Kutladı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in öncülüğünde kurulan Çocuk Meclisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağanı olan bu özel günü kutlayan minik meclis üyeleri, günün anlam ve önemine de vurgu yaptı. Kartal Belediyesi Çocuk Meclis üyelerine Başkan Gökhan Yüksel tarafından başarı belgesi takdim edildi. Kartal Belediyesi Meclis Salonu’nda […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Başkan Gökhan Yüksel, Cevizlideki Balkon Çökmesiyle Alakalı İncelemelerde Bulundu

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, geçtiğimiz gün Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’nde ani çökme sonucu yıkılan balkonun bulunduğu bölgeyi ziyaret etti. Ziyarette, Başkan Gökhan Yüksel incelemeler yaparak, yapılan çalışmaları kontrol etti. Ekipler, en kısa sürede olay yerine geçti Olay, geçtiğimiz gün Kartal Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’ndeki 5 katlı bir binada gerçekleşti. Binanın birinci katındaki balkon, büyük […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı admin See Full Bio