SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Yakacık Kartal’dan ayrılmak istiyor!

Yayınlanma:
ABONE OL

Yakacık tarihi, doğal güzellikleri ve İstanbul’un önemli sayfiye ve piknik alanları arasında yerini almış bir semtimiz.

Yakacık’a yakışmayan görüntüler

Yaklaşık bin yıla dayanan bir geçmişi ve tarihi bir konumu var. Ne var ki bu güzeller güzeli semtimiz beklide tarihinin en sıkıntılı ve şansız dönemini yaşamanın üzüntüsünü yaşıyor. Neden? Sanki Yakacık yerel yönetimler tarafından adeta kaderine terk edilmiş. Yakacık’a yıllar yılı öyle gözle görülen, görülebilen belediye hizmet ve hizmetleri gitmemiş.

Belki de Türkiye’nin en yaşlı ve en büyük çınar ağaçlarının bulunduğu Yakacık şu günlerde beklide kendi kaderini belirlemek noktasında atmaya hazırlandığı adımların ne olduğunu açıklamadan  önce, Yakacık’ a yakışmayan, görüntü kirliliği oluşturan oluşumları Cumhuriyet Halk Partisi Kartal Belediyesi Eski Başkan Yardımcısı ve Meclis üyesi Orhan İspekter, ile birlikte Yakacık’ın bir kısmını birlikte gezdik, olumsuzlukları birlikte gördük, Yakacık’ı masaya yatırdık ve mercek altına aldık.

YAKACIK KARTAL’DAN AYRILMAK İSTİYOR

Tecrübeli belediyeci ve politikacı Orhan İspekter’i tam üç saat süren Yakacık gezimiz ve incelememiz sırasında üzen ve düşündüren görüntülerden etkilendiğini ve üzüldüğünü gördüm.  Bu arada Yakacık’ın 45 yıllık efsane Muhtarı S. Çetin Turan, Yakacık’ın saygın İş adamlarından Faruk Yavuz, çarşı esnafından Turan Aydın, Yakacık Çeşmelerini Koruma Derneği kurucu Başkanı Sefa Kemençe ve bazı Yakacık’lı vatandaşlarla görüştük.

Yakacık’ın hatırı sayılır,geniş çevreleri  ve bölgede etkinliği olan vatandaşlarımız eskisi gibi Yakacık’ın bağımsız belediye olmaları noktasında çalışma başlattıklarını,önümüzdeki günlerde imza kampanyası başlatarak atmaya hazırlandıkları adım sürecinde olduklarını gördük ve tespit ettik. Yani Yakacık halkının temsilcileri Kartal’dan ayrılmak için ve ayrı bir belediye kurulabilmesi için Referandum ‘a gitmeyi amaçlıyorlar ve bu kararlarından da dönmemeye mehilli görülüyorlar.

Nedeni de 1980 İhtilal inden sonra Yakacık belediyesi fes edilmiş ve geçen 33 yıl içinde Yakacık’a gözle görülebilen belediye hizmetlerinin gelmemiş olmasını neden olarak gösteriyorlar. Bu konuyu ayrı değerlendirmek ve ayrı bir haber yapmak istedik.

İSPEKTER, ÇOK ÜZÜLDÜĞÜNÜ BELİRTTİ!

CHP Kartal Belediyesi Eski Başkan Yardımcısı ve CHP Meclis üyesi Orhan İspekter’i en çok etkileyen ve üzen şu oldu. Yakacık’ın tarihi mekânları arasında bulunan Yakacık Hamamı, Yakacık çeşmeleri, Hacı Mustafa Efendi Türbesi ve Yakacık’ın çöp sorunu oldu. Özellikle Yakacık’ın Tarihi Hamamı’nın işler acısı durumu İspekter’i çok etkiledi ve üzdü.

Tarihi Hamamın içinde inceleme yapan, Yakacık’ın ünlü Ayazma çeşmesinin içler acısı görüntüsü karşısında hayretini gizleyemeyen ve Yakacık’ın Tarihi çeşmelerinin kaderine terk edilmesini içine sindiremediğini  belirten Orhan İspekter, tepkisini  şöyle gösterdi: “Öncelikle size çok teşekkür ediyorum, birlikte Yakacık’ı gezdik ve birlikte Yakacık’ın sıkıntılarını, güzelliklerini ve çirkinliklerini gördük.

Önce şunu özellikle belirtmek istiyorum. Amacımız Bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek. Sizin gözünüzle de Yakacık’ı gördüm. Daha önce görüyorduk ama bu kadar detayını tabii bilmiyorduk. Çeşmelerine gelince Yakacık özellikle çeşmeleri ile anılan ve tanılan bir semtimiz.

Ama Yakacık Kartal’ın, hatta İstanbul’un bir Akciğeri. Yeşil dokusuyla ve artı su havzalarıyla. Su havzalarının simgesi olan Tarihi çeşmelerimizin açıklı durumunu görünce çok üzüldüm. Bir an evvel bunun projelendirilmesi ve hayata geçirilmesi lazım. Bu çeşmeler bir şekilde kurtarılmalı, Yakacık yine şifalı surarı ile öne çıkmalı.

Bu suların ayrıca tahlilleri de yapılmalı toplumun zararlı bir şekilde kullandığı sular olabilir, kirleniyor olabilir. Bunların kirleticiler ile ilgili önlemlerde alınmalı. Dolayısıyla bu çeşmelerimizi onararak tekrar eski hallerine kavuşturulması için Anıtlar Kurulundan gerekli iznin çıkarılarak bir an önce Yakacık’a yeniden kazandırılmalı. Açıkçası çeşmelerin şu andaki durumları, şu handaki pozisyonları gerçekten üzdü beni” yorumunu yaptı.

“HAMAM DERHAL RESTORE EDİLMELİ”

Daha sonra Yakacık’ın tarihi konumu olan hamamını inceleyen Orhan İspekter,  “Yakacık’ın tarihi hep bize anlatıldı. Yakacık’taki hamamı ilk defa gördüm.Buda benim bir eksikliğim bu hamamın derhal restore edilip bir şekilde kazanılması lazım.Şu anda kapılar açık beraber gezdik resimlerini çektiniz.Tarihi hamam nasıl böyle terk edilmiş bir halde bıraktık. O da bizim bir eksikliğimiz olsa gerek diye düşünüyorum” ifadesini kullandı.

“SANKİ YEREL YÖNETİMLER ORAYA GELMEMİŞ GİBİ”

Daha sonra Hacı Mustafa Efendi Türbesi’nde inceleme yapan ve burada bir wc’nin bulunmayışı ve çeşmesinden abdest almak isteyen vatandaşların suyu akmadığı için yararlanamadığı söyledi ve tepkisini de şöyle gösterdi: “  Geçmişten gelen toplum inançlarına sahip bir alan orası bir şekilde ziyaret ediliyor. Çok eski bir yer olduğu ve eski bir Türbe niyetinde kullanıldığı belli. Oradaki yaşlı bir kadının koruması ve bakımı altında gibi gözüküyor.

Öyle algıladım buralara sahip çıkmamız lazım orda ki örneğin bir selvi ağacını görünce oranın yaşını düşündüm. 400-500 yıllık bir ANIT ağaç olduğunu anladım. Bir Selvi’nin bu kadar yaşlı olması orada bir TARİH yatıyor demektir. Bu sahaların derhal projelendirerek, oranın gelen insanlarında rahat edeceği, oturup dinlenebileceği, gerekirse ibadetlerini yapabilecekleri sahalara ihtiyaç var diye düşünüyorum. Türbeyi ziyarete gelen insanlar adeta terk edilmiş bir saha gibi, sanki yerel yönetim oraya girmemiş gibi bir izlenim alıyorlar. Bu eksikliklerin bir an önce giderilmesinde yarar var. Yakacık’lıya ciddi bir hizmet olur. O bölgede yapılacak güzel bir park, güzel bir dinlenme alanı aynı zamanda Türbeyi ziyarete gelen insanların ihtiyaçlarını karşılayacak su ve Tuvalet olayının bir an önce giderilmesinde yarar görüyorum. Bence projeyi de hızlandırmak lazım orda. Yani lafta kalmaması lazım” şeklinde tepki gösterdi ve adeta Kartal belediyesine göndermede bulundu.

Fethi Satıcı Özel Haberi

İlgili Haberler

Genel
18 Nisan 2024
AKOM’dan kritik uyarı! İstanbul dahil 16 ilde…

İstanbul ve batı bölgeleri için şiddetli yağış ve fırtına uyarısı! İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), İstanbul başta olmak üzere yurdun batı bölgelerinde beklenen şiddetli gök gürültülü sağanaklar ve sıcaklık düşüşleri konusunda vatandaşları uyardı. Kıyı Ege ve Batı Karadeniz bölgelerinde de etkili olacak yağışlar için hazırlıklı olunması gerektiği belirtildi. İSTANBUL’DA BEKLENEN HAVA DURUMU AKOM, […]

Genel
17 Nisan 2024
Bu ikili çok güçlü! Sarımsak Limon karışımı her derde deva

Damar sağlığından romatizma ağrılarına, doğal bir çözüm olan sarımsak ve limon kürü, sağlık sorunlarınıza karşı güçlü bir destek sağlıyor. Sarımsak ve limon, tek başlarına harikalar yaratan iki doğal besin. Bu iki güçlü malzeme birleşince, sağlık üzerindeki faydaları ikiye katlanıyor. DOĞAL DAMAR AÇICI OLARAK LİMON VE SARIMSAK: Dolaşım sistemini destekleyen ve damar sağlığı üzerinde olumlu etkiler […]

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik, Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Genel
16 Nisan 2024
Suyun içine birkaç damla aseton damlatın! Öyle bir işe yarıyor ki

Yer silme suyuna birkaç damla aseton eklenince, parkeler gıcır gıcır oluyor. Ev temizliğine devrim yaratacak o yöntem bulundu. Ev temizliğinde yeni bir yöntem keşfedildi! Aseton, genellikle tırnaklardaki ojeyi çıkarmak için kullanılan bir madde olarak bilinse de, parkeleri temizlemede de etkili olabiliyor. İşte bu kullanımın detayları… Aseton, asidik yapısı ile bilinen bir kimyasal madde. Tırnaklardan oje […]