SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel

Burası Türkiye

Yayınlanma:
ABONE OL
Burası Türkiye

Zaman zaman duyduğum; “Burası Türkiye” değilmi beni rahatsız ediyor.

Tabiî ki burası Türkiye. Bundan gurur da duyuyorum. Ancak “Burası Türkiye” ifadesini kullananların, Türkiye’ye yüklediği anlam farklı bu anlamı beğenmiyor ve onları kınıyorum. Bu davranış yanlış, bu yanlıştan derhal vaz geçin. Edirne’den Kars’a, Samsun’dan Hatay’a kadar bu coğrafya Türkiye. Dört mevsim yedi bölgenin, her biri Türk. Her biri, birbiri ile sarmaş dolaş, her biri aş ve ekmek peşinde.

Arabasındaki küllüğü, kaldım kenarına döken sürücü; “Burası Türkiye” diyor. Kırmızı ışıkta geçen yaya; “Burası Türkiye” diyor. Balkonda halı çırpan hanımefendi, Mesaiye yarım saat geç başlayan memur, balık istifi yolcu alan minibüsçü; hep “burası Türkiye” diyor.

İnsanlıktan bi haber kanun ve kural tanımaz bu kişiler, kendisini imtiyazlı; Türkiye’yi de babasının çiftliği sanıyor. Oysa Türkiye de yaşayan 70 milyon insanın hiç biri bunu hak etmiyor ve her bir insanımızın eli öpülmeğe değer.

Altı ay süre

Kaynarca Esnaf ve Kefalet Kooperatifi Başkan Hüsamettin Elçi, anlatıyor. (mealen)

Bir esnaf arkadaşımız işleri bozulmuş; alacağını alamıyor, borcunun ödeyemiyor. Bizden kredi istedi. Gittik, gördük sorup soruşturduk. Ufak bir destekle kurtulacak gibi. Kaç para istiyorsun arkadaşım? 15 milyar, alsana 20 milyar. Biz parayı verdik. Ama olmadı. Arkadaşımız, bir türlü düze çıkamadı. Yasalar gereği kullanabileceğimiz tüm yetkileri kullanarak, direnebileceğimiz kadar direndik; olmadı. Elimizde daire ipoteği var. Daire satışa çıktı. Kim parayı verirse 80 milyarlık daire onun elinde kalacak. 20 milyar borç yüzünden 80 milyarlık daire gidecek. Hemen bir başka bankadan kredi çekip, satışa girdik ve daireyi Kooperatif olarak biz aldık. Esnaf arkadaşımıza dedik ki; “Arkadaşım, dairen bizde. Sana altı ay süre. Öde 20 milyar borcunu al daireni.”

LCW müşterisiyim

Bundan birkaç yıl önce kredi kartımı kaybettim. Fatih’in düğünü sebebiyle oradan oraya koşuşturuyorum. Sağa sola gidiyor, alış verişler yapıyorum. Her saniyem dolu. Bir mağazada kasa başındayım. O ne! Kredi kartım yok. Cüzdanımda her şey var, kredi kartı yok. Nasıl olur. Hemen evi arıyorum, “ Kredi kartım yok, bakın bakalım oralarda mı” Her yer aranıyor, kart yok. İşlerim de var. Ne yapayım? Ne yapmalıyım. Hemen ilgili banka şubesini arayıp, durumu izah ediyorum. “Efendim katınız en son üç gün önce Ümraniye LCW mağazasında kullanılmış.” Teşekkür edip, Ümraniye LCW mağazasını arıyorum. Karşımda Gülcan Günpan Hanımefendi. “Evet, abi kartınız bizde. Kasiyer Emel Bulut, kartı unuttuğunuzu fark etmiş, arkanızdan bakmış, ama bulamamış. Akşama kadar kartı kasada tutmuş, sonra bana verdi. Bende kartınızı çelik kasamızda muhafaza ediyorum.”

Bir saatte plaket

Bir plaket yaptıracağım. Yavuz Özata, adına tertipleyeceğimiz gecede plaketi Yavuz’a vereceğiz. Ancak süre dar. Liseden arkadaşım tabelacı Kayseriliyi arıyorum. “Abi iki günden önce olmaz.” Aklıma Musa Bey geliyor ve 0505.237.64.43’ü tuşluyorum. “Musa Bey, tebrikler. Duyduğuma göre bir saatte plaket yapıyormuşsun. Bravo doğrusu. “Abi nerden duydun?” Doğru söyle değip bastırıyorum. Madem bir saatte plaket yapıyorsun. Metni şimdi fakslıyorum. Saat 15. Saat 16’da oradayım. Atlıyorum 16/A ya ver elini Üsküdar. Plaket hazır.

Türkiye işte böyle bir ülke. Türk insanı işte böyle bir insan. Bir yanda esnaf kardeşi için çırpınan örnek bir dernek başkanı Hüsamettin Elçi. Öbür yanda bulduğu kredi kartını kendi gözü gibi saklayan LCW’nin gencecik kızları, diğer yanda işine ehil ve dakik Musa Bey. Üç beş kişiye bakıp, yanılmayın, aldanmayın. Bu bir oyundur. Bu oyuna gelmeyin.

Bu ülke ve bu insanlarla gurur duyuyorum. Zira burası Türkiye .

KÖŞE YAZISI

M. Nazım TELLİ

İlgili Haberler

Avrupa Birliği
26 Nisan 2024
Galataport İstanbul’a Avrupa Birliği’nden Ödül!

Galataport İstanbul, inşaattan işletme dönemine uzanan çalışmalarında sergilediği çevre dostu yaklaşımla ödülleri arasına bir yenisini ekledi. Dünyadaki okyanus ve denizleri kurtarmayı hedefleyen BlueMissionMed Koordinasyon ve Destek Hareketi, Galataport İstanbul ekibinin faaliyetlerini “Çevreye Duyarlı Girişimci ve Kişilik” ödülüyle taçlandırdı. İstanbul’un dünyaya denizden açılan kapısı Galataport İstanbul, geniş ödül yelpazesine bir yenisini daha ekledi. İnovatif projeleri ve […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB Başkanı İmamoğlu, 23 Nisan’da Koltuğunu Ali Selim Metli’ye Devretti

BAŞKANI METLİ’DEN İLK TALİMATLAR: OKULLARA ÖĞRENCİ DOLAPLARI YAPILSIN, HER OKULDA YEMEKHANE OLSUN İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104’üncü yıldönümünde koltuğunu, ilkokul 3. sınıf öğrencisi Ali Selim Metli’ye devretti. Başkan Metli’nin ilk talimatları, “Bütün okullarda öğrenci dolapları yapılmasını istiyorum. Çünkü, çantalarımızı taşımakta zorlanıyoruz. Bir de okullarımızda yemekhaneler olmasını istiyoruz. Bize […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB, 23 Nisan kutlamasını Üsküdar Meydanı’nda yaptı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kentin farklı noktalarında gün boyu süren organizasyonlarla kutladı. Bu programların birçoğuna katılan ve 23 Nisan coşkusuna ortak olan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bayramın finalini Üsküdar Meydanı’nı dolduran İstanbullularla birlikte yaptı. Eşi Dr. Dilek Kaya İmamoğlu’yla birlikte el ele sahneye çıkan İmamoğlu’na, 15 farklı ülkeden […]

Genel
25 Nisan 2024
Tam 44 il için kritik uyarı! Kapıyı camı sıkı sıkı kapatın

Tam 44 il için kritik uyarı! Kapıyı camı sıkı sıkı kapatın! Meteorolojiden 44 il için kritik uyarı geldi. Sarı kodlu uyarıda toz taşınımı ve kuvvetli Rüzgar olacağı bildirildi. Tedbirinizi alın, camı kapıyı sıkı sıkı kapatın. Son dakika haberine göre Meteoroloji Genel Müdürlüğü Türkiye’nin 44 ili için sarı kodlu uyarı yaptı. Meteorolojiden yapılan uyarıda top taşınımı […]