İnternet Alışverişi Güvenli, Sadece Nereden Alışveriş Yaptığınızı Kontrol Edin!

Yayın: 09:33 - 19.06.2012
Güncelleme: 09:33 - 19.06.2012

Son günlerde bir internet sitesinin ücretini aldığı ürünleri teslim etmeyerek kullanıcıları mağdur ettiği yönündeki haberlere ilişkin bir açıklama yapan Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orhun, online alışverişin son derece güvenilir olduğunu vurgulayarak, tüketicilerin olumsuz deneyimler yaşamaması için dikkat etmeleri gereken noktalara açıklık getirdi. Orhun, kredi kartı güvenliği için bir standart olan ‘SSL sertifikası’na sahip olmayan sitelerden alışveriş yapılmaması gerektiğini belirtti.

 

Bir internet sitesinin ücretini aldığı ürünleri teslim etmemesi üzerine yayınlanan haberlere ilişkin bir açıklama yapan Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orhun, online alışverişin son derece güvenilir olduğunu vurgulayarak, tüketicilerin olumsuz deneyimler yaşamaması için dikkat etmeleri gereken noktalara açıklık getirdi:

 

“E-ticaret sektörü her yıl yüzde 50’nin üzerinde büyüme kaydederken, online alışveriş hizmeti veren internet sitelerinin sayısı da büyük bir hızla artıyor. Her gün on binlerce internet kullanıcısı hiçbir sorun yaşamadan, güven içinde online alışverişin avantajlarından yararlanırken, az sayıdaki olumsuz deneyim, kullanıcıların online alışverişe ve tüm sektöre şüpheyle yaklaşmasına neden oluyor.

 

Kullanıcıları olumsuz deneyimlere neden olabilecek sitelere karşı uyarmak amacı ile ETİD olarak aksiyon almaya devam ediyoruz. Türkiye’de internet üzerinden satış hizmeti veren siteler ile ilgili hukuki düzenlemeler sürekli iyileştiriliyor. Sorunsuz ve güvenli online alışveriş deneyimi yaşamak isteyen kullanıcıları, başta ETİD üyesi firmalar olmak üzere, sektörde kendini kanıtlamış firmalardan alışveriş yapmaya davet ediyoruz. Kişilerin online alışverişe başlamadan önce dikkat etmesi gereken noktalardan birini, bu sitelerle ilgili kullanıcı deneyimlerini araştırmaları olarak görüyoruz. Ayrıca tıpkı fiziksel perakendecilik alışkanlıklarında olduğu gibi satın alınan mecraya da önem verilmesi gerekiyor. Dolayısıyla sektör büyürken ETİD üyeleri gibi güven veren ve kullanıcılarının memnuniyetini ön planda tutan firmalar, ilk tercih olmalı.”

 

Online alışveriş hizmeti sunan tüm internet sitelerinin dünya çapında kredi kartı güvenliği için bir standart olan “SSL sertifikası” kullanmak zorunda olduğuna değinen Orhun, “SSL sertifikası olmayan bir sitenin hiçbir bankadan sanal pos alma olanağı bulunmuyor. Kullanıcılar alışveriş yaptıkları sitenin bu sertifikaya sahip olup olmadıklarını mutlaka kontrol etmeliler. Bunun için genelde sayfaların alt kısımlarına konumlandırılan güvenlik sertifikası simgesi tıklanmalı ve geçerlilik süresi kontrol edilmelidir.

 

Ödeme adımına gelindiğinde ise, sitenin adresinin yazdığı URL bölümünün “https:” ile başlıyor olmasına dikkat edilmeli. Bu uyarı, web sitesinde SSL kullanılmakta olduğunu ve kredi kartı bilgilerinin güvende olduğunu gösterir. Kullanıcılar ayrıca site içerisinde iletişim bilgileri olup olmadığını, bu iletişim bilgilerinin geçerli olup olmadığının yanı sıra teslimat ve iade koşullarını da mutlaka kontrol etmeliler. Bunun yanısıra sitelerle ilgili önceki kullanıcı deneyimlerine ulaşmak artık çok kolay. Alışveriş öncesi bunlar kontrol edilirse Internetten alışveriş deneyimi kullanıcıları bu avantajlar dünyasında inanılmaz hoş deneyimlere kavuşturacak” diye konuştu.

 

 

ETİD hakkında:

 

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD), 2007 yılında e-ticaret sektöründeki öncü firmalar tarafından, sektörün büyümesini sağlamak için gerekli hukuki düzenlemelerin sağlanması, firmaların ve hedef kitlenin sektör ile ilgili eğitilmesi ve bilinçlendirilmesi amacı ile kurulmuştur. 2007 yılında ilk Yönetim Kurulu’nun Kaan Dönmez başkanlığında oluşturulması ile ETİD özellikle ‘Mesafeli Satış Sözleşmesi’ne yönelik önemli çalışmalarda bulunmuştur.

 

Hakan Orhun başkanlığında oluşturulan ikinci yönetim kurulu 2010 yılından bu yana e-ticaret sektörü ve kullanıcıları için değer yaratan çalışmalarına devam etmektedir. Mayıs 2012 itibariyle tamamı Türkiye’nin önde gelen e-ticaret sitelerinden oluşan 32 üyeye sahip bulunan ETİD, Türkiye’de e-ticarete ilişkin hukuki altyapının oluşturulmasında, mevzuattaki eksikliklerin veya ihtiyaçların tespitinde ve çözümlenmesinde sektöre büyük katkı sağlayacak ve yol gösterici olacak çalışmalarda bulunmak amacıyla faaliyetlerini sürdürmektedir.

 

Exit mobile version