SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Ömer Tuğrul İnançer; ‘Sazın Haramı Helali Olmaz, Kullanılış Gayesinin Haramı Helali Olur’

Yayınlanma:
ABONE OL

Pendik’te Ramazan etkinlikleri tüm coşkusuyla devam ediyor. Pendik Belediyesi tarafından düzenlenen, ‘Pendik’te Ramazan-2012’ etkinlikleri kapsamında Ömer Tuğrul İnançer, ‘Aşk’a Dair Ne Varsa’ söyleşisi ile Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi’nde Pendiklilerle buluştu. Söyleşi aralarında ise Maltepe İbrahim Kaya Musiki Derneği korosunun verdiği konser izleyicileri adeta mest etti. Programda konuşan İnançer, “Ne yazık ki bazı cahiller musikinin zatına haram diyor. Sazın haramı helali olmaz, kullanılış gayesinin haramı helali olur” dedi.

‘Aşk, iki gönül arasında olur’

‘Sürekli ben, ben denilen yerde aşk olmaz’ diyen İnançer, “Ben demenin bittiği yerde aşk başlar. Aşk, aşkın maşukunda yok oluşudur ve aşk iki beden arasında olmaz, iki gönül arasında olur. Gönlün de cinsiyeti olmaz” şeklinde konuştu.

Konuşmasında musikiye de değinen Ömer Tuğrul İnançer, “Allah’ın insana bahşettiği bütün nimetler, onun isteği istikametinde kullanılırsa insanı doğru yola götürür, yükseltir ve ilerletir. Nefis için kullanılırsa alçaltır, çukurlaştırır. Musikiyi de bir alet gibi görmek lazımdır. Ne yazık ki bazı cahiller musikinin zatına haram diyor. Sazın haramı helali olmaz, kullanılış gayesinin haramı helali olur” diye konuştu.

 

‘Tembelliğin adını evrimleşme koymayalım’

‘Dede Efendi uzun yıllar önce aşkla ilgili sözleri, çok güzel besteler haline getirmiş. Zamanımızda da bestekarlarımız aşk ile ilgili çok güzel besteler yapıyorlar, sözler yazıyorlar. İnsanlar gibi aşk da evrim geçiriyor mu? Yoksa o konuda da eskiyi arar hale geldik mi?’ sorusu üzerine İnançer, “Efendim bilen söylemez söyleyende bilmez. Evrime gelince insanların evrim geçirdiği teorisi adı üstünde teori, nazariye. Bunu pek doğru kabul etmek mümkün değil. İnsanlar evrim geçirmez.

Mum ışığı, kandil ışığı ve meşale ışığının yerine elektrik gelmiş. Başka bir şeyle aydınlanmak evrim geçirmek demek değil, aletlerin yer değişmesidir. İnsanların daha az yorulması sonucuna ulaşmasıdır. Tembelliğin adını evrimleşme koymayalım. Yağ kandiliyle aydınlanan Hz. Mevlana gibi bir mesnevi mi yazabildik ki, elektrikle aydınlanıyoruz diye burnumuz büyüyor. Öyleyse ne insan, ne insanın yaradılış sebebi olan aşk evrime tabi değildir. Hakikatler değişmiyor, zuhurlar değişiyor. Aşk her zaman aşktır. Uçaklar sayesinde kuşlar gibi uçuyoruz, denizaltılar sayesinde balıklar gibi yüzüyoruz, insan gibi ne zaman yaşayacağız?” dedi.

‘İnsanlar nefislerini aklamasın’

Sunucu Gamze Mehmetoğlu’nun “Ramazan ayında oruç tutmak, ibadet etmek Allah’a olan kulluğumuzda bizi bir adım ileri götürür mü? diye soracağım ama genelde karşılaştığımız bir durum var, ‘benim kalbim temiz. Ben çocuk okutuyorum. Yetimlere yardım ediyorum, anneme, babama iyi davranıyorum ama oruç tutmuyorum, namaz kılmıyorum’ denildiğini sıkça duyuyoruz. Bu konuyla ilgili bizi bilgilendirebilir misiniz” sorusu üzerine Ömer Tuğrul İnançer, “Doğrusunu söylesem onlara yazık, eğrisini söylesem bana yazık. Ne söyleyeyim. İnsanların sadece ben iyi niyetliyim demesi yetmiyor.

İyi niyet zaten olacak ama insan anasına ve babasına da bakacak. Çocuk da okutacak, namazını da kılacak, orucunu da tutacak. Hepsini yapacak. Sen sana bir gömlek hediye edene teşekkür ediyorsun da, sana o gömleği giymeni sağlayan sırtı veren, bedeni veren Allah’a teşekkür etmeyecek misin?  Yusuf peygamber bile ‘kalbim temiz diyemem’ derken, şimdi insanlar nasıl oluyor da benim kalbim temiz diyebiliyorlar, insanlar nefislerini aklamasın” diye cevap verdi.

Yüzlerce Pendiklinin dinlediği söyleşide, Maltepe İbrahim Kaya Musiki Derneği korosunun, Rast makamından Nihavend’e, Kürdili Hicazkar’dan Şehnaz’a ve Bestenigar’dan Uşşak makamına kadar söylediği birçok nadide eser de izleyicileri mest etti.

 

 

İlgili Haberler

Genel
17 Nisan 2024
Bu ikili çok güçlü! Sarımsak Limon karışımı her derde deva

Damar sağlığından romatizma ağrılarına, doğal bir çözüm olan sarımsak ve limon kürü, sağlık sorunlarınıza karşı güçlü bir destek sağlıyor. Sarımsak ve limon, tek başlarına harikalar yaratan iki doğal besin. Bu iki güçlü malzeme birleşince, sağlık üzerindeki faydaları ikiye katlanıyor. DOĞAL DAMAR AÇICI OLARAK LİMON VE SARIMSAK: Dolaşım sistemini destekleyen ve damar sağlığı üzerinde olumlu etkiler […]

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik, Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Genel
16 Nisan 2024
Suyun içine birkaç damla aseton damlatın! Öyle bir işe yarıyor ki

Yer silme suyuna birkaç damla aseton eklenince, parkeler gıcır gıcır oluyor. Ev temizliğine devrim yaratacak o yöntem bulundu. Ev temizliğinde yeni bir yöntem keşfedildi! Aseton, genellikle tırnaklardaki ojeyi çıkarmak için kullanılan bir madde olarak bilinse de, parkeleri temizlemede de etkili olabiliyor. İşte bu kullanımın detayları… Aseton, asidik yapısı ile bilinen bir kimyasal madde. Tırnaklardan oje […]

Genel
16 Nisan 2024
Adana’da Sıcaklık Rekoru: Termometreler 39 Dereceyi Gördü!

Adana’da Nisan ayında termometreler 39 dereceyi göstererek sıcaklık rekoru kırıldı. Uzmanlar, sıcaklığın daha da artacağını ve 42 dereceye ulaşacağını öngörüyor. Adana, Türkiye’de yaşanan küresel ısınma etkilerinin en yoğun hissedildiği şehirlerden biri oldu bu Nisan ayında. Kentte ölçülen 39 derece sıcaklıkla yeni bir rekor kırıldı. Meteoroloji yetkilileri, bu sıcaklık artışının Afrika’dan gelen sıcak hava dalgaları nedeniyle […]