Öğüt’ün Tüketici Kanunu İle İlgili Soru Önergesi!

Yayın: 10:18 - 02.08.2012
Güncelleme: 10:18 - 02.08.2012

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

 

 

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

 

 

 

Kadir Gökmen ÖĞÜT

İstanbul Milletvekili

 

 

 

AB’ne katılım süreci öncesi görüşülmesi belirlenen 34 fasıldan biri olan ve 28. başlığı oluşturan “Tüketicinin ve Sağlığının Korunması” faslının 19.12.2007 yılında görüşmeye açılmasıyla 2008 yılından başlayarak Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun değişikliği öngörülmüş, AB müktesebatına uyumun sağlamasına yönelik hazırlanan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Taslağı 24 Nisan 2009’da Başbakanlığa gönderilmiştir. Ayrıca, kanunla ilgili yeni yasa tasarısının 2009 yılı sonuna kadar çıkarılması, TBMM’de kabul edilmesi ve diğer hazırlıkları sürecinde Sivil Toplum Örgütlerinin görüşlerinin alınmasına  oybirliğiyle karar verildiğine ilişkin belgeler, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın ilgili internet adresinde yayınlanmıştır. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün tarafından kamuoyuna açıklanan ve 33 çerçeve maddeden oluşan taslak Başbakanlığa sunulmuş olmasına karşın Eylül 2010 itibariyle kadük olmuştur. Aradan geçen süre içinde 2010 yılı sonu itibariyle yeni bir tüketici kanunu çalışması başlatıldığı da kamuoyuna yansımış ne var ki Mayıs 2012 de yapılan 16. Tüketici konseyinde Gümrük Ticaret Bakanlığı “Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi” Genel Müdürü tarafından Haziran 2012 ortalarında kanun tasarı taslağını kamuoyu görüşüne açacağız beyanı da bu güne kadar gerçekleşmemiştir.

 

 

Bu doğrultuda,

 

1) 2008 yılından bu yana değişiklik çalışmaları yapıldığı beyan edilen “Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun” 4 yılı aşkın bir süre geçmesine karşın neden çıkarılmamıştır?

 

 

2) Bahsi geçen kanunla ilgili 2010 yılından beri ne tür bir çalışma başlatılmıştır; bu kapsamda neler yapılmıştır?

 

3) Söz konusu kanun taslağının başta tüketici örgütleri olmak üzere, tüketici konseyi delegelerine bilgi verilmediği iddiaları doğru mudur; doğru ise gerekçesi nedir?

 

4) Değişiklik öngörülen kanunda AB müktesebatına uyumun sağlanması yanında, uygulamada karşılaşılan sorunların ortadan kaldırılması, ülke gerçekleri ile tüketici ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?

 

5) Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’un ne zaman yasalaşması planlanmaktadır?

 

 

Exit mobile version