Enderun usulü Teravih Yunus Emre Camiinde!

Yayın: 13:52 - 09.08.2012
Güncelleme: 13:52 - 09.08.2012

Kartal’da Uğur Mumcu mahallesinde bulunan Yunus Emre Camiinde 10 Ağustos Cuma günü Enderun usulü teravih namazı kılınacağı belirtildi.

Osmanlı döneminde kılınan Enderun usulü teravih namazı geleneği yeniden canlandırılmaya çalışılıyor.
Enderun usulü teravih namazı, Osmanlı iç teşkilatında, sarayda, Hırka-i Saadet’te, saray camileri, büyük cami ve dergahlarda kılınırmış. Zamanla Anadolu’daki camilere de yayılmış. Uzmanlar, kaynağını Buhurizade Mustafa Itri Efendi’ye (1712) dayandırıyor.

 

Zaman gazetesinde yer alan habere göre Enderun usulü, iki şekilde uygulanıyor. Birincisi imam müezzin topluluğunu makam geçkileri ile yönlendirir, ikincisinde ise makamlar arasındaki geçkileri müezzinler sağlar. İlk gecede müezzinler geçkileri sağlar. Fatiha’dan sonra okunan zamm-ı sureler rastgele seçilmiyor.

 

Manalarına bakılarak tertip ediliyor. Örneğin rahmet ayetleri, tesbih ayetleri ya da Hz. Muhammed (sav)’den bahseden ayetler tercih ediliyor. İlk on günde Ramazan ayına ulaşmaktan duyulan sevincin dile getirildiği ilahiler, ikinci on günde Allah’tan rahmet ve merhamet niyaz eden ilahiler söyleniyor. Son on günde ise Ramazan’ın uğurlanmasından duyulan hüzünlü ilahiler meşk ediliyor.

Exit mobile version