Yoksulluk Sınırı 3373 Tl’ye Dayandı, Memur Can Çekişiyor!

Yayın: 08:22 - 17.08.2012
Güncelleme: 08:22 - 17.08.2012

Sendikamızın Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yapmış olduğu 2012 Temmuz ayı sonu itibarıyla asgari geçim endeksi sonuçları şöyledir:

 

Çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 1.681,74 TL olarak hesaplanmıştır.

Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 3.372,48 Lira olarak belirlenmiştir.

Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre % 0,10 oranında arttığını göstermektedir.

Çalışan tek kişinin açlık sınırı ise bir önceki aya göre % 0,14 oranında artmış ve 1.297 Lira 47 Kuruş olarak hesaplanmıştır.

Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 750,51 TL olmuştur.

 

Temmuz 2012 itibarı ile ortalama 1.865,92 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının %40,2’sini oluşturmuştur. Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde bulunan konut gideri ise Temmuz 2012 ortalama maaşının %28,4’sine denk gelmiştir.

 

Böylece bir memur, ortalama maaşının %68,6’sını yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kalmıştır.

 

Diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının % 31,4’ü kalmıştır. Buna göre bir memur ailesinin gıda ve kira dışında kalan eğitim, sağlık, temizlik,  ulaşım, elektrik, su, doğalgaz, haberleşme gibi zorunlu ihtiyaçlarını aylık 585 TL ile karşılamak zorundadır.

 

Yoksulluk ve açlık sınırında yaşanan yüzde 10’luk artış maaşları büyük oranda eritmiştir. Özellikle zorunlu harcama kalemlerinde yaşanan fahiş artışlar memurun belini bükmüştür. Maaşlarının önemli bir bölümünü gıda ve barınma ihtiyaçlarına harcayan kamu çalışanları maaşlarından geriye kalan bölümüyle de diğer ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmaktadır. Ancak ortalama 1865 TL dolaylarında maaş alan bir memurun maaşının yüzde 40’ı gıda harcamasına gittiği için geriye kalan bölümüyle ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanmaktadır.

 

Özellikle bu mübarek günlerde Ramazan Bayramına sayılı günler kala masraflar da artmıştır. Önümüzdeki dönem okulların da açılacağını düşünürsek bayram öncesi kamu çalışanlarına verilecek ikramiye tabiri caiz ise oksijen gibi gelecektir.  Ayrıca kamuda çalışan işçilere her bayram öncesi maaşlarının yarısı kadar ikramiye verilirken, neden memura üvey evlat muamelesi yapılmaktadır?

 

İşçilere verilen miktarda ikramiyenin memura verilmesi aileleriyle birlikte yaklaşık 20 milyon çalışan dar ve sabit gelirliyi yüzleri gülerek bayrama girmelerine vesile olacaktır. Bu güzel günlerde çalışanlarının huzur içerisinde bayram geçirmesini arzu eden hükümet gereğini yerine getirmelidir. Böylece yaklaşan diğer masraflara da bütçe ayırma imkânı bulabilecektir.

 

 

M. Hanifi Bostan
Exit mobile version