Tarihin Sesi Mahallemiz: Turgut Reis!

Yayın: 10:33 - 22.11.2012
Güncelleme: 10:33 - 22.11.2012

Sultanbeyli mahallelerine adını veren tarihi şahsiyetler,“Tarihin Sesi: Mahallelerimiz” etkinliğiyle hatırlanıyor. Dr. Aylin Doğan’ın hazırladığı söyleşide bu ayki mahalle,ünlü denizci Turgut Reis’in adını alan Turgut ReisMahallesi’ydi.

Sultanbeyli, genç bir ilçe olsa da üzerinde bulunduğu toprakların tarihi Osmanlı’nın ilk yıllarına kadar uzanıyor. İlçenin her mahallesi, her sokağı tarihi bir şahsiyetin adıyla büyüyüp gelişiyor.

Sultanbeyli Belediyesi de mahalle sakinlerinin yaşadıkları mahallenin adını alan ünlü şahsiyetleri tanımaları ve tarihimize sahip çıkmaları için “Tarihin Sesi: Mahallelerimiz” adlı bir çalışmaya imza attı.

 

Geçtiğimiz yıl Dr. Aylin Doğan tarafından hazırlanan kitapla, 15 mahallenin isim hikayesi detayıyla anlatıldı. Abdurrahman Gazi’den, Mehmet Akif Ersoy’a, Akşemsettin’den, Ahmet Yesevi’ye kadar tarihe iz bırakmış fikir ve devlet adamları bu önemli eserde tek tek tanıtıldı.

Denizlerin Fatihi Turgut Reis…

Kitapla birlikte Doğan, mahallelerde bu çalışmayı anlatacağı söyleşilere başladı. Etkinliğin bu ayki konusu olan, Osmanlı Devleti’nin en bilinen denizcilerinden Turgut Reis’in hayatı,Turgut Reis İlköğretim Okulu’nda ele alındı.

Öğrencilerin yoğun ilgisinin olduğu etkinlikte Doğan, Sultanbeyli’nin her mahallesinin adının tarihi yansıttığına dikkat çekti. “Bizler geçmişimizde önemli işler yapan devlet adamlarımızı ya da önemli kişileri bu şekilde isimlerini bir yerlere vererek yaşatıyoruz.” diyen Doğan, Turgut Reis hakkında detaylı bilgileri dinleyicilerine aktardı. Turgut Reis’in büyük bir denizci olduğuna değinen Doğan,Turgut Reis’in Osmanlı Devleti zamanında çeşitli deniz savaşlarının kazanılmasında önemli roller oynadığını ifade etti.

Doğan, Sultanbeyli’nin tarihine de dikkat çekerek, Sultanbeyli’nin tarihten gelenbir önemiolduğunusöyledi ve yapılan etkinlikle tarih bilinci oluşturulmasına katkı sunulduğunu ifade etti.

 

 

Exit mobile version