TÜRK DÜNYASININ BİLGE HOCASI VEFAT ETTİ

Yayın: 22:24 - 23.11.2012
Güncelleme: 22:24 - 23.11.2012

İstanbul Üniversitesi emekli öğretim üyelerinden hocaların hocası, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’nın kurucusu ve başkanı, Türk Dünyasının kutup yıldızı ve son alpereni Prof. Dr. Turan YAZGAN 22 Kasım 2012 tarihinde vefat etti. Bütün ömrünü canından aziz bildiği büyük Türk Milletine adayan, hizmet etmek için gecesini gündüzüne kattığı Türk Dünyasından izleri hiç silinmeyecek olan büyük dava adamı Prof. Dr. Turan Yazgan Hoca sonsuzluğa uçtu.

 

74 yıllık hayatında kendisini tanıyan herkes üzerinde büyük tesirler bırakan bilge bir adam ve son nefesine kadar Türk Milleti ve Türk Dünyasının sorunlarını çözmek için olağanüstü çalışma sergileyen son alperendi. Turan Yazgan  Hoca, hem hayat nizamı hem de hizmetleriyle unutulmayacak eserlere imza attı. Yazgan Hoca, özellikle Ata yurdumuzda yaşayan soydaşlarımızın birbirleriyle ve Anadolu Türklüğü ile kaynaşması, duygu ve düşünce birliğinde buluşması için çok önemli faaliyetleri hayata geçirdi.

 

Turan Yazgan Hoca, ülkemizde birçok ilklere imza atarak ölümsüzleşti. Türk Dünyası terimini ilk yerleştiren, Türk liderlerini Türkiye’ye ilk getirip tanıtan, Türk topluluklarının bayraklarını ilk neşreden, Türk ülkelerinde açmış olduğu orta öğretim ve üniversitelerle ilk Türkçe eğitimi başlatan, ilk Türk Halkları Asamblesi Konferansını düzenleyen, Türkiye’de ilk Türk Kadın Kurultayını ve Türk Dünyası ile ilgili ilk Gençlik Şöleni düzenleyen Turan Hoca’dan başkası olmamıştır.

 

Prof. Dr. Turan YAZGAN, Türk Dünyasının bilinci daha doğrusu Korkut Atası konumunda olan büyük bir mücadele adamı ve aynı zamanda büyük bir sevdanın yılmayan önderi idi. İnanıyoruz ki; Hoca’nın gönül deryasının pınarı olarak vücut verdiği Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı, onun eserlerini ve fikirlerini yaşatacak en önemli abide olarak varlığını sürdürecektir.

 

Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen olarak Allah^tan rahmet, Türk Milletine ve Türk Dünyasına başsağlığı diliyoruz. Ruhu şad, mekânı Cennet olsun.

 

            Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan

Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen

İstanbul İl Başkanı

NOT: 24 Kasım 2012 Cumartesi günü, İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binasındaki tören saat 11:00’de, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı önündeki tören saat: 12:30’da olacak ve Fatih Camisi’nde ikindi namazını müteakip kılınacak cenaze namazından sonra Kozlu Mezarlığı’ndaki aile kabristanında ebedi istirahatgâhına defnedilecektir.

M. Hanifi Bostan
Exit mobile version