Kartal CHP İlçe Örgütü Yerel Yönetim Modellerini tartıştı!

Yayın: 08:52 - 17.12.2012
Güncelleme: 08:52 - 17.12.2012

CHP Kartal İlçe Başkanlığı 01/12/2012 ‘de, Yakacık Yaşam Kalitesi Yükseltme Merkezi’nde, Yerel Yönetimler Danışma Kongresi’ni toplandı. Toplantı “Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı”nın dikkate alınması temelinde; yerel demokrasinin, yerelliğin, katılımın, açıklık ve saydamlığın, kaynaklarının geliştirilmesi ve çoğaltılmasının, sosyal belediyeciliğin şartları tartışıldı..

Toplantıya milletvekilleri; Akif Hamza Çebi, Müslim Sarı, Celal Dinçer, Mahmut Tanal’ın yanı sıra Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, ilçe eski başkanları  ve ilçemiz Yerel Yönetimler Komisyonu üyeleri katıldı. Katılımcılar söz konusu gündem üzerinden görüşlerini dile getirdiler.

Toplantının tartışma konusu “Bütünşehir” ismiyle anılan ve 12/11/2012 tarihli yerel yönetimler yasası olmuştur. Zira, bu yasayla yerellik ilkesi önemini kaybetmiştir.

Cumhuriyet Halk Partisi Kartal İlçe Başkanı, Av. Kamer Gök yaptığı değerlendirme de, “Bir tür merkezi yönetim esası ve merkeze bağlanan küçük çaplı bir merkezi yönetim modeli ortaya konmuştur. Yine bu yasayla yetki alanları daraltılmış olup yetkilerin çoğu merkeze ve Büyükşehir belediye başkanlarına aktarılmıştır. Plan ve benzeri meselelerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı etkin hale getirilmiş, Maliye Bakanlığının vesayeti denetimi yanında üçüncü bir denetim kurulu olarak devreye alınmıştır.

Söz konusu kanun, taraf olduğumuz “Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı” bakımından son derece sakıncalı, esas itibarı ile taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelere de aykırıdır. Bu husus aynı zamanda da, anayasaya (90, madde) aykırılık teşkil etmektedir. Zira anayasamızın ilgili maddesi iç hukuk düzenlemelerinin taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelere aykırı olamayacağımı hüküm altına almıştır. Bu minvalde AKP modeli ve politikalarının bizi ayrıştıran önemli bir nirengi noktası olduğu konusunda görüş ve düşünce birliği ortaya çıkmıştır” dedi.

Exit mobile version