SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Taşyürek, CHP’li Belediyelerin 2013 Bütçeleri seçime endeksli!

Yayınlanma:
ABONE OL

İBB Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Abubekir Taşyürek; “CHP’li Belediyeler Bütçelerini 2013 yılında seçim yapılacak endişesiyle yaptı..”

 

Yılbaşından itibaren uygulanmaya başlanacak İstanbul’un 39 İlçe belediyesinin 2013 yılı bütçeleri, kendi ilçelerinin meclislerinde Ekim ayında görüşülüp karara bağlandıktan sonra Kasım ayı toplantılarında da İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde görüşülerek kabul edildi.

İlçe belediye bütçelerine ilişkin olarak değerlendirme ve görüşlerine başvurduğumuz, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mali Müşavir Abubekir TAŞYÜREK, öncelikli temennisinin “kabul edilen bütçelerin bütün belediyelerimizde hayırlı ve güzel hizmetlerde kullanılması” olduğunu belirterek “be vesileyle 2013 yılının ülkemize ve milletimize hayırlar ve güzellikler getirmesini diliyorum” dedi.

Abubekir Taşyürek, Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe yönetmeliğinin, “mali yıl içindeki gelir ve gider tahminlerini gösteren, gelirlerin toplanmasına ve harcamaların yapılmasına izin veren bir meclis kararı” şeklindeki düzenlemesine atıfta bulunarak; “belediye bütçeleri belediye meclislerinin aldığı en önemli meclis kararıdır” dedi.

Büyükşehir belediyesi olan illerde Büyükşehir Belediyesi Kanunu’na göre, Büyükşehir belediye bütçesi ile ilçe belediyeleri bütçelerinin, büyükşehir belediye meclisince “yatırım ve hizmetler arasında bütünlük sağlayacak biçimde aynen veya değiştirilerek kabul edilmesi” gerektiğini anlatan Abubekir Taşyürek, Büyükşehir belediye meclisinin, komisyon raporuna istinaden, ilçe belediyelerinin bütçelerini kabul ederken; “varsa bütçe metnindeki kanun ve yönetmeliklere  aykırı düzenlemeleri ve belediyenin tahsile yetkili olmadığı gelirleri çıkarabileceğini, kanunî sınırlar aşılarak belirlenmiş vergi ve harçların oran ve miktarlarını kanunda öngörülen sınırlara çekebileceğini, varsa kesinleşmiş belediye borçları için bütçeye ödenek ekleyebileceğini” açıklayarak, “İBB Plan ve Bütçe Komisyonu olarak İstanbul halkı adına bütün bu denetimlerin yapıldığı yoğun bir ayı bütçe ayını daha yaşadık” dedi.

İstanbul’un 39 ilçe belediyesinin 2013 yılı bütçeleri toplamının 8,7 milyar TL civarında olduğunu belirten Abubekir Taşyürek, 496 milyon TL Şişli, 398 milyon TL ile Başakşehir, 358,2 milyon TL ile Bağcılar, 350,7 milyon TL ile Esenyurt ve 350 milyon TL ile Kadıköy’ün en büyük bütçeye sahip ilk beş ilçeyi oluşturduğunu ifade etti.

Bütçeleri en büyük olan ilçelerin, bütçe gelirlerinin önemli kısmını kendi ilçelerinde toplayacakları vergi ve harçlardan karşılamayı öngördüklerini açıklayan Abubekir Taşyürek, Esenyurt ’un bütçesinin % 62,89’unun, Şişli ilçesinin bütçesinin % 60,90’ının ve Kadıköy ilçesinin bütçe gelirlerinin % 43,74’ünün kendi ilçelerinden toplayacakları vergi ve harçlardan oluştuğunu açıkladı.

İstanbul’un 39 İlçe belediyesi içinde merkezi idareden alınan vergi payı en yüksek olanlarının 118,1 milyon TL ile Bağcılar, 143 milyon TL ile Küçükçekmece, 109,2 milyon TL ile Üsküdar, 110,9 milyon TL ile Kâğıthane ve 124,7 milyon TL ile Kadıköy gibi nüfusu büyük ilçeler olduğunu belirten Abubekir Taşyürek; “İstanbul ilçeleri içinde yüz ölçümü olarak en büyük ilçeleri olan Çatalca, Silivri ve Şile ilçeleri, her yıl olduğu gibi nüfusları nedeniyle gider bütçe büyüklüğü en küçük beş ilçe arasında yer alıyor” dedi.

Kredi borcunun varlığı ve büyüklüğünün göstergesi olan faiz öngörülerine ilişkin değerlendirmeler de yapan Abubekir Taşyürek, 10 milyon TL ile en çok faiz ödemesi öngören ilçe belediyesinin Şişli Belediyesi olduğunu belirterek; bunu 9,5 milyon TL ile Avcılar ve 5,6 milyon TL ile Esenyurt belediyesinin takip ettiğini, İstanbul’un en küçük ilçelerinden Adalar’ın bile maalesef 600.000 TL faiz ödemesi öngördüğünü ifade ederek, “İstanbul İlçeleri içinde en fazla faiz ödemesi yapmayı öngören ilçe belediyesi Şişli Belediyesi’dir” dedi.

İstanbul’un 39 ilçe belediyesi içinde Personel giderleri en fazla olan ilçelerin CHP’li belediyeler olduğunu açıklayan Abubekir Taşyürek, Bakırköy Belediyesi gider bütçesinin % 17,07’si olan 49,5 milyon TL’yi, Kadıköy Belediyesi gider bütçesinin % 14,06’sı olan 49,2 milyon TL’yi, Şişli Belediyesi gider bütçesinin % 9,0 ‘i olan 44,6 milyon TL’yi, Maltepe Belediyesi gider bütçesinin % 15,81 ‘i olan 42,6 milyon TL’yi ve Kartal Belediyesi gider bütçesinin % 17,79 ‘u olan 41,4 milyon TL’yi 2013 yılı için personel gideri olarak öngörmekte olduğunu anlatan Abubekir Taşyürek, “CHP’li Adalar Belediyesi’nin 39 ilçe belediyesi arasında toplam bütçesi içinde % 23,11 oranındaki personel gideriyle en fazla personel gideri öngören ilçe” olduğunu belirtti.

CHP’li belediyelerin 2013 yılında seçim yapılacak endişesiyle bütçe yaptıklarını bu nedenle, seçimi kaybedebileceklerini düşündükleri ilçelerde bütçe tekniği ile uyuşmayan anlamsız borçlanmalar öngördüklerini açıklayan Abubekir Taşyürek, Bakırköy Belediyesi 130,6 milyon TL, Sarıyer Belediyesi 56 milyon TL, Avcılar Belediyesi 40 milyon TL, Ataşehir Belediyesi 50 milyon TL ve Maltepe Belediyesi’nin 15 milyon TL borçlanma öngördüğünü belirten Abubekir Taşyürek “bu borçlanma öngörüleri modern bütçeleme anlayışıyla hiçbir şekilde örtüşmüyor “dedi.

Enflasyonun yüzde 10’larda seyrettiği, yeniden değerleme oranının yüzde 7,8 açıklandığı bir ülkede; Ataşehir Belediyesi’nin bütçesini % 40 oranında artırarak 50 milyon TL (eski parayla 50 trilyon TL) borçlanma öngörmesinin, Avcılar Belediyesi’nin bütçesini % 36,3 oranında artırarak 40 milyon TL (eski parayla 40 trilyon TL) borçlanma öngörmesinin, Bakırköy Belediyesi’nin bütçesini % 100,3 oranında artırarak 130,6 milyon TL (eski parayla 130,6 trilyon TL) borçlanma öngörmesinin ve Maltepe Belediyesi’nin bütçesini % 56,98 oranında artırarak 15 milyon TL (eski parayla 15 trilyon TL) borçlanma öngörmesinin anlaşılabilir bir gerekçesinin bulunmadığını, Ataşehir, Avcılar, Bakırköy ve Maltepe Belediyelerinin bu kadar büyük borçlanma öngörülerinin bütçe mantığında yeri olmadığını” açıklayan Abubekir Taşyürek, “Bu tam manasıyla halkın parasını çarçur etmektir” dedi.

İlgili Haberler

Genel
18 Nisan 2024
AKOM’dan kritik uyarı! İstanbul dahil 16 ilde…

İstanbul ve batı bölgeleri için şiddetli yağış ve fırtına uyarısı! İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), İstanbul başta olmak üzere yurdun batı bölgelerinde beklenen şiddetli gök gürültülü sağanaklar ve sıcaklık düşüşleri konusunda vatandaşları uyardı. Kıyı Ege ve Batı Karadeniz bölgelerinde de etkili olacak yağışlar için hazırlıklı olunması gerektiği belirtildi. İSTANBUL’DA BEKLENEN HAVA DURUMU AKOM, […]

Genel
17 Nisan 2024
Bu ikili çok güçlü! Sarımsak Limon karışımı her derde deva

Damar sağlığından romatizma ağrılarına, doğal bir çözüm olan sarımsak ve limon kürü, sağlık sorunlarınıza karşı güçlü bir destek sağlıyor. Sarımsak ve limon, tek başlarına harikalar yaratan iki doğal besin. Bu iki güçlü malzeme birleşince, sağlık üzerindeki faydaları ikiye katlanıyor. DOĞAL DAMAR AÇICI OLARAK LİMON VE SARIMSAK: Dolaşım sistemini destekleyen ve damar sağlığı üzerinde olumlu etkiler […]

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik, Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Genel
16 Nisan 2024
Suyun içine birkaç damla aseton damlatın! Öyle bir işe yarıyor ki

Yer silme suyuna birkaç damla aseton eklenince, parkeler gıcır gıcır oluyor. Ev temizliğine devrim yaratacak o yöntem bulundu. Ev temizliğinde yeni bir yöntem keşfedildi! Aseton, genellikle tırnaklardaki ojeyi çıkarmak için kullanılan bir madde olarak bilinse de, parkeleri temizlemede de etkili olabiliyor. İşte bu kullanımın detayları… Aseton, asidik yapısı ile bilinen bir kimyasal madde. Tırnaklardan oje […]