Kartal Belediyesi’nden Ücretsiz Kuduz Aşısı!

Yayın: 13:01 - 14.01.2013
Güncelleme: 13:01 - 14.01.2013

Kartal Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü sokak hayvanları ile ilgili Kartal ilçe sınırları içinde gerekli koruyucu ve kurtarıcı önlemler almayı sürdürüyor. Bulaşıcı hayvan hastalıkları ile mücadele kapsamında sahipli ve sahipsiz hayvanlara ücretsiz kuduz aşısı uygulamasına devam ediliyor. Müdürlük kliniğine getirilen hayvanlara ayakta muayene ve tedavi hizmeti sağlanıyor. 2009 yılında 145 hayvan, 2010 yılında 145 hayvan, 2011 yılında 313 hayvan, 2012 yılında 289 hayvan klinik tedavisi yapıldı. Aşı ve kayıt altına alınan hayvan sayısı, üç yılda 1724’e ulaştı. Sahipsiz 1870 hayvan, toplanarak aşılandı.

 

Veteriner Müdürlüğü çalışmaları içinde yer alan sivrisinekle mücadele kapsamında 2005-2009 yılları arasında altı yüz üreme alanında on günde bir yapılan ilaçlama, 2010-2012 yılları aralığında üç bin noktada üreme alanına taşındı ve on günlük periyodik uygulamalara devam edildi. Kapalı alanlarda da kene, pire, fare, akrep, hamamböceği gibi şikâyetlerde 2039 noktada ilaçlama yapıldı.

 

Şamandıralı suluk projesi

 

Kartal Belediyesi sahipli hayvanların kayıt altına alınması ve uygun bakım koşullarının sağlanması, insan ve çevre sağlığını tehdit edecek olumsuzlukların giderilmesine yönelik denetimlerini sürdürmeye devam ediyor.   İstanbul’da bir ilk olma özelliği taşıyan, sahipsiz hayvanların faydalanması için şebeke suyuna bağlı, şamandıralı suluk projesi geliştirilerek; 2011 yılında başlatılan uygulamaya 2012 yılında da devam edildi.   Kartal Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü sahipli ya da sahipsiz hayvanlara yönelik hizmetlerini çevre ve insan sağlığı dikkate alarak sürdürüyor.

 

 

Sahipsiz sokak hayvanları

 

Belediyeler, sokak hayvanları ve özellikle köpekler konusunda farklı kesimlerden gelen şikâyetler karşısında yasa gereği hayvanları toplayıp, gerekli tedavileri yapıldıktan (kısırlaştırma, aşılama) sonra küpeli olarak  tekrar bırakmak durumunda kalıyor. Halen TBMM’de bulunan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılacak değişiklik sonucu, sahipsiz sokak hayvanları Büyükşehir Belediyesi tarafından toplanıp kısırlaştırılıp doğal hayat parklarına alınması sağlanacak. Ancak yetkililer, yasanın henüz yürürlükte olmaması nedeni ile hayvanların toplanmasında sorunlar olduğunu ifade ediyor.

Kartal ilçesinde de konuyla ilgili sürekli şikâyete konu olan Aydos Ormanı yakınlarındaki çevre  bölgelerde belediye tarafından sokak hayvanları toplanarak aşılama yapılıyor. Yetkililer ve kurumlar sorunun çözümü için 5199 sayılı yasanın çıkmasını bekliyor.

 

 

Exit mobile version