SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Terzi Kendi Söküğünü Dikemezmiş!

Yayınlanma:
ABONE OL

Baba mesleklerini devam ettirenlerin 2. Konusu Kartallı TERZİ Mehmet amca ve oğlu Celal Altıntaş. Mehmet Altıntaş, Allan uzun ömür ve sağlık versin tam 77 yaşında bir delikanlı. Baba mesleğini birlikte devam ettiren oğul Celal Altıntaş, 55 yaşında, sağır ve dilsiz. Terzi Mehmet amca 1970 yılında, efsaneye göre, Ferhat ile Şirinin   yaşadıkları yer olarak bilinen Amasya’nın Taşova İlçe’sinden gelmişler ve ailece Kartal’a yerleşmişler.

Terzi Mehmet amca üç erkek,iki kız babası olmak üzere beş çocuk babası bir sanat erbabı.Tam 43 yıllık bir Kartallı olan Mehmet Altıntaş’ın rahmetli babası Hüseyin Altıntaş’ta Amasya’nın ünlü Terzilerindenmiş.Mehmet amca babasının yanında Terzi çırağı olarak çalışmaya başladığında 9-10 yaşlarında bir ilkokul öğrencisi. Okuldan çıktıktan sonra babasının küçük ama mütevazı Terzi dükkânında çalışmaya başlamış.

Geceleri de derslerine çalışarak eğitimini devam ettirmiş. Yaz tatilinde babasına yardım eder, yükünü hafifletmeye ve ufak tefek sökükleri diker, ilik açar ve düğme dikermiş. Mesleği adamakıllı öğrendikten sonra çıraklık döneminden ustalık ve kalfalık dönemine geçen Mehmet Altıntaş, babası Hüseyin efendi vefat ettikten sonda Terzi dükkanını kendi çalıştırmaya başlamış. Yani tam 67 senedir bir baba yadigarı ve emaneti olan Terzilik mesleğini devam ettiriyor. Hürriyet Caddesi Peker Pasajı’ndaki küçük ve mütevazı Terzi dükkânında baba mesleğini devam ettiriyor. Ortanca oğlu Celal Altıntaş,  doğuştan sağır ve dilsiz olmasına rağmen onu da kendisi gibi usta bir Terzi olarak yetiştirmiş. Uzatmayalım ve bundan sonrasını Terzi Mehmet amcadan dinleyelim.

kartalli-terzi-mehmet

 

KOLUMUZ VE AYAKLARIMIZ AĞRIRDI

Size mesleğe başlama tarihimi ve diğer mesleki bilgileri özetledim şimdide  baba mesleğimle ilgili açıklamalar yapmak istiyorum. Terzilik mesleğine başladığımda henüz ilk okul öğrencisiydim okul çıkışı ve yaz tatillerinde babamın Terzi dükkânında çırak olarak çalışmaya başladım ve yörenin en eski ve usta Terzisi olarak tanınan babamdan mesleğin tam inceliklerini öğrendim. Ölçü almasını, kumaş biçmesini, teyer atmasını, pantolon ve çeket dikmesini öğrendim.Zamanımızda kalın bir kumaş olan Şayak kumaştan  pantolon ve takım elbise dikerdik. Alman malı ve Singer dikiş makineleri kolla çevrilirdi. Sağ ellen çevrilen dikiş makinesi elimizi yorardı. Sol elimizle de kumaşı iğnenin altından dikkatlice geçirir ve kumaşı dikerdik. Daha sonra iki ayakla çalıştırılan dikiş makineleri icat edildi. İyi ki edildi ayaklarımızla makineyi ç evirirken iki elimizle dikilen kumaşı daha rahat kontrol ederdi. Ne var ki dikiş işleminde el ve kollarımız yorulurdu. Onun için terzilerin sağ elleri ve ayakları güçlüdür” hatırlatması yaptı.

TERZİLİK MESLEĞİ TARİHE KARIŞACAK

Terzi Mehmet amca şöyle devam etti: “ Daha sonra elektrikle çalışan ve devir gücü çok yüksek olan motorlu dikiş makinesi icat edildi ve elbise dikilmesi çok kalaylaştı. As kalsın unutuyordum ve hatırlatmak istedim. İtina ile diktiğimiz ceket ve pantolonları kömür ateşi ile ısındırılan ÜTÜ ile ütülerdik. Şimdi elektrikli ve buharlı ütüler ile ütü yapılıyor. Hey gidi günler hey. Nerden nereye geldik. Şu konunun da altını çizmek istiyorum eskiden ısmarlama takım elbise diktirmek içir Terzi’lerden gün alınıyordu ve bir TAKIM elbise hazırlamak için 2-3 prova yapılıyordu ve bir TAKIM elbise en az iki haftada hazır oluyordu. Şimdiki dönemde  takım elbiseler ve pantolonlar fabrikalarda ve atölyeler de hazırlanıyor. Ayda bir TAKIM elbise ya diker, ya dikmeyiz. Özellikle bize müşterilerimiz takım elbiselerini ve pantolonlarını tamir ettirmek, genişletmek ve paça kıvırmak için getiriyorlar. Allah’a şükürler olsun evladımla birlikte ekmeğimizi çıkarıyoruz ve geçinip gidiyoruz. Hazır giyim sektörü dünyanın en eski ve özel bir  sanatı olan Terzilik  mesleğini tarihe gömecek. Fabrikalarda ve atölyelerde   dikilen takım elbise ve pantolanlar Terzilik mesleğinin sonunu hazırladı. Evet, TERZİ KENDİ SÖKÜĞÜNÜ DİKEMEZMİŞ. Çok dorudur” şeklinde duygularını dile getirdi.

 

FETHİ SATICI

 

 

İlgili Haberler

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Öğrenci Ecem bir günlüğüne Kartal İlçe Milli Eğitim Müdürü oldu

İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ, müdürlük makam koltuğunu “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” sebebiyle Kartal Eğe Sanayi İlkokulu öğrencisi Ecem VURAL’a devretti. Ecem VURAL, müdürlük makamına oturması ardından okullarda hayata geçirmek istediği projeleri anlattı. Okul öğrenci meclisi ile gerçekleştirmek istediği projeleri anlatan Ecem VURAL’ı dinleyen İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ: paylaştığı […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Çocuk Meclisi 23 Nisan’ı Kutladı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in öncülüğünde kurulan Çocuk Meclisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağanı olan bu özel günü kutlayan minik meclis üyeleri, günün anlam ve önemine de vurgu yaptı. Kartal Belediyesi Çocuk Meclis üyelerine Başkan Gökhan Yüksel tarafından başarı belgesi takdim edildi. Kartal Belediyesi Meclis Salonu’nda […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Başkan Gökhan Yüksel, Cevizlideki Balkon Çökmesiyle Alakalı İncelemelerde Bulundu

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, geçtiğimiz gün Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’nde ani çökme sonucu yıkılan balkonun bulunduğu bölgeyi ziyaret etti. Ziyarette, Başkan Gökhan Yüksel incelemeler yaparak, yapılan çalışmaları kontrol etti. Ekipler, en kısa sürede olay yerine geçti Olay, geçtiğimiz gün Kartal Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’ndeki 5 katlı bir binada gerçekleşti. Binanın birinci katındaki balkon, büyük […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı admin See Full Bio