İstanbul Kültürünü Mevlana İdris Anlattı!

Yayın: 08:05 - 24.02.2013
Güncelleme: 08:05 - 24.02.2013

Sultanbeyli Belediyesi İstanbul Kültürü konulu söyleşilerine devam ediyor. Gediktaş İmam Hatip Lisesi’nde gerçekleştirilen söyleşinin bu ayki konuğu yazar Mevlana İdris oldu.

İstanbul’un genç nesiller tarafından tanınması ve kültürünün yaşatılması amacıyla çalışmalar yapan Sultanbeyli Belediyesi, bu konudaki söyleşileri aksatmıyor. Bu ay Sultanbeylililer “Yaşayan İstanbul”u Mevlana İdris’ten dinledi. Mevlana İdris, konferansa İstanbul’un tarihi hakkında bilgiler vererek başladı. “Bir şehir birden fazla köklü medeniyete ev sahipliği yapmışsa ve başkent olarak kullanılmışsa orada ülkenin en iyi yapıları görülür” dedi.

“Yaşayan İstanbul”

İstanbul’da çeşitli kültürlerin yaşadığını ifade eden İdris, bundan dolayı da İstanbul’un çok değerli bir kültür mirasına sahip olduğunun altını çizdi. Osmanlı padişahlarının ve yöneticilerinin şair ruhlu olduğunu söyleyen İdris, İstanbul’un kültür şehri olmasında bunun etkisinin büyük olduğunu kaydetti. İdris, “Kültür sanat alanına padişahlar bizzat kendi ilgileri ve eserleriyle destek vermiştir.” dedi. İstanbul’un yüzde 90’ının vakıf eserinden inşa edildiğini söyleyen İdris “Şehir herkese açık bir yerdir. Bundan dolayı da kültürel yapısı çeşitlilik gösteriyor.” şeklinde konuştu.

İstanbul’un fethediliş hikâyesine değinen İdris, “Fatih Sultan Mehmet hoşgörülü biriydi. Şehri fethettikten sonra buradaki halka dokunmamış, onlara adaletli davranmıştır. İstanbul’a fethin ardından gerek siviller tarafından, gerek devlet tarafından muazzam yapılar yaptırıldı” dedi.

İstanbul Yoğun Göç Aldı

1950’li yıllardan başlayarak 1990’lı yıllara kadar İstanbul’a yoğun göç olduğunu kaydeden İdris, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü: “Adnan Menderes döneminde taşı toprağı altın olarak nitelenen İstanbul’a çeşitli yerlerden göçler oldu. Bu kontrolsüz göç doksanlara kadar devam etti. Kontrolsüz göçün sorunlarını hala yaşıyoruz.”

Eski İstanbul’un şarkılara, şiirlere, efsanelere konu olduğunu söyleyen Mevlana İdris, bu İstanbul’un yavaş yavaş kaybolduğunun altını çizdi. Şehrin su kültürünün başkenti olduğunu ve ortasından deniz geçen nadir şehirlerden biri olduğunun altını çizen İdris, “Ama şimdi İstanbul’da sebil bile yok” dedi.

Çeşitli Eserler Yazıldı

İstanbul’u yerli yabancı birçok yazarın kaleme aldığını hatırlatan İdris, İstanbul üzerine kitapların yazılmaya devam edildiğini söyledi. İdris, “Şuan İstanbul’da alışveriş merkezleri ve beton yığınları yükseliyor, gitgide kalabalıklaşan bir şehir haline geliyoruz. Eski doku maalesef kayboluyor” dedi. İdris, Turistlerin İstanbul’a gökdelen görmeye değil, tarihi dokuyu görmeye geldiğinin altını çizdi.

 

Exit mobile version