SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

İstanbulensis Şiir Festivali Başladı!

Yayınlanma:
ABONE OL

Dört kıtanın şairleri İstanbul’da buluştu. II. Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali

Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda yapılan görkemli gala gecesiyle başladı. Festival açılışına katılan AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış “Bu etkinlik gerçekten destanı yazılası bir nitelik taşıyor.” dedi.

 

Kültür sanat camiasının yakından takip ettiği II. Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali, 4 kıta 16 ülkeden 52 şairin katılımıyla Harbiye Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda başladı.

 

keskin-istanbulensis

 

Sultanbeyli Belediyesi’nin düzenlediği şiir festivalinin açılışına AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Güney Afrika İstanbul Büyükelçisi Vika M. Khumalo, Sultanbeyli Kaymakamı Mehmet Ceylan, Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, AK Parti İlçe Başkanı Ali Sevinç, İBB Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen, Sultanbeyli İlçe Milli Eğitim Müdürü Vefa Vedat Budak, TÜMSİAD Başkanı Hasan Sert ve kültür sanat camiasının önde gelen isimleri ile İstanbullu şiir severler katıldı.

bagis-istanbulensis

 

Bağış: “İstanbul aşıkların şehridir”

 

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış konuşmasına “İstanbul şiirinin en değerli mısralarını yazan, İstanbul’a çok emek vermiş Sayın Başbakanımızın selamlarını getirdim.” diyerek başladı. Bağış, “Sultanbeyli’nin 20 yıl evvelki halini bilenler, bugün Sultanbeyli Belediyesi’nin 10. Yıl Marşı’nı kaleme almış Cemal Reşit Rey’in adını taşıyan bir salonda uluslararası bir şiir festivali düzenlemesi ne demek çok iyi bilirler. Bu gerçekten destanı yazılası bir şeydir.” dedi ve emeği geçen herkese teşekkür etti. Bağış konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şiir ve İstanbul, birbirine on yıllar boyunca küsmüş, küstürülmüş, bunun da her daim acısını, hasretini çekmiş iki kelimedir. İstanbul üzerine yazılan şiirler hep eksik kalmıştır, çünkü İstanbul kendi başına bir şiirdir ve İstanbul’u anlatmak kolay iş değildir. İstanbul aşıkların şehridir. İstanbul benim ilk sevdam diyen, Başbakanımızın şehridir. İstanbul Türkiye’nin özetidir.”

Bağış: “İstanbulsuz Avrupa fakir kalır”

 

Türkiye’nin AB sürecine değinen Bağış, “Avrupa’daki her birey birkaç saatliğine İstanbul’a gelse müzakere sürecimize engel olan tüm önyargılar son bulur. İstanbul’a bu önyargıları kıracak etkinlikler kazandırmak bizlerin elinde. Napolyon’un, ‘Dünya tek bir ülke olsaydı başkenti İstanbul olurdu’ sözü bugün bizim AB sürecimizde önümüze engel koyanlara en güzel cevaptır.  İstanbulsuz bir Avrupa fakir kalır.” dedi.

Keskin: “Bir şehrin şiir hali, o şehrin taşıdığı medeniyetin izlerinde gizlidir”

Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, “Bugün burada, ezelden ebede bir şiir olarak yürüyen İstanbul’a, harflerden kanat takan çok değerli şairlerimizin gücü ve desteğiyle toplandık.

 

siir-festivali

 

Bir şehrin şiir hali, o şehrin taşıdığı medeniyetin izlerinde gizlidir. İstanbul’un en

genç ilçelerinden Sultanbeyli de kökleri Orhan Gazi’ye kadar uzanan tarihiyle bu

kadim medeniyetin bir devamıdır.Sultanbeyli’yi anlamlı kılan değerlerin başında ise sarı çiğdem olarak bilinen İstanbulensis çiçeği gelmektedir.” dedi ve festivalin düzenlenme sürecinden bahsetti. “Bu aziz şehir İstanbul’un ismini taşıyan çiçeğin, bu şiir festivaline çok yakıştığını geçen yıl ilk festivalimizde gördük. Bugün de duygularımızın yoğunluğu, aynı heyecanı taşıdığımızın bir işaretidir.Bu duygularla, festival düzenleme kurulu üyelerine ve emeği geçen mesai arkadaşlarıma teşekkür ederim.” şeklinde konuştu.

 

Festival Düzenleme Komitesi Başkanı Özcan Ünlü ise “Biz burada, bu akşam dünyanın ve ülkemizin ünlü şairleriyle gözlerimizi kapayıp şiirin dünyasına gireceğiz ve 4 gün boyunca festivalimizle bazen Küba’ya, Filistin’e, Mısır’a, İtalya’ya, Uruguay’a, bazen de Niğde’ye, Ordu’ya, Erzurum’a, Bursa’ya bağlanacağız tüm kalbimizle. Tüm söz ustalarımıza ve festivalin düzenlenmesinde emeği geçen tüm herkese teşekkür ediyorum” dedi.

 

Konuşmaların ardından şiir okumalarına geçildi. Sırasıyla İhsan Deniz, Kübalı şair Victor Rodriguez Nunez,Yaşar Bedri, Güney Afrika’dan Mongane Wally Serote, Gonca Özmen, İspanyalı şair Justo Jorge Padron, Metin Celal, Fransa’dan Hughes Labrusse, Süleyman Çelik, BosnaHersekli şair Cemalettin Latic, Nurettin Durman, Polonya’dan Ewa Sonnenberg, İsmail Kılıçaslan ve Filistin’den Fatena Al-Ghorra şiirlerini seslendirdi.

Festivalde dünyaca ünlü 3 şaire ödüller takdim edildi.Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali Ödülü Justo Jorge Padron’a, Türk Şiirine Hizmet Ödülü Sedat Umran’a, Festival Onur Ödülü ise Cemalettin Latic’e verildi.

Açılış gecesinin sürprizi ise Bülent Ortaçgil ve Birsen Tezel konseri oldu. İkili, birbirinden güzel şarkılarıyla gala gecesini renklendirdi.

Festivalde ikinci gün

Festivalin ikinci gününün sabahında, şairler Sultanbeyli’nin çeşitli okullarında öğrencilerle buluşacak. Öğleden sonra Sultanbeyli Kültür Merkezi’nde Genç Şairler Şiir Okumaları ve ANAFEN Koleji’nde Çocuk Şiir Dinletisi yapılacak. Şairler şiirlerini akşam saat 18.00’de İstanbul Şehir Üniversitesi’nde seslendirecek.

www.istanbulensissiir.org

 

 

İlgili Haberler

Genel
29 Mart 2024
Seçil Erzan davasında son dakika gelişmesi! İmza sahte çıktı

Futbolcuların dolandırılması olayı ile ilgili yargılanan Seçil Erzan davasında yeni gelişme var. Dosyadaki son dakika gelişmesine göre Selçuk İnan’ın talep ettiği belgelerde Seçil Erzan’ın yardımcısı sanık Asiye Öztürk’e ait olduğu iddia edilen imzanın sahte olduğu ortaya çıktı. Ünlü futbolcuların da isimlerinin karıştığı dolandırıcılık olayı ile ilgili Seçil Erzan davası olarak bilinen davanın duruşmaları devam ediyor. […]

Genel
27 Mart 2024
Tiktok’tan çocukları taciz eden şahıs ruh ve akıl sağlığı hastanesine götürüldü

Tiktok hesabından canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı kurup cinsel içerikli sohbet yaptığı tespit edilen Mehmet Akbulut isimli şahıs gözaltına alınmıştı. Akbulut Ruh ve akıl sağlığı Hastanesi’ne sevk edildi. Tiktok’tan canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı Kuran ve cinsel içerikli sohbetler yapan tiktok fenomeni Mehmet Akbulut, Erbaa Cumhuriyet başsavcılığının talimatı üzerine gözaltına alınmış ve akıl sağlığı raporu […]

Genel
27 Mart 2024
Düzce’de feci kaza: Çok sayıda yaralı var

Düzce’de bir yolcu otobüsü yüksek hız sebebiyle bariyerlere çarptı. Feci kazada ilk bilgilere göre 17 kişi yaralandı. Düzce’de Anadolu otoyolunda meydana gelen trafik kazasında Ankara’ya giden Efe Tur firmasına ait bir yolcu otobüsü Aşırı hız nedeniyle kontrolden çıktı nokta otobüs bariyerlere çarparak durabildi. Feci kazada 2 şoför ve bir muavinin de aralarında bulunduğu 17 kişi […]

Genel
26 Mart 2024
10 yılda erken emeklilik! SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlara büyük fırsat

SGK ve SSK başlangıç yılına göre emeklilik planlamasında kadın ve erkek çalışanlar için kapsamlı tablo belli oldu. İşte erken emeklilik için yeni fırsatlar… Erken emeklilik hayallerine ulaştıracak yeni tablo ortaya çıktı. SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlar hemen bu tabloya baksın. Kadın ve erkekler için yeni prim ve yıl şartları netleşti. İşte 2024 […]