SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Kartal’da, Neyzen Tevfik Anısına Dev Heykel

Yayınlanma:
ABONE OL

Kartal Belediyesi’nce, Kartallı ünlü ney ustası Neyzen Tevfik anısına dev boyutlarda bir heykel yaptırılıyor. Ülkemizin mermer üretiminin yapıldığı Marmara Adası’ndan Kartal’a getirtilen 45 ton ağırlığındaki beyaz mermerden yapılacak Neyzen Tevfik heykelinin yapım töreni,  3 Ekim 2009 Cumartesi günü Saat:11.00’da Kartal Meydanı Hükümet Caddesi üzerindeki eski  okul alanı üzerinde yapılacak.

Ünlü Ney ustası Neyzen Tevfik’i yeni kuşaklara tanıtmak ve Kartal’ın öz değerlerini hak ettiği düzeye getirebilmek amacıyla yapılacak heykelde, ünlü sanatçı için 3.30 m. boyunda, 2.50 m. eninde ve 1.40 metre kalınlığında beyaz mermer kullanılacak. Ünlü neyin, oturur vaziyette elinde ney çalar haldeki figürünün işleneceği heykelin yapımını, ülkemizin usta heykeltraşlarından Evrim Deniz, Emre Karaca ve Ergün Akgül’den oluşan bir ekip gerçekleştirecek. Taştan figüratif  yöntemle yapılacak olan heykelin 3 ayda tamamlanması planlanıyor.

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün ilk çekiç darbesini vurarak yapımını başlatacağı heykelin tanıtımına, ilçe protokolünün yanı sıra ünlü sanatçının hayranları ve çok sayıda davetli de hazır bulunacak.

Neyzen Tevfik  Hakkında Kısa Bilgi

24 Mart 1879’da Bodrum’da doğan sanatçı, 28 Ocak 1953’te İstanbul’da öldü. Babasının Urla kasabasında amatör bir neyzenden nota ve usul bilgileri öğrenerek başladığı ney çalışmalarını kendi kendine ilerletti, kendi kendine Farsça öğrendi. İzmir Mevlevihanesi’ne girdi. Daha sonra İstanbul’a yerleşerek Galata ve Kasımpaşa Mevlevihanelerine devam etti. 1902’de Bektaşi tarikatından nasip alarak Bektaşi dervişi oldu. Bir yandan da şiirle ilgileniyordu. Eşref’le ve Mehmet Akif’le tanıştı ve şiir konusunda her ikisinden de etkilendi.

Neyzen Tevfik genellikle toplum kurallarına uymadan yaşamını sürdürmüştür. Sazını bir geçim kapısı haline geçirmemek için direnmiş, yalnızca içinden geldiği zaman ney üflemiştir. Neydeki başlıca ustalığı sazı iyi üflemesiydi. Belirli müzik kurallarının dışına çıkar, ama hep duyarak çalar ve dinleyenleri etkilerdi. Kendi açıklamasına göre yüze yakın plak doldurmuştur. Neyzenliğinin yanı sıra adını yergi ve taşlamaları ile de duyurmuştur. Kimi eleştirmenleri göre bu türün Nef’î ve Eşref’ten sonra üçüncü önemli temsilcisi sayılır. Ününün yaygınlaşmasında halk tarafından çok sevilmesinin de çok büyük payı vardır. Ancak oldukça eski bir dil kullanması nedeniyle güç anlaşılan ve biçimsel açıdan yetersiz kalan bu şiirleri pek kalıcı olmamıştır. Yergilerini genellikle siyasal ve dinsel baskıya, çıkarcılığa yöneltmiş, toplumdaki tüm haksızlıkları çekinmeden dile getirmiştir.

ESERLERİ: Şiir Kitabı: Hiç, 1919; Azab-ı Mukaddes, 1949. Beste: Nihavent Saz Semaisi; Şehnazbuselik Saz Semaisi; Taksimler, taş plak.

İlgili Haberler

Basında Kartal
16 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Kreş Öğrencilerinden Resim Sergisi

Kartal Belediyesi’nin ilçe genelinde hizmet veren 14 kreşinde eğitim gören kreş öğrencileri, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı konu eden ‘Sanatın Çocukları’ adlı resim sergisine imza attı. Minik öğrencilerinin yaptığı 55 eserden oluşan sergi gelenler tarafından büyük beğeni topladı. Kartal Belediyesi Fuaye Alanı’nda düzenlenen serginin açılışına Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’i temsilen; Başkan Yardımcısı […]

Basında Kartal
07 Nisan 2024
Kartal Belediye Meclisi’nin Yeni Dönem ilk toplantısı yapıldı

31 Mart 2024 Mahalli İdareler Seçiminin ardından yenilenen Kartal Belediye Meclisi, 2024-2029 döneminin ilk oturumunu Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in başkanlığında gerçekleştirdi. Yapılan ilk toplantıda meclis komisyonları görev dağılımını gerçekleştirdi. Başkan Gökhan Yüksel, meclisin açılış konuşmasında yeni dönemde rehavete kapılmadan daha çok çalışacaklarını kaydederek; “Hem Kartal’da, hem İstanbul’da, hem Türkiye’de aldığımız büyük bir sorumluluk ile […]

Belediye
07 Nisan 2024
Başkan Gökhan Yüksel Belediye Personeli ile Bayramlaştı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, Ramazan Bayramı öncesi son mesai gününde belediye personeli ile bir araya geldi. Mesai arkadaşlarının bayramını tek tek kutlayan ve çalışmaları için kendilerine teşekkür eden Başkan Yüksel, Kartallı komşularının Ramazan Bayramı’nı rahat ve huzurlu bir ortamda geçirebilmeleri için Kartal Belediyesi olarak bayram süresince de çalışmalara devam edeceklerini söyledi. Kartal Belediyesi müdürlüklerini […]

Basında Kartal
05 Nisan 2024
Kartal’da, Ramazan Bayramı’na özel temizlik yapıldı

Ramazan Ayı’nın sonlarına doğru yaklaşırken Kartal Belediyesi’nin vatandaşların daha huzurlu ve sağlıklı bir ortamda Ramazan Bayramı’nı kutlamaları için gerçekleştirdiği hazırlıklar da başladı. Kartal Belediyesi Temizlik ve Destek Hizmetleri Müdürlüğü ile Sosyal Yardım Hizmetleri ekipleri, başta ibadethaneler olmak üzere pek çok farklı noktada temizlik çalışmalarını başlattı. Kartal’da Ramazan ayı nedeniyle halkın güvenli ve temiz bir ortamda […]