Kartal’da, Neyzen Tevfik Anısına Dev Heykel

Yayın: 14:41 - 02.10.2009
Güncelleme: 14:41 - 02.10.2009

Kartal Belediyesi’nce, Kartallı ünlü ney ustası Neyzen Tevfik anısına dev boyutlarda bir heykel yaptırılıyor. Ülkemizin mermer üretiminin yapıldığı Marmara Adası’ndan Kartal’a getirtilen 45 ton ağırlığındaki beyaz mermerden yapılacak Neyzen Tevfik heykelinin yapım töreni,  3 Ekim 2009 Cumartesi günü Saat:11.00’da Kartal Meydanı Hükümet Caddesi üzerindeki eski  okul alanı üzerinde yapılacak.

Ünlü Ney ustası Neyzen Tevfik’i yeni kuşaklara tanıtmak ve Kartal’ın öz değerlerini hak ettiği düzeye getirebilmek amacıyla yapılacak heykelde, ünlü sanatçı için 3.30 m. boyunda, 2.50 m. eninde ve 1.40 metre kalınlığında beyaz mermer kullanılacak. Ünlü neyin, oturur vaziyette elinde ney çalar haldeki figürünün işleneceği heykelin yapımını, ülkemizin usta heykeltraşlarından Evrim Deniz, Emre Karaca ve Ergün Akgül’den oluşan bir ekip gerçekleştirecek. Taştan figüratif  yöntemle yapılacak olan heykelin 3 ayda tamamlanması planlanıyor.

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün ilk çekiç darbesini vurarak yapımını başlatacağı heykelin tanıtımına, ilçe protokolünün yanı sıra ünlü sanatçının hayranları ve çok sayıda davetli de hazır bulunacak.

Neyzen Tevfik  Hakkında Kısa Bilgi

24 Mart 1879’da Bodrum’da doğan sanatçı, 28 Ocak 1953’te İstanbul’da öldü. Babasının Urla kasabasında amatör bir neyzenden nota ve usul bilgileri öğrenerek başladığı ney çalışmalarını kendi kendine ilerletti, kendi kendine Farsça öğrendi. İzmir Mevlevihanesi’ne girdi. Daha sonra İstanbul’a yerleşerek Galata ve Kasımpaşa Mevlevihanelerine devam etti. 1902’de Bektaşi tarikatından nasip alarak Bektaşi dervişi oldu. Bir yandan da şiirle ilgileniyordu. Eşref’le ve Mehmet Akif’le tanıştı ve şiir konusunda her ikisinden de etkilendi.

Neyzen Tevfik genellikle toplum kurallarına uymadan yaşamını sürdürmüştür. Sazını bir geçim kapısı haline geçirmemek için direnmiş, yalnızca içinden geldiği zaman ney üflemiştir. Neydeki başlıca ustalığı sazı iyi üflemesiydi. Belirli müzik kurallarının dışına çıkar, ama hep duyarak çalar ve dinleyenleri etkilerdi. Kendi açıklamasına göre yüze yakın plak doldurmuştur. Neyzenliğinin yanı sıra adını yergi ve taşlamaları ile de duyurmuştur. Kimi eleştirmenleri göre bu türün Nef’î ve Eşref’ten sonra üçüncü önemli temsilcisi sayılır. Ününün yaygınlaşmasında halk tarafından çok sevilmesinin de çok büyük payı vardır. Ancak oldukça eski bir dil kullanması nedeniyle güç anlaşılan ve biçimsel açıdan yetersiz kalan bu şiirleri pek kalıcı olmamıştır. Yergilerini genellikle siyasal ve dinsel baskıya, çıkarcılığa yöneltmiş, toplumdaki tüm haksızlıkları çekinmeden dile getirmiştir.

ESERLERİ: Şiir Kitabı: Hiç, 1919; Azab-ı Mukaddes, 1949. Beste: Nihavent Saz Semaisi; Şehnazbuselik Saz Semaisi; Taksimler, taş plak.

Exit mobile version