SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Galadan Önce Afrika’da Su Kuyusu Açtırdılar!

Yayınlanma:
ABONE OL

Başrol Oyuncuları, Aya’nın Öldüğü Yerde Su Kuyusu Açtırdı

140 Salonun Hasılatı Afrika’ya Bağışlanacak

İzlenme rekorları kıran Selam filmindeki Senegal sahnesi izleyicilerle birlikte oyuncuları da derinden etkiledi. Başroldeki oyuncular, 6 yaşındaki Aya isimli kız çocuğunun su içemeden öldüğü yerde su kuyucu açtırdı. 250 kişiye temiz su sağlayan Selam kuyusu, film vizyona girmeden bir gün önce faaliyete geçti. Yapımcı da 11 kuyu sözü verdi.

 

Oyun oynarken kayalıklardan düşerek başından ağır yaralan 6 yaşındaki Aya’nın acil hastaneye yetiştirilmesi gerekiyor. Parası ve sosyal güvencesi olmayan Afrikalı çaresiz ailenin beyazların kontrolündeki hastaneden yararlanma imkanı yoktur. Belki yalvararak tedavi etmelerini sağlayabiliriz umuduyla kızgın kumlarda yola düşen ailenin karşısına Fransız turistler çıkıyor. Turistler, kucaklarında kanlar içindeki yaralı çocuğuyla yalvaran aileyi  görmelerine rağmen rehberin tembih ettiği gibi durmadan yoluna devam ediyor.

Son dakikalarını yaşayan Aya, annesinden bir yudum su istiyor.11 yaşındaki ağabeyi bulduğu pis çukurdan aldığı bir avuç suyu kardeşine götürürken, uçsuz bucaksız çöl annesinin feryadıyla inliyor.Esmer kızın kocaman gözleri kapanıyor.Adı Senegal dilinde ‘su’ anlamına gelen Aya, ağabeyinin elinden kayıp giden su gibi toprağa düşüyor.

Annesi, güzel kokulu kızının üzerini toprakla örterek meleklere emanet edip cennete yolcu ediyor.

NEFRET HANGİ RENKTİR BİLİYOR MUSUNUZ?

Beyaz adam arabasına almadığı için kızını kaybeden o annenin sesini hiçbirimiz duymadık.Ta ki, üç kıtada çekilen ve Türkiye’de izlenme rekorları kıran Selam filmi vizyona girene kadar.

Dünyada kimsenin gitmek istemeyeceği, savaşların, açlığın ve fakirliğin yaşandığı ülkelere gözlerini kırpmadan giden öğretmenlerin öyküsünün anlatıldığı Selam filmi, Aya’nın hikayesinin geçtiği Senegal’e umut oldu.

Bir haftada 822 bin kişinin izlediği ve Türkiye’de yeni bir gişe rekoru kırması beklenen film sayesinde “beyaz adamın ölümden başka bir şey götürmediği”Afrika’ya yardım yağmaya başladı.

Filmde Harun öğretmenin annesinin ve arkadaşlarının evdeki fazla lambaları sökerek, bozuk muslukları tamir ettirerek, mutfak harcamalarından kısarak biriktirdikleri paraları Afrika’ya göndererek su kuyusu açtırmaları izleyicileri derinden etkiledi.Aya’nın ağabeyi ve Afrikalılar ise nefretin renginin beyaz olmadığını anladı.

AYA’NIN ÜLKESİNDE BİR KUYU 6.500 DOLAR

Sinemadan çıkar çıkmaz filmdeki Kimse Yok Mu derneğini arayan sinemaseverler, Afrikalılar yerin sadece 30 metre altındaki kendi suyunu kana kana içsin diye yardıma koşuyor. Filmin senaryosu 2002 yılında yazıldığı için bir kuyunun fiyatı 2000 lira olarak geçiyor. Ancak Senegal’de bir kuyu açtırmanın bedeli 6.500 dolar. Kimse Yok Mu yetkilileri, bir kişinin bir kuyu parası verebileceği gibi istediği miktarda bağış yaparak açılacak kuyulara ortak olabileceğini belirtiyor.

Burkina Faso’da 6.250, Nijer’de 8.500, Somali’de 7.500, Kamerun’da 6.500, Sudan’da 7.500, Çad’da 5.750 ve Pakistan’da 3.000 dolara bir kuyu açılabiliyor.

OYUNCULAR 19 BİN LİRA BAĞIŞLADI

Aya’nın dramı filmde rol alan oyuncuları da etkiledi. Başrol oyuncularından Yunus Emre Yıldırımer (Harun öğretmen) veHasan Nihat Sütçü (Adem öğretmen) bir yarışma programından kazandıkları 19 bin lirayla Senegal’de su kuyusu açtırdılar.

Filmin galasından bir gün önce o sahnenin çekildiği yerde, Aya’nın öldüğü bölgede hizmete giren kuyuya Selam adı verildi. Saatte 400 litre su çıkartılan kuyudan 250 kişi, çamursuzve mikropsuz temiz su içiyor.

YAPIMCI 11 KUYU SÖZÜ VERDİ

Rekora koşan filmin yapımcısı Sabri Koç (Neyir Film) ise Kimse Yok Mu’ya Afrika’da 11 kuyu açtırma sözü verdi. Başka bir ifadeyle 140 salonun hasılatı Afrika’ya gidecek. Böylece 2.500 kişiyi salgın hastalıklardan kurtaracak temiz suya kavuşturacak.

ŞU ANDA 4 ÇOCUK DAHA ÖLDÜ

Bu haberi okuyana kadar 20 saniye geçti ve Afrika’da 4 çocuk daha öldü. Aya, her 5 saniyede bir çocuğun susuzluktan öldüğü Afrika’da ölen ne ilk ne de son çocuktu.

 

 

İlgili Haberler

Genel
25 Nisan 2024
Meteorloji’den uyarı! 44 il için sarı kodlu uyarı verdi

Meteoroloji uyardı. 44 ile için Meteoroloji’den sarı kodlu uyarı geldi. “ Göz gözü görmeyecek” uyarısı. İşte detaylar… Meteoroloji Genel Müdürlüğü, çöl tozu için 44 ile sarı kodlu uyarıda bulundu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kuzey Afrika’dan gelen ve gelecek günlerde ülkemizde de etkisini gösterecek çöl tozları için uyardı. Meteoroloji’den 44 il için sarı kodlu uyarı geldi. Kuzey […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Öğrenci Ecem bir günlüğüne Kartal İlçe Milli Eğitim Müdürü oldu

İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ, müdürlük makam koltuğunu “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” sebebiyle Kartal Eğe Sanayi İlkokulu öğrencisi Ecem VURAL’a devretti. Ecem VURAL, müdürlük makamına oturması ardından okullarda hayata geçirmek istediği projeleri anlattı. Okul öğrenci meclisi ile gerçekleştirmek istediği projeleri anlatan Ecem VURAL’ı dinleyen İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ: paylaştığı […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Çocuk Meclisi 23 Nisan’ı Kutladı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in öncülüğünde kurulan Çocuk Meclisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağanı olan bu özel günü kutlayan minik meclis üyeleri, günün anlam ve önemine de vurgu yaptı. Kartal Belediyesi Çocuk Meclis üyelerine Başkan Gökhan Yüksel tarafından başarı belgesi takdim edildi. Kartal Belediyesi Meclis Salonu’nda […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Başkan Gökhan Yüksel, Cevizlideki Balkon Çökmesiyle Alakalı İncelemelerde Bulundu

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, geçtiğimiz gün Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’nde ani çökme sonucu yıkılan balkonun bulunduğu bölgeyi ziyaret etti. Ziyarette, Başkan Gökhan Yüksel incelemeler yaparak, yapılan çalışmaları kontrol etti. Ekipler, en kısa sürede olay yerine geçti Olay, geçtiğimiz gün Kartal Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’ndeki 5 katlı bir binada gerçekleşti. Binanın birinci katındaki balkon, büyük […]