SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Koçluk mesleği resmi olarak tanındı

Yayınlanma:
ABONE OL

“Koçluk meslek midir?” tartışmalarına son nokta konuldu. Koçluk organizasyonları, Koçluk Platformu Derneği ve Uluslararası Profesyonel Koçluk Derneği (ICF Türkiye)’nin yaklaşık iki yıldır yaptığı çalışmalar neticesinde Türkiye’de koçluk resmen meslek olarak tanındı.

Hem kurumların hem de bireylerin gelişimini destekleyen ve farkında olmadıkları potansiyeli ortaya çıkarmasına yardımcı olan koçluk hizmeti ve eğitimleri, piyasadaki algı karışıklığı nedeniyle tartışılır olmuştu. Bu algı karışıklığı, 29 Haziran 2013 tarihli 28692 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan, ‘Koç Ulusal Meslek Standardı’ ile tarih oluyor. Bu standart, koçluğun resmi bir meslek olarak tanındığı ve kurallarının net olarak belirlendiği anlamına geliyor.
Gelinen bu nokta, koçluğun meslek olarak gelişimi için uğraş veren iki değerli kurum olan Koçluk Platformu Derneği (KPD) ve Uluslararası Profesyonel Koçluk Derneği (ICF Türkiye)’nin Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ile iki yıldır yürüttüğü çalışmaların bir ürünü…
İki kurum ortaklığında sürdürülen ve ilk basamağı tamamlanan Ulusal Meslek Standartları çalışması koçluk mesleği için çok önemli bir adım niteliği taşıyor. Koçluk mesleğinin standartlarını kesin kurallara oturtarak, eğitimli ve eğitimsiz kişiler arasındaki farkı belirginleştiren bu çalışma, ayrıca hem koçların hem de müşterilerinin haklarını da koruyor.
Standartlar belli oluyor…
Yaşanan bu gelişmeyi değerlendiren Uluslararası Profesyonel Koçluk Derneği (ICF Türkiye) Başkanı Psikolog Dr. Nur Velidedeoğlu Kavuncu, “İki sene önce ICF Türkiye ve Koçluk Platformu Derneği tarafından başlatılan ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ile bugüne kadar başarıyla yürütülen Ulusal Meslek Standardı çalışmamız nihayet ilk meyvelerini verdi” diyor.
Bu adımın koçluk mesleği için çok önemli bir gelişme olduğuna değinen Kavuncu, “Koçluk tanımının yapılarak mesleki sınırların ve yeterliliklerinin belirlendiği bu çalışma ile koçluk sürecinin tüm adımları tanımlandı. Koçluk hizmetine ihtiyaç duyan kurum ve kişiler için değerli bir kılavuz olacak meslek standartları birçok soruyu yanıtlayacak niteliktedir. Koçluk eğitimi olmayan kişilerin koçluk adına yaptığı ve mesleğin yanlış tanınmasına neden olan çalışmaların önüne geçeceğini umduğumuz bu gelişmenin, koçluk mesleğinin ülkemizde doğru anlaşılmasına ve konumlandırılmasına büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz” dedi.
Koçluk Platformu Derneği Başkanı Fatoş Somsa ise “Koçluğun, standartları belirlenmiş bir meslek olarak kabul edilmiş olması, koçluk mesleğinin uygulanma biçimi, koçluk sınırları, yetkinlikler konusunda koçlar ve koçluk hizmetinden yararlanacak olanlar için oldukça net bir yol haritası çiziyor. Bu harita meslek olarak koçluğu seçmek isteyenlere, koç oldukları zaman hangi yetkinliklere sahip olabileceklerini ve bu yetkinlikleri nasıl kullanabileceklerini gösterirken, koçluk hizmetinden yararlanmak isteyen kurumların ve bireylerin, koçluk desteğinin işleyiş biçimine ve süreçlere de hakim olmasını sağlayacak” dedi.
Koçluk mesleğinin resmen tanınmasının geçmiş dönemde oluşmuş önyargıların önüne geçeceğini anlatan Koçluk Platformu Derneği Onursal Başkanı Çağlar Çabuk ise, “Koçluk, artık devletçe standartları kabul edilmiş bir meslek. Ancak meslek hakkındaki yanlış algılar hala duruyor. Koçluk hakkında bu meslekle ilgisi olmayan fırsatçıların neden olduğu olumsuz algıların yıkılması hayli zaman alacaktır. Bu zamanın kısaltılması; bizim kararlı ve ısrarlı çalışmamıza, aramızdaki rekabeti mesleğimizin gerektirdiği dayanışma ve işbirliğinin önüne çıkarmamamızdaki başarımıza bağlı” dedi.

İlgili Haberler

Belediye
24 Mart 2024
Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi. Mevcut İBB yönetimi tarafından balıkçı esnafının görmezden gelindiğini belirten Murat Kurum, “Her işte olduğu gibi yine balıkçı esnafımız da çaresiz bırakılmış, göz ardı edilmiş, görmezden gelinmiş. Aynı anlayışı aslında İstanbul’un her yerinde görüyoruz. İstanbul’un neresine gitseniz bir sorun, […]

Etkinlikler
23 Mart 2024
AKBANK SANAT’TA YENİ SERGİ “Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası”

Sanatın her disiplinine kapılarını açan Akbank Sanat, bu kez bilgisayar oyunları dünyasını sanatla buluşturan ‘Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası’ adlı sergiye ev sahipliği yapıyor.  Küratörlüğünü Zeynep Arınç ve Güven Çatak’ın üstlendiği sergi, 26 Mart – 18 Mayıs 2024 tarihi arasında Akbank Sanat’ta sanatseverler ve oyun tutkunları ile buluşuyor. Günümüzde bilgisayar oyunlarının hayatımızın vazgeçilmez bir parçası […]

Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı
Basında Kartal
23 Mart 2024
Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı

Kartal Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürü Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı Kartal Belediyesi’ndeki 35 yıllık çalışma hayatı boyunca Temizlik İşleri Müdürlüğü ile Basın ve Yayın Müdürlüğü birimlerinde müdürlük yapmış, son olarak atandığı Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü’nde birim müdürü olarak çalışan ve geçirdiği bir rahatsızlık sonucu 55 yaşında hayatını kaybeden Hüseyin Güler, son yolculuğuna […]

Kartal Belediyesi’nin Acı Günü Hüseyin Caner Güler vefat etti
Basında Kartal
23 Mart 2024
Kartal Belediyesi’nin Acı Günü Hüseyin Caner Güler vefat etti

Uzun yıllardır Kartal Belediyesi’nde görev yapan, 4 buçuk yıllık Basın Yayın Müdürü görevinin ardından Kasım ayında Ruhsat Denetim Müdürü olarak atanan Hüseyin Caner Güler, tedavi gördüğü hastanede hayata veda etti. Merhumun cenazesi, 23 Mart Cumartesi günü (bugün) saat 16.00’da Kartal Cemevi’nde kılınacak cenaze namazı sonrasında saat 16.30’da yıllardır görev yaptığı Kartal Belediyesi önüne getirilecek, burada […]