SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

CHP’li Mimar Osman Güdü uyardı,Önü tutulamaz bu anlayışa ‘DUR’ diyelim!

Yayınlanma:
ABONE OL

CHP’li Mimar Osman Güdü uyardı, “Haliç tersanesi yapılaşmaya açılırsa ve bu anlayış böyle devam ederse yarın Topkapı Sarayı, Süleymaniye külliyesi ve tescilli, tarihi birçok eser de aynı yorum içinde yap işlet devret sistemi ile gündeme gelebilir, önü tutulamaz!”
Önü tutulamaz bu anlayışa ‘DUR’ diyelim!
Haliç Tersanesi arazisinde 250 bin m2’lik alanda yapılması düşünülen projelerin gerçekleşmesi halinde önemli noktalara dikkat çeken CHP İBB Meclis Üyesi Osman Güdü, “Bu anlayış böyle devam ederse yarın Topkapı Sarayı, Süleymaniye külliyesi ve tescilli, tarihi birçok eser de aynı yorum içinde yap işlet devret sistemi ile gündeme gelebilir” uyarısında ve öngörüsünde bulunarak, “Bu kenti korumak, başta Cumhurbaşkanı olmak üzere her vatandaşın görevidir. Bize bırakılan bu mirasın gelecek nesillere de aynı değerleri ile aktarılması gerekir” diyerek uyarı görevini yaptı.
CHP’li Mimar Osman Güdü uyardı, “Haliç tersanesi yapılaşmaya açılırsa ve bu anlayış böyle devam ederse yarın Topkapı Sarayı, Süleymaniye külliyesi ve tescilli, tarihi birçok eser de aynı yorum içinde yap işlet devret sistemi ile gündeme gelebilir, önü tutulamaz!”
CHP İBB Meclis Üyesi Osman Güdü hazırladığı yazılı soru önergesinde, AKP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesinin yapmasını düşündüğü  Haliç Tersanelerine ait uygulama projelerini eleştirerek şu açıklamalar da bulundu;  “Tarihi ve kültürel değerleri ile bir dünya kenti olan İstanbul’da bu alana yapılacak proje ve uygulama için, uzmanlardan, meslek odalarından ve bilimsel çevrelerden oldukça büyük tepki var. Zira bu alan içinde oldukça eski birçok tarihi tescilli yapı var. Ayrıca bir Dünya mirası olan Haliç Tersanesinin yeni projelerdeki fonksiyonları ile geleceği de tehdit altında. Bu dev proje ile ilgili olarak detaylı bir proje ve açıklama da henüz yetkililer tarafından yapılmış değil. Ayrıca bu alanda uygulanması düşünülen bu proje için, İ.B.B meclisinden bir karar da alınmamış durumda”
“Başkan Sn. Kadir Topbaş’ın, otobüs duraklarının yerini değiştirirken bile halka soracağız demesine rağmen, bu boyuttaki bir projenin kamuoyundan kaçırılırcasına projelendirilmesi düşündürücüdür. Tarihi Haliç Tersanesi için 2009 yılında da sinema platosuna dönüştürülmesi için Bakanlıkça bir girişim yapılmış, TMMOB ve buna bağlı gemi mühendisleri odasının başlattığı “Haliç Tersanelerindeki projelere dur’’ Kampanyasının etkisi ile bu proje rafa kaldırılmıştı. Deniz müzesi fikri de gündeme gelmiş, ancak çok uzun zaman atıl ve bakımsız bırakılarak, bir proje müdahalesinin alt yapısı oluşturulmuştur”
“Bu anlayış böyle devam ederse yarın Topkapı Sarayı, Süleymaniye külliyesi ve tescilli, tarihi birçok eser de aynı yorum içinde yap işlet devret sistemi ile gündeme gelebilir. Birçok alanında yeni yüksek yapıları ve farklı fonksiyonları ile İstanbul’u tahrip eden imar hareketlerinin, tarihi yarımada, haliç ve eski İstanbul’da bir Dubai yaratması mutlaka engellenmelidir. Zeytinburnu’nda, tarihi yarımada siluetini bozan 3 gökdelen, kültürel mirasımıza bu alanda yapılan ilk saldırı olmuştur. Bu uygulama ve yapılması düşünülen projeler, İstanbul’un geleceğini ipotek altına almaktadır. Bu kenti korumak, başta Cumhurbaşkanı olmak üzere her vatandaşın görevidir. Bize bırakılan bu mirasın gelecek nesillere de aynı değerleri ile aktarılması gerekir”
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisinin 2013 yılı Temmuz ayı meclis toplantılarında CHP İBB Meclis Üyesi Mimar Osman Güdü’nün Meclis Başkanlığına, Başkan Kadir Topbaş’ın cevaplaması isteği ile sunduğu yazılı soru önergesi şöyle;
Tarihi Haliç Tersaneleri içinde 2.Temmuzda ihale edilen Haliç Tersanelerine ait uygulama projeleri için tarafımdan hazırlanmış olan aşağıdaki soruların yazılı olarak yanıtlanmasını saygı ile arz ederim.
1) 250 bin m2’lik alanda yapılması düşünülen bu projeler imar uygulama planlarına ve üst ölçekli planlara işlenmiş midir? Bu planlar İ.B.B meclisinden onaylanmış mıdır? Konu ile ilgili gerekli ÇED raporu almış mıdır? Koruma kurullarından gerekli olumlu raporlar alınmış mıdır? Planlar İ.B.B’den veya bir başka kurumdan onay almış ise nerede ve hangi tarihlerde askıya çıkmıştır?
2) Proje kapsamı alanında İ.B.B’nin mülkiyetinde olan taşınmazlar var mıdır? Var ise bu taşınmazlara ait projede hangi fonksiyonları ihtiva eden plan yapılmıştır? İ.B.B bu projenin neresindedir? Yetkili kurum ve müdürlüklerden hazırlanmış olan planlara ait görüş veya rapor alınmış mıdır?
3) Uygulamada yapılması gündeme gelen AVM’ler, oteller, eğlence merkezleri, sinemalar, dükkanlar, yat limanı v.b fonksiyonlara ait inşaat emsalleri, toplam inşaat alanı, yapı kat adetleri, yapı kıyı kenar çekme ve yol, komşu parsel çekme mesafeleri, zemin kotu altı yapılanmanın iskanı, belirlenmiş midir? Uygulamaya yönelik tüm projeler ve ekleri olan teknik şartnameler tamamlanmış mıdır? Bu proje hangi verilere göre ihale edilmiştir?
4) Dünyanın en eski çalışır tersanesi olan Tarihi Haliç Tersaneleri ile ilgili bu tarihi değerini koruyacak, tüm kamuya mal olacak ve Dünyada bu konuda örnekleri olan uygulamalara yönelik bir proje çalışması İ.B.B tarafından yaptırılmış mıdır?

İlgili Haberler

Basında Kartal
16 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Kreş Öğrencilerinden Resim Sergisi

Kartal Belediyesi’nin ilçe genelinde hizmet veren 14 kreşinde eğitim gören kreş öğrencileri, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı konu eden ‘Sanatın Çocukları’ adlı resim sergisine imza attı. Minik öğrencilerinin yaptığı 55 eserden oluşan sergi gelenler tarafından büyük beğeni topladı. Kartal Belediyesi Fuaye Alanı’nda düzenlenen serginin açılışına Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’i temsilen; Başkan Yardımcısı […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]

Dünyadan
09 Nisan 2024
Irak’ın Sahipsiz (Üçüncü) Unsuru; Türkmenler

Irak, farklı etnik ve mezhep gruplarından oluşan değişik oluşumların bir arada yaşadığı bir ülkedir. Tipik Ortadoğu ülkesi olan Irak’ta yaşayan farklı etnik-mezheplere mensup olan her bir toplumun kaderi, arkasında olan farklı ülkelerin desteğine bağlıdır. Tipik Ortadoğu ülkesi demenin de anlamı budur. Örneğin, Iraklı Kürtlerin arkasında ABD ve bazı batılı ülkelerin desteği var, Iraklı  Şiilerin arkasında […]

Basında Kartal
07 Nisan 2024
Kartal Belediye Meclisi’nin Yeni Dönem ilk toplantısı yapıldı

31 Mart 2024 Mahalli İdareler Seçiminin ardından yenilenen Kartal Belediye Meclisi, 2024-2029 döneminin ilk oturumunu Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in başkanlığında gerçekleştirdi. Yapılan ilk toplantıda meclis komisyonları görev dağılımını gerçekleştirdi. Başkan Gökhan Yüksel, meclisin açılış konuşmasında yeni dönemde rehavete kapılmadan daha çok çalışacaklarını kaydederek; “Hem Kartal’da, hem İstanbul’da, hem Türkiye’de aldığımız büyük bir sorumluluk ile […]