SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Kartal’ın Geleceği Ve Dönüşüm Kararları Tartışıldı!..

Yayınlanma:
ABONE OL

Kartal Belediyesi ve TMMOB Kartal Temsilciliği işbirliğinde “Kartal’ın Geleceği ve Dönüşüm Kararları” konulu panel ve forum düzenlendi. Kartal Sanat Tiyatrosu salonunda gerçekleştirilen etkinliğe Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, TMMOB Mimarlar Odası Kartal Şube Başkanı Aysel Durgun’un yanı sıra, şehir plancıları, mimarlar, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, bürokratlar ve çok sayıda davetli de katıldı.

TMMOB İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Eyüp Muhcu’nun yönettiği Kartal’ın Kentsel Dönüşüm ve Özel Proje Alanı’nın konuşulduğu panele; İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nden Prof. Dr. Alper Ünlü, YTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden Prof. Dr. Hüseyin Kaptan, MSGSÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden Doç. Dr. Binnur Öktem, Istanbul Metropoliten Planlama Bürosu Şehir Plancısı Doç Dr. Özdemir Sönmez, MSGSÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden Dr. Besime Şen ve Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Kentleşme ve Planlama Komitesi Sekreteri Yıldız Uysal katıldılar.

Açılış konuşmasını TMMOB Mimarlar Odası  İstanbul Büyükkent Şubesi Kartal Temsilciliği Başkanı Aysel Durgun “Kartal’ın geleceği ile ilgili çok önemli bir gündemimiz var bugün. Kartal Kentsel Dönüşüm Projesi veya Kentsel Yenileme Projesi veya Kartal Yeni Merkez Projesi “ adı her ne ise

Bu projenin Kartal’a, Kartal’da yaşayan insanlara, Kartal’ın yakın çevresine olan etkilerini, kazandıracaklarını ve kaybettireceklerini bilimsel olarak irdeleme ve bilgilenme şansına sahip olacağız” dedi.

Durgun konuşmasında:”Öncelikle şunu bilmek zorundayız. Bu proje, Kartal’ın projesi değil. 2 Ekim 2009, 27364 sayılı resmi gazetede yayınlanan, Yüksek Planlama Kurulundan bir başlık; İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Stratejisi ve Eylem Planı, vizyon, İstanbul, öncelikle bölgesel, nihai olarak da küresel finans merkezi olacaktır.  Asıl proje budur. Planlama alanı olan,  E–5 üzerinden başlayan, taşocağını içine alan, Kartal sahiline kadar inen, eskiden üretime dönük sanayinin olduğu bu alanda, büyük sermaye grupları hatırı sayılır miktarda mülk sahibidirler. Bu proje için Kartalın seçilmesinin nedeni, bu sermaye gruplarının talebidir” dedi.

Durgun:”Ben burada ne Zaha Hadid projesini tartışacağım, ne de timsah sırtının hangi parselde yükselip, hangi parselde düzleştiği ile ilgili yorum yapacağım. Bu benim konum değil. Zaha Hadid bu projeyi yaparken Kartal sokaklarında dolaşıp, burada yaşayan insanlarla hiç konuştu mu, veya bu insanlarla hiç göz göze geldi mi? Bunu bile sormuyoruz. Bunları sorgulamak bilim insanlarının işi. Biz bir tek şey soruyoruz, Halk Bu Planın Ve Sürecin Neresinde ?  Bu süreçte Kartalda yaşayanlar yok sayıldı” diyerek konuşmasını yapmak üzere sözü Kartal Belediye Naşkanı Altınok Öz’e bıraktı.

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz yaptığı konuşmada, “Kartal’da halkın içinde yer almadığı hiç bir projeye ‘evet’ diyemeyiz. Kartal’ın değişim ve dönüşüm projesi, halktan ve belediyedeki bürokratlardan kopuk, tepeden uygulanan bir projedir. Kartal’da dönüşüm yapılacaksa bu yalnızca bina dönüşümü olmasın. İçinde sosyoloji, kültür, sanat, ekonomi olsun, halkla birlikte olsun. Bu panelin yerel yönetim olarak bize ve halkımıza önemli yararları olacağını düşünüyorum.” dedi.

Panelde sırasıyla Prof. Dr. Alper Ünlü, İMP eski Başkanı ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hüseyin Kaptan, Doç Dr.Binnur Öktem, Doç. Dr. Özdemir Sönmez ve Yıldız Uysal söz alarak projeyle ilgili fikir ve düşüncelerini dile getirdiler.

Panelin sonunda, forum kısmına geçildi.  Mimar Osman Güdü’nün yönettiği forumda söz alan sivil toplum kuruluşları ve halktan bazı kişiler, projenin kendileri için korkulu rüya olduğunu, projenin burada yaşayan halka sorulmadan hazırlanan ısmarlama bir proje olduğunu söyleyerek belediye yönetimine inandıklarını söylediler. Forumda söz alan Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, projenin halktan kopuk olması nedeniyle bir ayağının eksik olduğunu söyledi. Başkan Öz, yerel yöneticiler olarak; siyasi düşüncenin dışında, halkla buluşup doğruyu birlikte bulup çıkarlardan uzak bir yaklaşım sergilediklerini, halkın da katılımının sağlandığını ifade etti. Başkan, “Plancılar yalnızca plan yapmamalı, insanın yaşayışını da düzenleyip planlamalılar. İçinde insanın yaşamadığı boş binalar değil, yaşayan aydınlık binalar olmalı. Bu panelin her anlamda çok yararlı sonuçları olduduğunu düşünüyor, panelistlere, katılımcılara ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

İlgili Haberler

Belediye
24 Mart 2024
Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi. Mevcut İBB yönetimi tarafından balıkçı esnafının görmezden gelindiğini belirten Murat Kurum, “Her işte olduğu gibi yine balıkçı esnafımız da çaresiz bırakılmış, göz ardı edilmiş, görmezden gelinmiş. Aynı anlayışı aslında İstanbul’un her yerinde görüyoruz. İstanbul’un neresine gitseniz bir sorun, […]

Etkinlikler
23 Mart 2024
AKBANK SANAT’TA YENİ SERGİ “Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası”

Sanatın her disiplinine kapılarını açan Akbank Sanat, bu kez bilgisayar oyunları dünyasını sanatla buluşturan ‘Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası’ adlı sergiye ev sahipliği yapıyor.  Küratörlüğünü Zeynep Arınç ve Güven Çatak’ın üstlendiği sergi, 26 Mart – 18 Mayıs 2024 tarihi arasında Akbank Sanat’ta sanatseverler ve oyun tutkunları ile buluşuyor. Günümüzde bilgisayar oyunlarının hayatımızın vazgeçilmez bir parçası […]

Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı
Basında Kartal
23 Mart 2024
Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı

Kartal Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürü Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı Kartal Belediyesi’ndeki 35 yıllık çalışma hayatı boyunca Temizlik İşleri Müdürlüğü ile Basın ve Yayın Müdürlüğü birimlerinde müdürlük yapmış, son olarak atandığı Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü’nde birim müdürü olarak çalışan ve geçirdiği bir rahatsızlık sonucu 55 yaşında hayatını kaybeden Hüseyin Güler, son yolculuğuna […]

Kartal Belediyesi’nin Acı Günü Hüseyin Caner Güler vefat etti
Basında Kartal
23 Mart 2024
Kartal Belediyesi’nin Acı Günü Hüseyin Caner Güler vefat etti

Uzun yıllardır Kartal Belediyesi’nde görev yapan, 4 buçuk yıllık Basın Yayın Müdürü görevinin ardından Kasım ayında Ruhsat Denetim Müdürü olarak atanan Hüseyin Caner Güler, tedavi gördüğü hastanede hayata veda etti. Merhumun cenazesi, 23 Mart Cumartesi günü (bugün) saat 16.00’da Kartal Cemevi’nde kılınacak cenaze namazı sonrasında saat 16.30’da yıllardır görev yaptığı Kartal Belediyesi önüne getirilecek, burada […]