SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Çin sarımsak tohumu çiftçiyi vurdu Sarımsakta rekolte düştü…

Yayınlanma:
ABONE OL

Çin sarımsak tohumu çiftçiyi vurdu, Sarımsakta rekolte düştü, sezon yüksek fiyat ile açıldı…
Taşköprü’de tarlaya Çin sarımsağı girdi; çare Yerli Tohum’da Çiftçinin ‘beyaz altın’ diye taçlandırdığı Taşköprü sarımsağının pazardaki büyük boy fiyatı (1 kg) 5 TL’yi buldu.
Sap ve darası düşüldükten sonra temizlenerek filelenen sarımsağın perakende de 1 kg paketli fiyatı 7-8 TL arası satılacak.
Taşköprülü bazı çiftçilerin ‘daha erken hasat yaparım’ umuduyla ektiği Çin sarımsak tohumu, çiftçiyi vurdu. Çin sarımsak tohumu ekilen tarlalarda, fazla yağışa bağlı olarak ürünlerin dayanıklılık süresi kısaldı ve düşük rekolte elde edildi.
Yine, Taşköprü sarımsağında da hasat zamanı sarımsağın yaprağında meydana çıkan ‘kınacık’ hastalığı nedeniyle, rekolte düştü.
Ülkemizin sarımsak ihtiyacının %25’ini karşılayan Taşköprü’de, Temmuz 2013 tarihi itibariyle hasat başladı. Bu yıl, ortalama 12 bin tonun üzerinde sarımsak üretimi gerçekleşecek.
Reis Tarımsal Ürünler San. Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, sarımsakta raf ömrü daha uzun ve en yüksek kalitede verim alınıp rekoltenin artması amacıyla, ‘Taşköprü’ye ait yerli sarımsak tohumu’ projesini hayata geçirmek için kollarını sıvadı.
Sarımsak sezonu, yüksek fiyat ile açıldı
Temmuz ayı ortasında sarımsak sezonunun açıldığını kaydeden Mehmet Reis, şunları söyledi:
“Bu yıl, Taşköprü genelinde bir önceki yıla göre daha fazla sarımsak ekildi. Ancak, bazı çiftçilerimizin ‘erken hasat yaparım’ umuduyla Çin sarımsak tohumu ekmesi sonucunda, sarımsakta beklenen rekolte gerçekleşmedi. Temmuz ayında başlayan sarımsak sezonu, yüksek fiyat ile açıldı. Üreticinin, pazarda sattığı büyük boy sarımsağın kilosu 5 TL’yi buldu.
Daha çok endüstriyel tüketimde kullanılan püre, granül ve soyulmuş diş sarımsak vb ürünlerin imalatı için tarladan saplı alınan küçük boy sarımsağın fiyatı 2 TL’ye,  orta boy sarımsak fiyatı ise 3 TL ye satılmaktadır.
‘Yerli Sarımsak Tohumu’ projesi hayata geçiyor
Taşköprü’de, yerli sarımsak tohumu projesinin hayata geçirilmesiyle, daha fazla sarımsak üretimi yapılabileceğini ifade eden Mehmet Reis, konuşmasına şöyle devam etti:
“Reis Gıda Sarmoni Sarımsak İşleme Tesisi olarak, coğrafi işarete sahip yerli Taşköprü sarımsağı çeşidinin üretimini hayata geçireceğiz. Dünyada sarımsak üretimi için kendine has, tek ve özel yapı ve analizlere sahip olan Taşköprü toprağında çiftçinin yıllardır üretip sattığı yerli tohumun standardının muhafaza edilerek daha fazla sarımsak üretilmesini amaçlıyoruz. Yakın gelecekte, vatandaşın sarımsağı makul seviyede fiyatlarla satın alıp, bu sağlık hazinesine sofrasında daha sıklıkla yer vermesini, Taşköprü sarımsağının ülkemiz sarımsak ihtiyacının %50’sini karşılamasını, ayrıca dış pazarda da rekabet edilebilir fiyatlar ile daha fazla ihracat yolunun açılmasını hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
‘İyi Tarım Uygulama Projesi’ 2014’de başlıyor
Taşköprü sarımsağından daha yüksek standartta verim alınabilmesi için “iyi tarım uygulamaları” ile “yerli sarımsak tohumu” ekimi yapılması gerektiğinin altını çizen Mehmet Reis, konuşmasına şöyle devam etti:
“Taşköprü’deki sarımsak işleme tesisini, doğduğum topraklara yatırım yapmak ve bölgedeki sarımsakların nehirlere dökülmesini engellemek için, yaklaşık 14 yıl önce hiçbir teşvik ve destek almadan tek başıma kurdum. Tesisimizin açıldığı yıl, yeni mahsul ürününü 29 kuruşa satmak zorunda kalan Taşköprü sarımsak üreticisi, aynı yıl tesisimizin faaliyete geçmesiyle birlikte, aynı sarımsağına 3 TL’den alıcı buldu. Bir ürünü işleyerek satarsanız, bir fiyat istikrarı olur. Bizde, yıllarca zarar eden Taşköprü sarımsak üreticisine kar ettirmemizden dolayı mutluyuz. Taşköprü’ye ait yerli sarımsak tohumu projesini hayata geçirmek için yarınları düşünerek yeni ekibimizle birlikte ilk adımı attık. Birinci etapta, 2014 yılı şubat ayında, 50 dönüm arazi üzerine ekim yapılacak ve her yıl ekim alanları arttırılacaktır. Taşköprü sarımsağının standardı bozulmadan gelecek nesillere ulaşabilmesi için TÜBİTAK ve üniversitelerle işbirliği yaparak, bilgi birikimlerimizi çiftçimiz ile paylaşarak ve toprağı daha verimli kılarak sosyal sorumluluk projemizi devam ettireceğiz ” şeklinde konuştu.
27. Uluslararası Taşköprü Kültür ve Sarımsak Festivali 15 Ağustos’ta başlıyor
27. Uluslararası Taşköprü Kültür ve Sarımsak Festivali, 15 ile 18 Ağustos tarihleri arasında, Kastamonu Taşköprü’de yapılacak. Taşköprü Belediyesi’nin düzenlediği festivalde, yurtiçi ve yurtdışından katılımın yanı sıra, birbirinden ünlü sanatçılar sahne alacak.

İlgili Haberler

Ekonomi
25 Nisan 2024
Bitcoin, altın ve dolar o tarihte zirveye çıkacak! Uzman alım için son fırsatları açıkladı

Uzman isim alım için son fırsatları açıkladı. Altın, dolar ve bitcoin için tarihi zirve açıklandı. İşte altın, dolar ve bitcoin yatırımcılarına en fazla yükseleceği tarih… Ekonomist Selçuk Geçer, yaptığı açıklamalarla bitcoin, dolar, altın yatırımcılarının sıkı sıkıya takip ettiği uzmanlardan birisi. Yaptığı piyasa tahminleriyle vatandaşların yatırımlarını doğru yönlendirmesine destek olan ekonomist, alım için fırsatları değerlendirdi. Altının […]

Ekonomi
25 Nisan 2024
Konut kredisinde yüksek limit fırsatı! 3 milyon düşük faizle verilecek

Ev satın almak isteyenlere konut kredisinde yüksek limit fırsatı açıklandı. 3 milyon TL konut kredisi düşük faizle verilecek. İşte yüksek limitli ve düşük faizli konut kredisi fırsatının detayları… Kira derdinden kurtulup kendi evini satın almak isteyenler ya da gayrimenkul yatırımını tercih edenler için konut kredisi paketlerinde fırsat doğdu. Ülkemizde kredi türlerinde faiz oranlarının artması ve […]

Ekonomi
25 Nisan 2024
Emekli cebine giren ek paradan olacak! 5.000 TL kesiliyor

Emekli cebine giren ek paradan olacak! 5.000 TL kesiliyor. Ülkemizdeki emekli vatandaşlar ceplerine maaşa ek giren paralara sevinirken maaşlardan 5 bin TL buhar olup gidiyor. İşte emeklilerden kesilen 5 bin TL’ye dair detaylar… SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamında uzun yıllar hizmet etmiş vatandaşlar emeklilik haklarını elde ettikten sonra tek istedikleri rahat bir yaşam. Ancak […]

Ekonomi
25 Nisan 2024
Temmuz 2024’te ihtiyaç sahiplerine büyük destek! Sosyal yardım ödemeleri ne kadar olacak?

Sosyal yardım ödemelerinde artışlar yapılıyor. O vatandaşlara ulaşacak Mayıs ayı sosyal yardım ödemeleri belli oldu. İşte Mayıs 2024 sosyal yardım ödemeleri detayları… Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ihtiyacı olan vatandaşlar için sağladığı birçok alandaki destek ödemeleri zamlanıyor. Temmuz ayında yapılacak memur ve memur emeklisi maaş zammıyla birlikte destekler de artacak. Memur ve memur emeklisi maaş […]