SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Kaplıcanın sağlıktaki rolü büyüktür.

Yayınlanma:
ABONE OL

İnsan sağlığına kaplıcanın faydaları..
Kaplıca, diyince sıcak yeraltı sularından yararlanmak için yeryüzüne çıktıkları kaynakların çevresine kurulan hamam görünümündeki tesislere verilen isimdir. İnsan sağlığı açısından yararlı olduğu, bazı hastalıkları iyileştirici özelliği bulunduğu bilinen kaplıcalar, turizm açısından da önem taşırlar.
Solunum Sistemi Hastalıkları astma bronşiyal, Aronik bronşit, Alerjik üst solunum yolu hastalıkları, Pnömokonyoz’dır. Bu tür hastalıklarda daha çok klimaterapi uygulanmaktadır. Cilt Hastalıkları egzema, Akne, Psöriasis, Nörodermit, Kronik rezidüel ürtiker. Kas- İskelet Sistemi Hastalıkları dejeneratif eklem hastalıkları(Kireçlenmeler), Yumuşak doku romatizmaları, Bazı inflamatuar romatizmal hastalıklar (örneğin Ankilozan Spondilit, Romatoid Artrit), Ortopedik girişimler sonrası, Travmalar sonrası’dır. Bu tür hastalıklarda daha çok banyo kürleri uygulanmaktadır.

 

KAPLICANIN SAĞLIKTAKİ ROLÜ BÜYÜKTÜR (2)
Kalp-Dolaşım Sistemi Hastalıkları
Kompanse kalp yetmezliği, Fonksiyonel dolaşım bozukluğu, Esansiyel hipertansiyon, Varisler, Periferik arter hastalıkları, Esansiyel hipontansiyon (özellikle ortostatik)’dır. Bu tür hastalıklarda daha çok banyo ve iklim kürleri uygulanmaktadır.
• Mide-Bağırsak- Metabolizma Hastalıkları
Mide hastalıkları, Şeker hastalığı, Obesite, Gut, Karaciğer-Safra kesesi fonksiyonel yetmezlikleri’dir. Bu tür hastalıklarda içme kürleri ve şifalı çamur ağırlıklı olarak uygulanmaktadır.
• Böbrek ve İdrar Yoları Hastalıkları
Kronik piyelonefrit, Kronik sistit, Kronik prostatit, Böbrek taşları, Fonsiyonel yetmezlik. Bu tür hastalıklarda içme kürü, şifalı çamur ve banyo kürü ağırlıklı olarak uygulanmaktadır.
• Kadın-Doğum Hastalıkları
Genital organların müzmin hastalıkları, Vejetatif over yetmezliği, Fonksiyonel sterilite (kısırlık), Ameliyatlar sonrası adhezyon profilaksisi, Dismenore, Fluor. Bu tür hastalıklarda daha çok banyo kürü uygulanmaktadır.
• Nörolojik Hastalıklar
Merkezi ve periferik kronik inflamatuar hastalıklar, Omurga hastalıkları, Travmatik lezyonlar, Spastik paraliziler, Nöro ve myopatiler, Vasküler nörolojik hastalıklar, inme rehabilitasyonu, Nöro-vejetatif distoni’dir.
Etkin Bir Kaplıca Tedavisi Nasıl Olmalıdır?
Etkin bir kaplıca tedavisi, konu ile ilgili uzman doktorun yönlendirmesi ve yetkili doktorun gözetiminde yapılmalıdır. Kaplıca kür tedavisi yetkili olan doktor tarafından düzenlenmeli ve takip edilmelidir. Ayrıca aşağıda belirtilen genel mahiyetteki hususlar tavsiye edilmektedir.
• Banyo suyunun sıcaklığı 34-36 ºC, 36-38 ºC, 40-42 ºC olmalıdır.
• Banyo sayısı haftada 3-6 gün arasında değişebilir.
• Günde tek veya iki banyo uygulanabilir.
• Yeterli sıvı desteği sağlanmalıdır.
Kürde toplam banyo sayısı 15-20 arasında olabilir. Banyo kürünün süresi en az 2, en çok 6 hafta sürer. Termal havuz içinde yüzülmemeli, fazla hareket etmeden dik veya oturur pozisyonda durulmalıdır.
Su içi egzersiz yapılacaksa vücudun ne sıcak ne de soğuk hissettiği 34-35 ºC veya daha düşük sıcaklıklarda sular kullanılmalıdır. Kesinlikle daha sıcak sularda egzersiz yapılmamalıdır. Kişi banyodan sonra mutlaka iyice kurulanmalı ve termal konfor koşullarına uygun ısıtılmış (24-25 ºC) bir odada yarım ile bir saat kadar dinlenmelidir. Dinlenmeden sonra kişi masaj ve egzersize alınabilir veya sportif aktivitelere katılabilir.
TÜRKİYEDE İKİNCİ SIRIDA TERMAL SUYU OLAN KAPLICA
Türkiye de çok yerde kaplıca olduğunu belirten Sındırgı Obam Termal Otel Kaplıcaları işletmecisi Oğuzhan Demirbaş, oteli hakkında bilgi verdi.
Balıkesir’in Sındırgı’daki Sındırgı ilçesine dev bir yatırım getirdik. Ulus Dağı’nın eteklerinde yıllardır Çaygören Barajı’na boşa akan 98 derece sıcaklıktaki su, tesislerinin geçtiğimiz; Haziran ayında hizmete girdiğini, bölgenin 5 yıldız kalitesinde tek oteli olduğunu söyledi. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün tıbbı değerlendirme raporuna göre tesislerindeki termal suyun, kronik bel ağrısı, eklem hastalıkları, travma ve yumuşak doku rahatsızlıklarında tamamlayıcı tedavi unsuru olarak kullanıldığını belirten Demirbaş, “Nörolojik rahatsızlıklarda, stres bozukluğu ve spor yaralanmalarında ise destekleyici tedavi unsuru niteliğinde olduğu belirtiliyor. Suyu 1200 metre uzaklıktan, borularla otele taşıyoruz. Kış aylarında 98 derecelik suyu, ısıtmada kullanmak suretiyle enerjisini azaltıp tesise düşük sıcaklıkta veriyoruz. Yazın ise, soğutma için farklı bir yöntem uyguluyoruz. Suyun çıktığı bölgeye 6 kademeli havuz yaptık. Yaz aylarında suyu havuzlardan akıttıktan sonra borulara vererek, otele getiriyoruz. Böylece suyun sıcaklığı düşüyor. İçme suyu berraklığında bir termal suyumuz var” diye konuştu. Demirbaş, tesisin bulunduğu alanın kızılçam ormanlarıyla kaplı olduğunu belirtti, “Termal tedaviyi, temiz hava ve yeşillikle bütünleştirdik. Yeni bir tesis olmamıza rağmen yurtiçi ve yurtdışından talep alıyoruz” dedi.
Demirbaş, Sındırgı Obam Termal Otel Kaplıcaları mevkiinde 50 bin metrekare açık alan 12 bin 500 metrekare kapalı alanda 58 standart, 24 villa suit, 8 suit ve 2 engelli odası olmak üzere, toplamda 92 oda ile 250 yatak kapasitesi bulunuyor. Otel, Sındırgı ilçe merkezine 17, Balıkesir’e 75, İzmir’e 160, Bursa’ya 220 kilometre uzaklıkta. Suit odalar, 50 metrekare genişliğinde, 1+1 yatak odası ve oturma odasından oluşuyor. Odalar arasında kapı ve tüm suit odaların banyolarında jakuzi mevcut. Ayrıca oturma odasındaki oturma grubunun yatak olabilme özelliğinden dolayı çocuklu aileler için de çok ideal görünüyor. Villa suitler, 6 blok ve her blokta 4’er adet olmak üzere, toplam 24 adet 1+1 villa suitlerin büyüklükleri 45-55 metrekare arasında değişiyor. Villa suitler yatak odası ve oturma odasından oluşuyor. A’la Carte restoran, 100 kişi kapasiteli, gün içerisinde zengin mönü seçeneklerinden sipariş verebilir, eşsiz manzara eşliğinde günün stresinden uzak damak keyfinizi de sürdürebilirsiniz. Ayrıca, 150 kişi kapasiteli teras restoran da manzara tutkunları için ideal. Konaklamadan günü birlik olarak da termalden faydalanabilirsiniz.

İlgili Haberler

Genel
27 Mart 2024
Tiktok’tan çocukları taciz eden şahıs ruh ve akıl sağlığı hastanesine götürüldü

Tiktok hesabından canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı kurup cinsel içerikli sohbet yaptığı tespit edilen Mehmet Akbulut isimli şahıs gözaltına alınmıştı. Akbulut Ruh ve akıl sağlığı Hastanesi’ne sevk edildi. Tiktok’tan canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı Kuran ve cinsel içerikli sohbetler yapan tiktok fenomeni Mehmet Akbulut, Erbaa Cumhuriyet başsavcılığının talimatı üzerine gözaltına alınmış ve akıl sağlığı raporu […]

Genel
27 Mart 2024
Düzce’de feci kaza: Çok sayıda yaralı var

Düzce’de bir yolcu otobüsü yüksek hız sebebiyle bariyerlere çarptı. Feci kazada ilk bilgilere göre 17 kişi yaralandı. Düzce’de Anadolu otoyolunda meydana gelen trafik kazasında Ankara’ya giden Efe Tur firmasına ait bir yolcu otobüsü Aşırı hız nedeniyle kontrolden çıktı nokta otobüs bariyerlere çarparak durabildi. Feci kazada 2 şoför ve bir muavinin de aralarında bulunduğu 17 kişi […]

Sağlık
26 Mart 2024
21 gün şeker tüketmeyince ne olur?

Şeker tüketimini kesmek, özellikle eklenmiş şekerlerin fazla tüketildiği diyetlerde, vücut üzerinde çeşitli olumlu etkilere sahip olabilir. 21 gün boyunca şeker tüketmemek, fiziksel sağlık üzerinde önemli ve fark edilir değişiklikler yapabilir. İşte bu değişikliklerden bazıları… Kan Şekeri Düzeylerinde İyileşme Şekerin kesilmesi, kan şekeri seviyelerinin daha stabil olmasına yardımcı olabilir. Bu, ani enerji düşüklüklerinin ve yorgunluk hissinin […]

Genel
26 Mart 2024
10 yılda erken emeklilik! SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlara büyük fırsat

SGK ve SSK başlangıç yılına göre emeklilik planlamasında kadın ve erkek çalışanlar için kapsamlı tablo belli oldu. İşte erken emeklilik için yeni fırsatlar… Erken emeklilik hayallerine ulaştıracak yeni tablo ortaya çıktı. SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlar hemen bu tabloya baksın. Kadın ve erkekler için yeni prim ve yıl şartları netleşti. İşte 2024 […]