SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Sivas Kongresi’nin 94. Yılı Kartal’da Kutlandı

Yayınlanma:
ABONE OL

4 Eylül Sivas Kongresi’nin 94. yılı nedeniyle Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde panel düzenlendi. Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün de katıldığı panelde konuşmacı olarak yer alan Maltepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı ve Atatürk Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Orhan Çekiç, Sivas Kongresi’nin hangi şartla oluştuğunu çarpıcı bir şekilde anlattı.
4 Eylül Sivas Kongresi’nin 94. yılı nedeniyle Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde düzenlenen panele Maltepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı ve Atatürk Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Orhan Çekiç konuşmacı olarak katıldı.

SIVAS KONGRESI 94. YIL (4)
Doç. Dr. Orhan Çekiç, Sivas Kongresi’ne hangi aşamalar geçilerek gelindiğini, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Sivas Kongresi’ni hangi aşamalardan geçerek nasıl gerçekleştirdiğini anlattı. Çekiç  “ Temsil Heyeti’nin Tüm Anadolu’yu Sivas’tan kontrol etmesi ve yönetmesi, son derece güç oluyordu. Özellikle o yıllardaki iletişim olanaklarının yetersizliği bu güçlüğü daha da arttırıyordu. Oysa özellikle Batı Anadolu ile çok daha yakından ilgilenmek gerekiyordu. Meclis İstanbul’da toplanacaktı ve Sivas İstanbul’a çok uzaktı. İstanbul’dan çekilen uzun telgrafları önce Ankara alıyor, önemli yerlerini özetliyor ve o şekilde Sivas’a bildiriyordu. Mektuplar bile Ankara’da açılıp okunduktan sonra, aynı şekilde özetlenerek Sivas’a telgraf olarak gönderiliyordu.  Aracı olmadan İstanbul ve Batı Anadolu ile haberleşmek mümkün değildi. Demiryolu Ankara’ya kadar geliyor, doğuya henüz uzanmıyordu. Merkezler arası gidip gelmek için en çabuk araç, at veya atlı araba idi. Temsil Heyeti’nin elinde, uzun yollara dayanabileceği kuşkulu, üç eski otomobil vardı. Benzin yok denecek kadar kıttı. Bu şartlar altında Sivas’ta oturup telgraf telleri ile büyük bir hareketi idare etmek imkanı kalmıyordu. Gerçi Samsun’dan itibaren eldeki tek olanak olan telgraf telleri çok mahir kullanılarak tüm ülkede işgalleri protesto mitingleri düzenlenmesi sağlamış, Kuvayi Milliye ruhunun canlanmasına ve örgütlenmelere yol açmıştı ama artık eyleme geçme zamanı yaklaşıyor ve olaylara anında müdahale etmenin kaçınılmaz olduğu bir sürece yaklaşılıyordu.
Batıya taşınılmalıydı ama nereye? Önce Konya veya Eskişehir düşünülmüştü. Konya’nın iç politik ve stratejik koşulları o günler için uygun görülmeyince bu kez Eskişehir üzeride durulmuş, ne var ki o sırada işgal kuvvetlerinin tutumu ve Yunanlıların Ege’deki ilerlemeleri yüzünden ‘Eskişehir kritik hale düşebilir’ kaygısıyla bundan vazgeçilmişti. Bu esnada 20. Kolordu, daha önce Eskişehir’de işgalcilere ve bu  kuvvetlere dayanan İstanbul Hükümeti işgalcileri ile çetin bir mücadeleye girişmişti ve bu karşıtlık da sürüyordu. Eskişehir’in  merkez olarak seçilmesi düşüncesi, bu nedenle bırakıldı.
Geriye, demiryolu ile batıya bağlı tek Anadolu şehri olan Ankara kalıyordu. Ankara o esnada bir şehirden ziyade nüfusu 20.000 dolayında bir Anadolu kasabası konumundaydı. Ancak Ankara, 20. Kolordu’nun Merkezi olarak daha ilk günden itibaren Anadolu Direnme Hareketi’nin üslerinden biriydi ve Komutan Ali Fuat Paşa, Ankara halkı ile kaynaşmış, büyük ölçüde milli kuvvetler toplamaya başlamıştı”dedi.

SIVAS KONGRESI 94. YIL (6)
“Sivas Kongresi Mali Açıdan  Çok Zor Koşullarda Oluştu”
Sivas Kongresi’ne mali açıdan zorluklar içerisinde gelindiğini belirten Doç Dr. Orhan Çekiç, “Temsil Heyeti’nin gideceği merkez olarak Ankara seçilmişti. Ankara’ya gidilecekti ama nasıl? Sivas Kongresi mali açıdan son derece zor koşullarda cereyan etmişti. Gerçi delegeler, geldikleri yerlerin Reddi İlhak Cemiyetleri  veya Müdafaai Hukuk Cemiyetleri’nden kısmen yolluklarını almışlardı ama kısa bir süre sonra kimsede para kalmamıştı. Masraf olmasın diye delegeler evlerde kalıyordu. Sivas Müdafaai Hukuk Cemiyeti üyesi Şekeroğlu İsmail Efendi, 23 delegeyi tam 32 gün süre ile evinde ağırlamıştı. İşte bu şartlar altında Ankara’ya hareket tarihi, 18 Aralık 1919 Perşembe günü olarak seçilmişti. Hareket için hazırlıklar başlamıştı. Ellerinde, üstü açık, karoseri patlak 3 adet eski otomobil vardı ama lastikler ve benzin için gereken para yoktu. Ayrıca heyetin yolculuk için de paraya ihtiyacı vardı. Bunun tek yolu, Osmanlı Bankası’nın Sivas Şubesinden kredi almaktı. Banka Müdürü Oskar Schimit, Mazhar Müfit Kansu’yu Edirne’deki Mutasarrıflığı zamanından tanımakta idi. Bu bankadan kredi alınabilecekti ama Mustafa Kemal’in kuşkuları vardı. ’Bu para zorla alındı’ şeklinde yalan propagandalar olabileceğinden çekinmekte idi. Çünkü İstanbul Hükümeti, onlar için bu tür yalan ve iftiraları etrafa yaymaktaydı. Ama sonunda Mustafa Kemal de çaresiz kalır ve kredi alınmasını kabul eder. Bu kez de müdür hastadır ve bankaya gelememektedir. Oysa hareket günü yaklaşmıştır. Mustafa Kemal Paşa, elde mevcut tüm para ile yol için kumanya alınmasını emreder. Hüsrev Gerede, bu para ile ancak 20 yumurta, 1 okka peynir ve 10 ekmek alabilir. Araba için 2 çift iç lastik, 2 çift dış lastik ile 6 teneke benzin, Sivas’taki Amerikan Lisesinden temin edilir. Hareket edileceği gün, hareket saatinden 1 saat önce yani saat 08.00 de Banka Müdürü Mösyö Schimit  hasta haliyle bankaya gelir. Mazhar Müfit Kansu’nun, müstafi Bitlis Valisi olarak düzenleyip imzaladığı bir senedi, Bedri Bey de tüccar diye kefil olarak imzalar ve böylece 1000 lira kredi alınabilir. İşte Temsil Heyeti bu para ile yola çıkar. Öndeki arabada Hareket Müdürü olarak Hüsrev Gerede, Mazhar Müfit Kansu, Yüzbaşı Bedri ve Hakkı Behiç Bey’ler bulunmaktadır. Mustafa Kemal ikinci otomobilde, diğer kurul üyeleri de üçüncü arabadadırlar ve konvoy, Sivaslıların coşkun tezahüratı arasında saat 09.00’da karargah olarak kullanılan Mekteb-i Sultani önünden hareket etmiştir. Sivas Kongresi’nin en önemli ilkelerinden biri, Milli iradeyi hakim kılmaktır. Milli irade, 1000 yıldır bu topraklarda yaşayan insanların bağımsız ve hür iradesidir. Sivas Kongresi ruhuna sahip olduğumuz sürece, istiklal mücadelelerini başlatan şehitlerimizin ruhu şad olacaktır” dedi.
Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, eşi Feray Öz, Kartal Belediyesi Başkan Yardımcıları Fügen Mavi, Gülseren Böyüktaş, Turgut Mermertaş, Ali Rıza İkisivri, Kartal Belediyesi Eski Başkanı Ali Duranoğlu, Kartal Kent Konseyi Başkanı İbrahim Yazıcı, Sivas Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Zeki Bulut, Sivaslı Sanatçılar Kültür Derneği Genel Başkanı Ünal Taşlık, Sivas Eski Milletvekili Mehmet Işık, Yazar Mehmet Dağıstanlı ve Kartallıların katıldığı panelin sonunda Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz ve Sivas Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Zeki Bulut, Maltepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı ve Atatürk Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Orhan Çekiç’e Kartal plaketi takdim ettiler.
“Atatürk’ü Ne Kalbimizden Sileriz Ne de Resmini Duvardan İndiririz”
Törenin ardından konuşan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Doç. Dr. Orhan Çekiç’e Sivas Kongresi’nin önemini anlattığı için teşekkür ederek Avrupa Komisyonu Eski Başkan Yardımcısı Günter Verheugen’ın Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili sözünü hatırlatarak “Doç. Dr. Orhan Çekiç, bizlere Sivas Kongresi’nin önemini ve gelişen olayları en güzel ve doğru şekilde anlattı. Kendisine Kartallılar adına teşekkür ediyorum. Avrupa Komisyonu Eski Başkan Yardımcısı Günter Verheugen’ın 1996 yılında söylediği ‘Türkiye ne zaman duvardan Atatürk’ün resmini indirirse o gün Avrupa Birliğine girer’ sözünü unutmayalım. Biz Avrupa Birliği’ne girmek istemiyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün resmini ne duvardan indiririz ne de kalbimizden sileriz. Biz Avrupa Birliği’ne girmek istemiyoruz” dedi.

İlgili Haberler

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik, Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]

Dünyadan
09 Nisan 2024
Irak’ın Sahipsiz (Üçüncü) Unsuru; Türkmenler

Irak, farklı etnik ve mezhep gruplarından oluşan değişik oluşumların bir arada yaşadığı bir ülkedir. Tipik Ortadoğu ülkesi olan Irak’ta yaşayan farklı etnik-mezheplere mensup olan her bir toplumun kaderi, arkasında olan farklı ülkelerin desteğine bağlıdır. Tipik Ortadoğu ülkesi demenin de anlamı budur. Örneğin, Iraklı Kürtlerin arkasında ABD ve bazı batılı ülkelerin desteği var, Iraklı  Şiilerin arkasında […]

Basında Kartal
07 Nisan 2024
Kartal Belediye Meclisi’nin Yeni Dönem ilk toplantısı yapıldı

31 Mart 2024 Mahalli İdareler Seçiminin ardından yenilenen Kartal Belediye Meclisi, 2024-2029 döneminin ilk oturumunu Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in başkanlığında gerçekleştirdi. Yapılan ilk toplantıda meclis komisyonları görev dağılımını gerçekleştirdi. Başkan Gökhan Yüksel, meclisin açılış konuşmasında yeni dönemde rehavete kapılmadan daha çok çalışacaklarını kaydederek; “Hem Kartal’da, hem İstanbul’da, hem Türkiye’de aldığımız büyük bir sorumluluk ile […]