SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Alevilerden Fetullah Gülen’e teşekkür

Yayınlanma:
ABONE OL

Cami ve cemevinin aynı alana yapılması projesi için Alevi dernekleri Fethullah Gülen’e teşekkür etti.

 

Başkentte temeli atılan ve cami ile cemevini aynı avluda buluşturan Mamak Cami ve Cemevi Projesi’ne bazı Alevi dernekleri ve Alevi dedeleri büyük destek verdi.

 

Türkmen Alevi Bektaşi Derneği Genel Başkanı Özdemir Özdemir, AA muhabirine, projeye destek verdiklerini belirterek, “Fethullah Hoca’nın uzattığı samimi, dost eli, düşman eli değil. Bir cemaati temsil eden bir fikir ve ilim adamının, din büyüğünün Türkiye’de yaşayan Alevi yurttaşlara karşı uzattığı el, protestolarla geri çevrilmemeli” dedi.

 

GÜLEN ALEVİLERE SICAK EL UZATTI

 

Özdemir, sözlerine şöyle devam etti “İzzetin Hoca, samimi bir insan olduğu için Türkiye’de yaşayan Alevi kardeşlerimiz için uygun görüp, uygulamak istemiş. Burada o protesto edilenler içinde Cem Vakfının genel başkanı İzzettin Doğan da var. Bizi kişiler bağlamıyor. Orada Doğan’ın temel atması değil, Gülen hocanın Alevi toplumuna sıcak bir el uzatması. Biz Anadolu Alevileri olarak bundan son derece memnunuz. Tabiki bir takım vakıflar, bir takım kuruluşlar ve kağıt üzerindeki bir takım federasyonlar karşı çıkacak.”

 

 

BİN YILIN PROJESİ

 

Yapılanın bin yılın projesi olduğunu kaydeden Özdemir, “Projeye karşı gelinmesi Anadolu Alevileri olarak bizleri üzüyor. Tabiki orada tepkiler oldu. Ülkenin birliğini, bütünlüğünü istemeyen bir takım marjinal gruplar, bir takım da siyasi partilerin körüklemesi ile bu tip olaylara kalkıştılar. Bunlar son derece yanlış” değerlendirmesinde bulundu.

 

Özdemir, projeye karşı çıkanların günü geldiğinde utanacaklarından emin olduğunun altını çizerek, bir takım Alevi kuruluşlarının bu projeye “çamur at izi kalsın” mantığı ile eleştirmelerinin son derece yanlış olduğuna işaret etti. “Biz Türkmen Alevi Bektaşi Derneği olarak, bu projeye destek veriyoruz. Olması gereken buydu” diyen Özdemir, temeli atılan inşaatın 21. yüzyıla yakışan bir proje olduğunu söyledi.

 

HUZUR VE BARIŞA KATKI SAĞLAYACAK

 

Aydos Dernekler Federasyonu Başkanı Nurikan Akdemir de, projeyi desteklediklerini belirtti.

 

Projenin toplumun huzur ve barışının sağlanmasında katkı vereceğini vurgulayan Akdemir, “İnsanların ortak paydalarını bir arada yaşayabildiği, aynı yerde insanların birbirine, kimliğine saygı gösterdiği bu projeye destek veriyoruz” dedi.

 

Tarihi olarak nitelendirdiği projenin birçok faydasının olacağını ifade eden Akdemir, “Sünni kesimde de Alevilik üzerine bazı algılar vardı. Onları da yıkmış olacak. Onlar da Aleviliğin ibadet şeklini, İslam’ın bir yorum farkıyla ibadet yaptığını görecekler. Bu proje ile Sünni kesimin de algıları yıkılmış olacak” ifadelerini kullandı.

 

Yapılan protestoların “uygun olmadığını” belirten Akdemir, “Bu eleştirenler, içinde ciddi anlamda Alevi kitlesi olmayan gruplar. Bunlar, Türkiye’de Alevi-Sünni ayrımınına yönelik bir ortam oluşturmaya çalışıyor” diye konuştu.

 

CEMEVLERİ STATÜ KAZANACAK

 

Hacı Bektaşi Veli Kültür Eğitim Sağlık ve Araştırma Vakfı Başkanı Kemal Kaya da, Mamak Cami ve Cemevi projesinin yapımıyla ilgili protestolarda “neye itiraz edildiğini” anlamadığını söyledi.

 

“Cemevlerinin statü kazanması konusunda bir adım bu. Oradaki arkadaşların neye itiraz ettiğini anlayabilsem… Belki sermayesine itiraz ediyorlardır ama şu var, susamışsınız, suya ihtiyacınız var, suya birisi kova sallamış, ‘bu kova senin kovan’ diye içmemezlik yapar mısınız?” diyen Kaya, demokratik haklar çerçevesinde protestoların olabileceğini ancak “Ben yaptırmam, ben ettirmem” anlayışının doğru olmadığını söyledi.

 

3 bin 264 metrekare inşaat alanı olacak kompleksin, içerdiği birimlerle herkese hizmet edeceğinin altını çizen Kaya, “Asimilasyondan bahsedenler oldu. Cemevi yapıldıktan sonra lütfen itiraz eden herkes gelsin, denetlesin. Onların kafasındaki Alevi anlayışına uymayan bir cemevi varsa o zaman itiraz etsinler. Dedeler destekliyor, onların itirazı yok” ifadesini kullandı.

 

Projenin 2015’in muharrem ayında tamamlanması için çalışıldığını kaydeden Kaya, tek bir kapıdan geçerek avluya ulaşılacağını, insanların kendilerine yakın gördükleri kapıya yönelerek ibadetlerini yerine getireceğini belirtti. Kaya, aşevi, konferans salonu ve sohbet alanlarının da yer alacağı kompleksin, ortak yaşam kültürünün hayata geçirilmesi için önemli olacağını ifade etti.

 

PROJE GÜZEL BİR YORUM

 

Alevi dedesi Celal Abbas Bektaşoğlu ise projeyi “güzel bir yorum” olarak nitelendirdi.

 

Camiye de cemevine de gideceklerin belli olduğunu dile getiren Bektaşoğlu, “Yıllardır siyasi amaçlarla vatandaşı gerdiler. Çeşit çeşit olmayacak lüzumsuz şeyler söylediler” dedi.

 

Projenin önemli katkılarının olacağını bildiren Bektaşoğlu, aynı avluya gireceklerin en azından selamlaşmasının bile yakınlaşmanın sağlanmasına katkı sağlayacağını kaydetti. Bektaşoğlu, “Senelerdir zıtlaşıldı, ne geçti elimize, hangi tarafın eline ne geçti” diye sordu.

 

Yapılan protestoların “haksız” olduğunu savunan Bektaşoğlu, “Protestocular marjinal gruplar. Suyu bulandırmak istiyorlar. Onların amacı üzüm yemek değil bağcıyı dövmek” dedi

İlgili Haberler

Genel
27 Mart 2024
Tiktok’tan çocukları taciz eden şahıs ruh ve akıl sağlığı hastanesine götürüldü

Tiktok hesabından canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı kurup cinsel içerikli sohbet yaptığı tespit edilen Mehmet Akbulut isimli şahıs gözaltına alınmıştı. Akbulut Ruh ve akıl sağlığı Hastanesi’ne sevk edildi. Tiktok’tan canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı Kuran ve cinsel içerikli sohbetler yapan tiktok fenomeni Mehmet Akbulut, Erbaa Cumhuriyet başsavcılığının talimatı üzerine gözaltına alınmış ve akıl sağlığı raporu […]

Genel
27 Mart 2024
Düzce’de feci kaza: Çok sayıda yaralı var

Düzce’de bir yolcu otobüsü yüksek hız sebebiyle bariyerlere çarptı. Feci kazada ilk bilgilere göre 17 kişi yaralandı. Düzce’de Anadolu otoyolunda meydana gelen trafik kazasında Ankara’ya giden Efe Tur firmasına ait bir yolcu otobüsü Aşırı hız nedeniyle kontrolden çıktı nokta otobüs bariyerlere çarparak durabildi. Feci kazada 2 şoför ve bir muavinin de aralarında bulunduğu 17 kişi […]

Genel
26 Mart 2024
10 yılda erken emeklilik! SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlara büyük fırsat

SGK ve SSK başlangıç yılına göre emeklilik planlamasında kadın ve erkek çalışanlar için kapsamlı tablo belli oldu. İşte erken emeklilik için yeni fırsatlar… Erken emeklilik hayallerine ulaştıracak yeni tablo ortaya çıktı. SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlar hemen bu tabloya baksın. Kadın ve erkekler için yeni prim ve yıl şartları netleşti. İşte 2024 […]

Genel
25 Mart 2024
Müjdeli Haber Şimdi Geldi! Emekli Maşını Her Ayın 17-18-19-20-21-22-23’ünde Alanlar Dikkat

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’ndan emeklilere bayram öncesi ikramiye müjdesi. Emeklilere bayram ikramiyesi ödeme tarihleri belli oldu. Türkiye genelinde milyonlarca emekli vatandaşın merakla beklediği bayram ikramiyesi ödeme tarihleri açıklandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilik ikramiyelerinin 2 Nisan 2024’ten itibaren hesaplara yatırılacağını duyurdu. Her yıl olduğu gibi, bu Ramazan Bayramı öncesinde de emekliler […]