SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Milli Dağcı Tunç Fındık,Türkiye’yi Bir Kez Daha Zirveye Taşıdı.

Yayınlanma:
ABONE OL

Milli Dağcı Tunç Fındık, Dünyanın En Yüksek 8. Dağı

Olan Nepal Manaslu Dağı Zirve Tırmanışını Tamamlayarak “İlk Türk Çıkışı”nı Gerçekleştirdi.

Doğa ve adrenalin tutkunlarının markası The North Face®’in sponsorluğuyla Milli dağcı Tunç Fındık, 23 gün süren zorlu bir tırmanışın ardından dünyanın en yüksek 8. dağı olan MANASLU Dağı’na Türk bayrağını çıkarttı. Tunç Fındık’ın oksijensiz olarak 8163 metreye tırmandığı zirve ise gece saat 03:00 sularında başlayarak tam olarak 6,5 saat kadar sürdü. 2 Eylül tarihinde Türkiye’den Manusula dağına tırmanmak için ayrılan Milli Dağcı saat 09:30’da Manaslu Dağı’na tırmanan  ilk Türk ünvanını da almış oldu.

Zirve Dağcılık Kulübü ve uluslararası GHM elit dağcılar birliğinin üyesi olan Tunç Fındık, 14×8000 projesi dahilinde bugüne dek toplam 9 adet 8000 metreden yüksek dağın zirvesine  ulaşmayı başaran ilk ve tek Türk oldu. Yeryüzündeki 8000 metrelik dağlar arasında en yüksek 7 tanesine çıkmayı başaran dünyadaki 44 dağcı arasına giren Fındık, Everest’e iki sefer ve farklı rotalardan çıkmıştır. 2012 yılında dünyanın en zor dağı olan 8611 metre yüksekliğindeki K2 dağının zirvesine çıkmayı da başarmıştır.

Tunç Fındık zirveye ulaştığı için bu yılki ikinci 8000 metrelik zirvesi olmasının yanısıra, 14×8000 projesi dahilindeki onuncu 8000 metrelik tırmanışı da yapmış olacak.

8163 metrelik yüksekliği ile yeryüzündeki en yüksek 8. dağ olan Manaslu, Asya’daki Himalaya Dağlarında, Nepal topraklarında yer almaktadır. İlk çıkışı 1956 yılında Japon dağcılarca yapılan Manaslu, kuvvetli fırtınaları, çığları ve buzul çatlakları nedeniyle tehlikeli bir dağdır.

Tırmanış için Manaslu dağının tabanına bir haftalık yürüyüşle ulaşan Fındık, 4700 metredeki ana kamptan sonra dağ üzerinde en yükseği 7400 metrede olmak üzere 4 yüksek kampta bulundu. Manaslu dağının kuzeydoğusundan yapılan çıkış, genelde kar ve buz üzerinde gerçekleşti.

Tunç Fındık’a ait bu ve diğer tüm tırmanışlar aşağıdaki linklerden takip edilebilir;

http://www.tuncfindik.com

http://www.facebook.com/tunc.findik

http://www.tunchangizirvede.com

The North Face® Hakkında 

VF Outdoor’un bir markası olan The North Face®, 1968 yılında kuruldu. Merkezi San Leandro, Kaliforniya’da olan marka, yüksik irtifa dağcıları, tırmanıcılar, kar sporu atletleri, koşucular ve kaşifler için tasarlanan, sektördeki teknik olarak en gelişmiş ürünleri sunmaktadır. Detaylı bilgi için: www.thenorthface.com/eu

Tunc Fındık Hakkında

Tunç Fındık profesyonel dağcı, dağ rehberi ve yazar ve motivasyon konuşmacısıdır.

1972 yılında Ankara’da doğmuş, İlk, Orta ve Lise öğrenimini TED Ankara Koleji’nde bitirmiş, Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden 1993 yılında mezun olmuştur.

Tunç Fındık, dağcılıkla ilgili bir dizi kitabın İngilizce – Türkçe çevirisini yapmıştır. ‘’İrtifa 8000-Yüksek Macera’, ‘Aladağlarda 50 rota’, ‘50 Climbing Routes İn the Aladag’ , ‘Kaçkar Dağları ‘, ’Tanrıların Tahtına Yolculuk- Everest Tırmanışımın Hikayesi’,  ‘Karakurum’da 80 Gün’  ve ‘Kış Dağcılığı- Teknikler ve Taktikler’ adlı  7 adet  özgün kitabın yazarıdır. Yaklaşık 70.000 adet dia ve dijital fotoğraftan  oluşan bir  görsel arşivi bulunmaktadır.

Türkiye ve yurtdışında 700’den çok zirveye çıkmış olan Tunç Fındık, özellikle Toros ve Kaçkar Dağları’nda 300 yeni rotanın ilk tırmanışlarını gerçekleştirmiş, yurt dışında ise Nepal, Tibet, Pakistan, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya Federasyonu, Fransa, İsviçre, Bulgaristan, İran, Gürcistan, Ukrayna, Arjantin, Tanzanya, Kenya ve İngiltere’de  tırmanışlar yapmış; Türkiyede  ise farklı tırmanış alanlarında bircok geleneksel kaya rotasının da ilk tırmanışını gerçekleştirmiştir.

Tunç ‘Everest’e iki kere çıkan ilk  Türk‘tür ve en çok sayıda  8000 m. üzerinde zirveye çıkan tek Türk dağcıdır

14×8000 Türkiye Projesi Hakkında

Dağcılık sporunda en yüksek hedef 8,000 metreyi aşan zirvelere tırmanmaktır. Yeryüzünde 14 adet 8,000 metreyi aşan dağ zirvesi vardır.  Dağcılığın olimpiyatı olarak görülen ‘’14×8000 Projesi’’  Dünyada 14 Adet bulunan 8,000 metre üzerindeki tüm dağların tırmanılmasıdır.

14×8000 projesini şu ana kadar 17 milletten 33 kişi tamamlamıştır ve Tunç bunu gerçekleştirecek ilk Türk olacaktır.

Tunç Fındık bu projeyi gerçekleştirmek üzere yola çıkmıştır ve şu ana kadar  iki kere Everest Dağı (8,850 m.)  ve dünyanın çıkılması en zor dağı  olan K2 (8611 m.) dahil, dokuz adet  8,000 metre üzerinde dağa çıkmayı başarmıştır.

 

İlgili Haberler

Basında Kartal
16 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Kreş Öğrencilerinden Resim Sergisi

Kartal Belediyesi’nin ilçe genelinde hizmet veren 14 kreşinde eğitim gören kreş öğrencileri, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı konu eden ‘Sanatın Çocukları’ adlı resim sergisine imza attı. Minik öğrencilerinin yaptığı 55 eserden oluşan sergi gelenler tarafından büyük beğeni topladı. Kartal Belediyesi Fuaye Alanı’nda düzenlenen serginin açılışına Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’i temsilen; Başkan Yardımcısı […]

Spor
14 Nisan 2024
Galatasaray’ın yıldızı Davinson Sanchez için transfer görüşmeleri başladı

Galatasaray’ın defans oyuncusu Davinson Sanchez’in takımdaki geleceği ile ilgili karar verildi. Galatasaray’ın defans oyuncusu Davinson Sanchez için transfer piyasası hareketlendi. Kolombiyalı oyuncunun menajeri Fernando Villarreal, transfer görüşmeleri yapmak üzere İtalya’ya uçtu. MENAJER İTALYA’DA: TRANSFER KAPIDA MI? Sanchez’in geleceği büyük merak konusu olurken, oyuncunun temsilcisi Villarreal’in İtalya ziyareti transfer dedikodularını alevlendirdi. Sanchez daha önce Napoli ile […]

Spor
13 Nisan 2024
Süper Lig’de İlk Yabancı VAR Hakemi Atandı

Süper Lig tarihinde ilk kez bir yabancı hakem VAR hakemi olarak görev yapacak. Süper Lig’in 32. haftasında Ankaragücü ile Gaziantep FK arasında oynanacak maç, İspanyol hakem Mario Melero Lopez VAR olarak görev yapacak. Bu atama, Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) yabancı MAÇ DETAYLARI VE HAKEM BİLGİLERİ Maç : Ankaragücü-Gaziantep FK Stadyum : Eryaman Stadı İLGİLİ HABER […]

Spor
13 Nisan 2024
Çaykur Rizespor, Yarın Bitexen Antalyaspor ile Karşılaşıyor

Çaykur Rizespor yarın kendi evinde Antalyaspor’u ağırlayacak. Karşılaşma saat 16.00’da başlayacak. Çaykur Rizespor, Trendyol Süper Lig’in 32. haftasında yarın kendi evinde Bitexen Antalyaspor’u ağırlayacak. Çaykur Didi Stadı’ndaki bu önemli mücadele saat 16.00’da başlayacak ve maçın hakemi Emre Kargın olacak. RİZESPOR, ANTALYASPOR KARŞISINDA 3 PUAN PEŞİNDE Çaykur Rizespor, geçtiğimiz hafta İstanbulspor’u deplasmanda 4-0 gibi net bir […]