SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Belgesel tadında kurban pazarı manzaraları

Yayınlanma:
ABONE OL

İstanbul’un kurban ihtiyacını karşılayan satıcıların ilginç hayat hikayeleri dikkat çekiyor
Türkiye’nin en batısındaki satıcı ile en doğusundaki satıcı aynı çadır altında buluşuyor
Kurban satıcıları hayvanları ile iç içe uyurken, yemeklerini de onların yanında yiyor

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala pazarlar hareketlenmeye başlarken, satıcılar 24 saat hayvanlarının yanından ayrılmıyor. Pazar Türkiye’nin en batısı Edirne ile en doğusu Van’dan gelen satıcıları buluştururken, kimisi türkü söylüyor, kimisi ailesinin fotoğraflarına bakarak hasret gideriyor. Kurbanlıklar ile iç içe uyuyan satıcılar, aynı çadırın altında yemeklerini pişiriyor, çaylarını içiyor.
Bayrama sayılı günler kala, İstanbul’da kurban pazarları hareketlenmeye başladı. Müşteriler pazarlara gelip kurbanlıkları seçerken, satıcılar ise 24 saat boyunca hayvanlarından ayrılmıyor. Geçtiğimiz yıllarda çadırlarını kendileri yapan, zor şartlar altında para kazanmaya çalışan satıcılar, şimdilerde ise adeta 5 yıldızlı kurban satış alanlarında hizmet veriyor. Bir an olsun kurbanlıkların yanında ayrılmayan satıcılar, aynı çadırın altında yemeklerini pişiriyor, çaylarını içiyor. Bazı kurban satıcıları nöbetleşe kurbanlıkları beklerken, bazıları ise gözlerini kırpmıyor. Saman balyalarının arasında hem çayını içen, hem yatan satıcılardan Erol Keskin, “Gece iki kişi duruyoruz. Gündüz müşteri ile ilgileniyoruz. Geceleri çay içiyoruz, yemeğimizi pişiriyoruz. Hiçbir şekilde hayvanlardan ayrılmıyoruz. Ayrılmak çok riskli. Burada yatıyoruz. Ailemizi tabi ki özlüyoruz” dedi.
Geceleri kurban satıcılarının en büyük keyfi ise, yanan ateşin yanında çay içerek türkü söylemek. Edirne ile Van’dan gelenleri birleştiren kurban çadırlarında hem Kürtçe, hem Türkçe türküler yankılanıyor. Türkülere diğer satıcılar da eşlik etmeyi ihmal etmiyor. Okulundan izin alarak kurbanlıklarını satmaya gelen 16 yaşındaki Yunus, “Lise 1. sınıfa gidiyorum. Burada hayvanlara bakıyorum. Memleketim Iğdır. Buradaki hayalim hayvanların hepsini satmak. Hayvanları satmak zorundayız. Burada okul harçlığımı çıkartıyorum. İzin aldım, bayramdan sonra gidip devam edeceğim” diye konuştu.

AİLE HASRETİ HER ŞEYİN ÖNÜNE GEÇİYOR
Kurban satıcıları, yanlarında ailelerinin fotoğraflarını taşıyor. Satıcılar, vakit buldukça eşlerinin ve çocuklarının fotoğraflarına bakarak hasret gideriyor. Ailelerine kavuşmak için bayramı iple çeken kurban satıcıları, 1 ay boyunca ayrı kaldıkları çocukları akıllarına gelince zaman zaman hüzünleniyor.
40 yıldır kurbanlık yetiştirip satan Edirneli Adnan Yiğit, “Çocuklarım ile beraber geldim. Burada günümüz malımıza bakmakla geçiyor. Hayvanlara nöbetleşe bakıyoruz. Çok güzel bir yer. Ben 40 senelik kurbancıyım, daha böylesine gelmedim. Hayvanlarımız çok rahat. Bu hayvanlar bizim Türkiye’ye armağanımız. Çiftçinin harmanı. Kurban işi bizim işimiz. İnşallah böyle gider” şeklinde konuştu.
Edirne’den gelen bir başka satıcı Nafiz Öztürk ise, “Günümüz hayvanlarla geçiyor. Müşteri bekliyoruz. Ailemizden 15 gün oldu ayrılalı, özlüyoruz. Daha önce çadırımızı köyden getiriyorduk. Artık her şey dört dörtlük. 3 tane evladım var, özlüyorum. Bayramın 2. gününe kadar buradayız” dedi.
Satıcılar arasında muhabbet ise hiç eksik olmuyor. Zaman zaman söylenen türkülerin ardından çay keyfi ile kahkahalar havada uçuşuyor. İSTANBUL (İHA)

İlgili Haberler

Basında Kartal
25 Mart 2024
Başkan Gökhan Yüksel, İftar Sofrasında Kartallı Komşularıyla Buluşuyor

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte her akşam iftar sofrasında Kartallı komşuları ile bir araya geliyor. Kartal Belediyesi’nin ilçe genelinde yaptığı mahalle iftarlarına katılan Başkan Gökhan Yüksel, Hürriyet, Soğanlık, Yakacık Çarşı ve Esentepe Mahallesi’nde kurulan iftar sofrasında Kartallılar ile bir araya geldi. Başkan Yüksel, belediye personeli ve aileleri ile Kartal Ekolojik Pazar […]

Etkinlikler
23 Mart 2024
AKBANK SANAT’TA YENİ SERGİ “Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası”

Sanatın her disiplinine kapılarını açan Akbank Sanat, bu kez bilgisayar oyunları dünyasını sanatla buluşturan ‘Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası’ adlı sergiye ev sahipliği yapıyor.  Küratörlüğünü Zeynep Arınç ve Güven Çatak’ın üstlendiği sergi, 26 Mart – 18 Mayıs 2024 tarihi arasında Akbank Sanat’ta sanatseverler ve oyun tutkunları ile buluşuyor. Günümüzde bilgisayar oyunlarının hayatımızın vazgeçilmez bir parçası […]

Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı
Basında Kartal
23 Mart 2024
Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı

Kartal Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürü Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı Kartal Belediyesi’ndeki 35 yıllık çalışma hayatı boyunca Temizlik İşleri Müdürlüğü ile Basın ve Yayın Müdürlüğü birimlerinde müdürlük yapmış, son olarak atandığı Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü’nde birim müdürü olarak çalışan ve geçirdiği bir rahatsızlık sonucu 55 yaşında hayatını kaybeden Hüseyin Güler, son yolculuğuna […]

Kartal Belediyesi’nin Acı Günü Hüseyin Caner Güler vefat etti
Basında Kartal
23 Mart 2024
Kartal Belediyesi’nin Acı Günü Hüseyin Caner Güler vefat etti

Uzun yıllardır Kartal Belediyesi’nde görev yapan, 4 buçuk yıllık Basın Yayın Müdürü görevinin ardından Kasım ayında Ruhsat Denetim Müdürü olarak atanan Hüseyin Caner Güler, tedavi gördüğü hastanede hayata veda etti. Merhumun cenazesi, 23 Mart Cumartesi günü (bugün) saat 16.00’da Kartal Cemevi’nde kılınacak cenaze namazı sonrasında saat 16.30’da yıllardır görev yaptığı Kartal Belediyesi önüne getirilecek, burada […]