SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Nijer’de Anne Olmak Zor

Yayınlanma:
ABONE OL

 

Yeryüzü Doktorları, ‘Umut Menekşeleri’ projesi kapsamında Nijer’de çocuk yaşta ve yanlış yöntemlerle doğum yaparak ‘Obstetrik Fistül’ hastalığından mağdur olan annelere elini uzatıyor. Hastalıkları sebebiyle sosyal hayattan soyutlanan ve toplum dışına itilen kadınlar, gönüllü doktorlarca tedavi edilecekler. Yeryüzü Doktorları fistül önleyici çalışmalar kapsamında 19 Ekim’de TİKA ile Nijer’in Zinder bölgesinde temel ana çocuk sağlığı hizmetlerinin iyileştirilmesine yönelik ihtiyaç analizi yapacak ve yerel paydaşlarla temaslarda bulunacak.

Yeryüzü Doktorları Gönüllü Sağlık Ekipleri ‘Umut Menekşeleri’ projesi kapsamında 29 Ekim’de Nijer’e gidiyor. Nijer Sağlık Bakanlığı ile koordineli yürütülecek çalışma kapsamında Niamey’de bulunan Fistül Cerrahi Merkezi’nde ameliyatlar gerçekleştirilecek. Nijer’e gidecek ekipte üç kadın doğum uzmanı ve bir ürolog yer alıyor.

Aralarında Yeryüzü Doktorları II. Başkanı Uzm. Dr. Havva Sula ve Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Osman Erol Hayran’ın da bulunduğu ekip Zinder bölgesinde gerçekleştirmeyi planladığı ve ebe hemşire eğitimlerini de içine alan ana çocuk sağlığı hizmetlerinin iyileştirilmesine yönelik çalışmalar için  ihtiyaç analizi yapacak, çalışılacak merkezleri belirleyecek. Tedavisi çok zor ve masraflı olan fistül hastalığının önlenmesini öncelikleyen yerel paydaşlarla işbirliği yapılacak. 29 Ekim-4 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek olan çalışmada Nijer Anne Çocuk Sağlığı Merkezi’nin kurulacağı yerin belirlenmesi için de faaliyetlerde bulunulacak.

Nijer’de sağlık hizmeti alamayan kadınlar anne olmak için ağır bedel ödüyor

Dünyanın en fakir ikinci ülkesi olan Nijer’de doğum esnasında annelerin %90’ı herhangi bir sağlık hizmeti alamıyor. Erken yaşta evlenme, doğum kontrolü yöntemleri ve eğitimine erişimin olmaması, fakirlik,  kadına yönelik yanlış sosyo-kültürel inançlar ve uygulamalar sebebiyle dünyada binlerce kadın Obstetrik Fistül hastalığı ile yaşamak zorunda.

Obstetrik Fistül, Türkiye’de çok bilinmeyen ve sıkça karşılaşılmayan bir hastalık. Afrika’da yardımsız ve çok küçük yaşlarda doğum yapan kadınlar saatlerce hatta günlerce doğum sancısı çekiyor. Bu uzun ve zorlu doğum süreci sebebiyle de boşaltım sistemlerine çok uzun süre baskı oluştuğundan idrar ve bazen de dışkılarını tutamaz hale geliyorlar. Hastalar bu sebeple sürekli kötü kokuyor, eşleri ve hatta aileleri tarafından dışlanıyorlar. Araçlara binemiyor, alışverişe gidemiyor, herhangi bir işte çalışamıyorlar. Sosyal hayattan tamamen soyutlanan kadınlar bazen lanetlenmiş kabul ediliyorlar.

Bu tıbbi ve sosyal yaranın sarılabilmesi için Yeryüzü Doktorları, TİKA ve Nijer Sağlık Bakanlığı ile ortak bir çalışma yürütmeye başladı. TİKA Niamey’de tam donanımlı bir fistül hastanesi ve eğitim merkezi için çalışmaları yürütürken Yeryüzü Doktorları da gönderdiği gönüllü sağlık ekipleriyle hastaların tedavilerini gerçekleştiriyor ve önleyici çalışmalar için programlar hazırlıyor.

İlgili Haberler

Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi
Eğitim
20 Nisan 2024
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi

Ülkemiz Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği kapsamında, İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde uyuşturucu kullanımı, bağımlılığı ve tedavi yöntemleri konularında Prof. Dr. Nevzat TARHAN ile birlikte Kurum Psikologu Nurdan EYÜPREİSOĞLU’nun moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Prof. Dr. Nevzat TARHAN,  bağımlılık nedir, kişiyi madde kullanmaya iten nedenler nelerdir, bağımlı bir bireyin tedavisi nasıl olmalıdır, bağımlı bir birey ile nasıl […]

Basında Kartal
19 Nisan 2024
Kartal Belediyesi’nin Kreşlerinde 23 Nisan Coşkusu

Kartal Belediyesi’ne bağlı 14 kreşte eğitim gören çocuklar hazırladıkları gösterilerle 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı. Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, minik öğrencilerin 23 Nisan coşkusuna ortak oldu. Çocukların günlerce emek verdiği gösteriler ayakta alkışlandı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında, Kartal Belediyesi’ne bağlı kreşlerde bir kutlama programı düzenlendi. Kartal […]

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik, Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Sağlık
16 Nisan 2024
Yeni Bulaşıcı “Kırmızı Göz” Hastalığı Alarmı: Vaka Sayısı 7 Bin 500’ü Aştı

Uganda Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde hızla yayılan ve özellikle kalabalık alanlarda etkili olan “kırmızı göz” hastalığı konusunda uyarıda bulundu. Uganda’da bulaşıcı olan ve son derece hızlı yayılan kırmızı göz hastalığının önü alınamıyor. Ülkede şu ana kadar tespit edilen vaka sayısı ise 7 Bin 500’ü aştı. Yeni bulaşıcı hastalık özellikle hapishane, okul ve sağlık merkezleri gibi […]